Το μεσημέρι της Τρίτης και συγκεκριμένα στις 12:00 ξεκινάει η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την ψήφο εμπιστοσύνης προς την Κυβέρνηση που έχει ζητήσει ο Πρωθυπουργός. Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Τετάρτης και θ’ ακολουθήσει ονομαστική ψηφοφορία. Ο Αλέξης Τσίπρας θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, όπως δείχνουν οι αριθμοί.

Όμως, ποιοι θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μετά την αποχώρηση του Πάνου Καμμένου απ’ το κυβερνητικό σχήμα;

Ο Αλέξης Τσίπρας χρειάζεται 151 ψήφους για να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, καθώς έχει δηλώσει πως δεν θα συνεχίσει ως Πρωθυπουργός σε μια Κυβέρνηση ανοχής. Έτσι, εάν δεν πάρει 151 ψήφους, τότε θα προκηρύξει άμεσα εκλογές.

Πάμε, όμως, να δούμε τους αριθμούς και τα πρόσωπα “κλειδιά” που σώζουν τον Αλέξη Τσίπρα.

Αρχικά ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 145 βουλευτές, επομένως απομένουν 6 βουλευτές για να συμπληρωθεί ο αριθμός των 151 ψήφων.

Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος απ’ τους ΑΝΕΛ έχει δηλώσει πως θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση και θα υπερψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών και στη συνέχεια θα παραδώσει την έδρα του, κάτι που χαρακτηρίστηκε ως “έντιμο” απ’ τον Πάνο Καμμένο.

Ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνησης αναμένεται να δώσουν επίσης η Έλενα Κουντουρά, ο Βασίλης Κόκκαλης, ο Κώστας Ζουράρις, η Κατερίνα Παπακώστα και ο Σπύρος Δανέλλης.

Αυτοί είναι οι 6 που αναζητούσε η Κυβέρνηση για να εξασφαλίσει την ψήφο εμπιστοσύνης, με τον Σπύρο Δανέλλη μάλιστα, ο οποίος δεν δίστασε να πάει κόντρα στο κόμμα του και να δηλώσει στον Σταύρο Θεοδωράκη ότι υποστηρίζει την Κυβέρνηση, να χαρακτηρίζεται ως ο “σωτήρας” του Αλέξη Τσίπρα.

Το πρωί μάλιστα της Τρίτης έγινε γνωστό πως ο Σπ. Δανέλλης διεγράφη απ’ το Ποτάμι, λίγο πριν ξεκινήσει η συζήτηση στη Βουή. 

«Θα παλέψω να μην υπάρξουν οι 151 βουλευτές. Την Κυβέρνηση τη γέννησα με τον Τσίπρα, δεν έχει την εμπιστοσύνη μας γιατί συνδέεται με τη συμφωνία των Πρεσπών», τόνισε ο Πάνος Καμμένος σε συνέντευξή του το βράδυ της Δευτέρας.

Σημειώνεται πως η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την ψήφο εμπιστοσύνης προς την Κυβέρνηση θα ανοίξει από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, θα συνεχιστεί με τους πολιτικούς αρχηγούς και θα κλείσει με αντίστοιχη σειρά, τα μεσάνυχτα της Τετάρτης.

Διαβάστε ακόμα:

Δανέλλης σε Θεοδωράκη: Θα δώσω ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση

Photo: ORESTIS PANAGIOTOU/EPA-EFE/REX