Οδηγίες για να μην την… πατήσεις στη φετινή Black Friday

LIKE US ON FACEBOOK

Την ερχόμενη Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου, είναι… Black Friday! Τα τελευταία χρόνια, τα καταστήματα στην Ελλάδα έχουν αρχίσει ν’ ακολουθούν το παράδειγμα του εξωτερικού κι εκείνη τη μέρα βάζουν τεράστιες εκπτώσεις στα προϊόντα τους. Τι πρέπει να ξέρεις, όμως, για να μην την… πατήσεις στη φετινή Black Friday;

Οι αγορές την Black Friday πραγματικά συμφέρουν, αλλά χρειάζεται προσοχή για να «μην σε πιάσουν κορόιδο» και φυσικά για να μην σε ποδοπατήσουν… Αλλά σήμερα, δεν θ’ ασχοληθούμε μ’ αυτό το τελευταίο!

Σημειώνεται ότι η «ελληνική» Black Friday πέφτει πάντα την τελευταία Παρασκευή του Νοεμβρίου και ορίζει την έναρξη της εορταστικής περιόδου για τα καταστήματα.

Τι θα πρέπει να προσέξεις; Να κάνεις έρευνα αγοράς, να συγκρίνεις τις τιμές για να έχεις πραγματική εικόνα της έκπτωσης και φυσικά εάν δεις ότι κάποιος πάει να εξαπατήσει τους πελάτες, μην διστάσεις να κάνεις την καταγγελία σου στην τηλεφωνική γραμμή 1520, η οποία είναι διαθέσιμη στους καταναλωτές τις καθημερινές από τις 09:00 μέχρι τις 15:00.

Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου δίνει μερικές χρήσιμες οδηγίες προς τους καταναλωτές:

Συστήνεται στους καταναλωτές να διενεργούν έρευνες αγοράς για τα προϊόντα που τους ενδιαφέρουν κατά την περίοδο που θα προηγηθεί της αναφερόμενης δράσης, ώστε να διαμορφώσουν οι ίδιοι πραγματική εικόνα του μεγέθους των εκπτώσεων και προσφορών που θα εφαρμοστούν την Black Friday.

Οι καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι κατά την ημέρα πραγματοποίησης της δράσης, το όφελος για τους ίδιους από εφαρμογή εκπτώσεων/προσφορών θα πρέπει να προκύπτει σαφώς από τις αναγραφόμενες επί των πινακίδων των προϊόντων τιμών (τιμή πριν και τιμή μετά την πραγματοποίηση της δράσης).

Οι έμποροι θα πρέπει να εφαρμόζουν τις σχετικές διατάξεις της Κωδικοποίησης Κανόνων Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (Κανόνες ΔΙΕΠΠΥ) αναφορικά με τις «Πρακτικές πώλησης με μειωμένη τιμή ή παροχή πρόσθετου οφέλους προϊόντων και υπηρεσιών» (βλ. άρθρο 78). Η διαπίστωση παραβάσεων κυρώνεται βάσει των διατάξεων της παρ.9 άρθρο 78 των Κανόνων ΔΙΕΠΠΥ (για είδη μαζικής κατανάλωσης, όπως είδη διατροφής, ατομικής υγιεινής, οικιακής καθαριότητας) και του άρθρου 21 του ν. 4177.13 (για όλα τα άλλα καταναλωτικά αγαθά).

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με την παρ.2 άρθρο 15 του ν.4177/2013, δεν επιτρέπεται η προσφορά ειδών των οποίων η ποσότητα υπερβαίνει το πενήντα τοις εκατό (50%) του συνόλου των ειδών που διαθέτει κάθε κατάστημα, εκτός αν έχουν εκδοθεί σχετικές αποφάσεις των οικείων Αντιπεριφερειαρχών σύμφωνα με την παράγραφο 3 του ίδιου άρθρου.

Υπενθυμίζεται επίσης, ότι οι καταναλωτές μπορούν να καταθέτουν ηλεκτρονικά τις καταγγελίες τους για τυχόν παραβάσεις που διαπιστώνουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα καταγγελιών της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή (http://www.1520.gov.gr/) καθώς και στην τηλεφωνική γραμμή 1520 η οποία είναι διαθέσιμη στους καταναλωτές τις καθημερινές από τις 09:00 μέχρι τις 15:00.

Πώς ξεκίνησε η Black Friday;

Η Black Friday ξεκίνησε από την Αμερική και δεν θεωρείται επίσημη αργία.

Υπάρχουν διάφορες θεωρίες ανάμεσα στις οποίες είναι ο τρόπος με τον οποίο οι έμποροι τηρούσαν τα Βιβλία τους. Πιο συγκεκριμένα, λένε πως έπειτα από μια χρονιά με μεγάλες ζημιές, οι έμποροι προχώρησαν σε εκπτώσεις την επομένη από την ημέρα των Ευχαριστιών. Οι καταναλωτές τότε έκαναν μεγαλύτερες αγορές και οι έμποροι μπόρεσαν για πρώτη φορά σε μια ολόκληρη χρονιά να καταγράψουν κέρδη. Η λεπτομέρεια, στην οποία οφείλεται και το όνομα αυτής της μέρας, είναι ότι συνήθιζαν να καταγράφουν τις ζημιές με κόκκινο μελάνι και τα κέρδη με μαύρο. Έτσι, λοιπόν, η «μαύρη Παρασκευή» ταυτίστηκε με τα κέρδη των εμπόρων.

Μία δεύτερη εκδοχή είναι ότι στις αρχές του 19ου αιώνα, μία ημέρα μετά τις Ευχαριστίες, οι τιμές των σκλάβων στις Νότιες πολιτείες των ΗΠΑ ήταν εξαιρετικά χαμηλές.

Ενώ η τρίτη και εκδοχή θέλει στη δεκαετία του 1950 στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, να ξεκίνησε η παράδοση ενός ποδοσφαιρικού αγώνα ανάμεσα στον Στρατό Ξηράς και το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ την ημέρα μετά τις Ευχαριστίες. Οι έμποροι της πόλης έκαναν μεγάλες εκπτώσεις για να επωφεληθούν από τις ορδές των τουριστών που έρχονταν για να παρακολουθήσουν το γεγονός. Αυτό υποχρέωνε τους αστυνομικούς να δουλεύουν διπλές και τριπλές βάρδιες για να διατηρήσουν την τάξη και την ασφάλεια. Οι αστυνομικοί ήταν εκείνοι που αναφέρονταν σε αυτή την ημέρα ως Μαύρη Παρασκευή και φαίνεται ότι η φράση όχι μόνο «έμεινε» αλλά πήρε και παγκόσμιες διαστάσεις.

Διαβάστε ακόμα:

Black Friday … είχα και στο χωριό μου αλλά ήταν πιο τίμια!

Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved