«Όχι σε νέους όρους στην Ελλάδα, αλλά αυστηρή εποπτεία μετά το πρόγραμμα», επισήμανε ο επικεφαλής του ESM ενώ μίλησε για ένα μαραθώνιο Eurogroup στις 21 Ιουνίου.

Δεν θα υπάρξει νέο μνημόνιο στην Ελλάδα, ούτε νέοι όροι αλλά θα υπάρξει μια πολύ αυστηρή εποπτεία μετά το πρόγραμμα, όπως τόνισε ο κ. Ρέγκλιγνκ μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Αναφορικά με το κρίσιμο Eurogroup της 21 Ιουνίου, ο επικεφαλής του ESM, το περιέγραψε ως μια πολύωρη διαπραγμάτευση, ώστε να υπάρξει συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα.

Η ημερήσια αυτή διάταξη θα περιλαμβάνει κρίσιμα ζητήματα, όπως το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης, τον καθορισμό της δόσης από τον ESM , εποπτεία μετά το πρόγραμμα αλλά και την ελάφρυνση του χρέους.

Μετά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Τσακαλώτο, ο κ. Ρέγκλιγνκ επισήμανε για ακόμη μια φορά πως δεν θα υπάρξει νέο μνημόνιο στην Ελλάδα και δεν θα τεθούν νέοι όροι. Παρ΄όλα αυτά θα υπάρξει αυστηρή εποπτεία μετά το πρόγραμμα καθώς η Ελλάδα έχει εκταμιεύσει ένα πολύ μεγάλο δάνειο από τον ESM και τον EFSF, έχει ήδη λάβει ελάφρυνση του χρέους ενώ αναμένεται να λάβει και καινούργια ελάφρυνση.

Αναφερόμενος στο ύψος της υποδόσης, ο κ. Ρέγκλινγκ υποστήριξε ότι δεν έχουν ληφθεί ακόμα αποφάσεις, αλλά ο ίδιος εκτίμησε πως θα είναι ύψους περίπου 10 με 12 δις.

Όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις, ο επικεφαλής του ESM ανέφερε πως υπάρχουν αρκετά ενθαρρυντικά σημάδια και έχει σημειωθεί πρόοδος ενώ πήρε διαβεβαιώσει απ’ την Κυβέρνηση για να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και να ολοκληρωθούν.

Από την μεριά του ο κ. Τσακαλώτος, αφού επανέλαβε για μια ακόμη φορά ότι δεν τίθεται θέμα «υποθήκευσης» των περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου επισήμανε ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι για να διευθετηθεί το χρέος και να εκπληρωθούν οι δεσμεύσεις του Eurogroup του Ιουνίου 2017.

Να σημειωθεί, πως χθες Πέμπτη, εκταμιεύτηκε το 1 δις ευρώ στην Ελλάδα, αφού ο ESM ενέκρινε την εκταμίευση. Το 1 δις ευρώ προς την Ελλάδα, το οποίο είναι το τελευταίο μέρος της τέταρτης δόσης του προγράμματος βοήθειας, θα χρησιμοποιηθεί εξ ολοκλήρωση για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου.

Διαβάστε επίσης:

Αυτή είναι η εγκύκλιος για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας