Η συμφωνία των Πρεσπών πέρασε από τη Βουλή της ΠΓΔΜ, μετά τις εντάσεις και τις καθυστερήσεις. Ο Ζόραν Ζάεφ εξασφάλισε την πλειοψηφία της Βουλής. Τα πρώτα μηνύματα.

Κι ενώ επικρατούσε ένα κλίμα αβεβαιότητας, τελικά η συμφωνία των Πρεσπών πέρασε από τη Βουλή της ΠΓΔΜ στην πρώτη κρίσιμη ψηφοφορία. Ο κ. Ζάεφ εξασφάλισε την πλειοψηφία της Βουλής, τα δύο τρίτα που απαιτούνταν κατά την ψηφοφορία για την τροποποίηση του Συντάγματος.

Η τροποποίηση του Συντάγματος της γειτονικής χώρας είναι και η τελευταία υποχρέωση για να κυρωθεί η συμφωνία από τη μεριά της ΠΓΔΜ.

Στις πρώτες δηλώσεις του μετά την ψηφοφορία στη Βουλή ο κ. Ζάεφ χαρακτήρισε τη μέρα ιστορική.

Μαζί γράψαμε ιστορία.Το ταξίδι μας για ένα καλύτερο μέλλον, για ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ξεκίνησε…Το κοινοβούλιο ακολουθώντας την θέληση του λαού μας, με πλειοψηφία 2/3 εξασφάλισε να διαβούμε τις ανοικτές πύλες προς τις μεγαλύτερες ενώσεις της Δύσης και του κόσμου

Παράλληλα, σημείωσε ότι σύντομα θα πραγματοποιηθεί και η κοινοβουλευτική διαδικασία για την εναρμόνιση των τροπολογιών του Συντάγματος και διαβεβαίωσε πως θα εργαστεί για τη «συμφιλίωση, τη συγχώρεση και την εθνική ενότητα».

Ιδιαιτέρως θέλω να συγχαρώ τους βουλευτές από τις τάξεις του VMRO –DPMNE που επέδειξαν θάρρος , έβαλαν πάνω από το κομματικό συμφέρον το συμφέρον της χώρας και ψήφισαν ναι

To VMRO διέγραψε 7 βουλευτές που ψήφισαν υπέρ

Μετά την ψηφοφορία, το VMRO διέγραψε τους 7 βουλευτές που ψήφισαν υπέρ και ενήργησαν κόντρα στη θέση του κόμματος.

Οι επτά βουλευτές που ενήργησαν κόντρα στη θέση του κόμματος και των πολιτών απογοήτευσαν εμένα, το κόμμα και την πατρίδα. Πρέπει να ζήσουν με αυτό. Για αυτό η εκτελεστική επιτροπή συνεδρίασε εκτάκτως και τους απέκλεισε από το κόμμα

Όπως κατήγγειλε ο επικεφαλής του VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μιτσκόσκι, σε κάποιους από αυτούς υποσχέθηκαν αμνηστία, προσθέτοντας πως «ίσως να έπεσαν και μετρητά στο τραπέζι, αλλά σαν άνθρωπος δεν μπορώ να δικαιολογήσω ή να κατανοήσω τις ενέργειές τους».

Να σημειώσουμε ότι πριν από την ψηφοφορία το κόμμα είχε καταγγείλει ότι πρόσφεραν έως και 2 εκατ. ευρώ σε βουλευτές, προκειμένου να στηρίξουν την πρόταση της κυβέρνησης.

Τα συγχαρητήρια του Αλέξη Τσίπρα

Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, ο Έλληνας πρωθυπουργός έδωσε τα συγχαρητήριά του στον Σκοπιανό ομόλογό του, λέγοντας πως έγινε ένα πολύ σημαντικό βήμα για ένα μέλλον ειρήνης και ευημερίας.

Αυτό, όμως, που θα συζητηθεί είναι το tweet του Πάνου Καμμένου μετά την ψηφοφορία, ο οποίος σημείωσε πως ντρέπεται που στην Ευρώπη όποιος συμμορφώνεται παίρνει «μπόνους» 2.000.000 ευρώ μαύρο χρήμα.

Σε αυτό το tweet απάντησε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος των Σκοπίων, ο οποίος κάλεσε τον κ. Καμμένο να μη διαδίδει fake news.

«Παρακαλώ ενημερωθείτε ότι μοιραστήκατε fake news που ήδη έχουν διαψευστεί επίσημα από την κυβέρνησή μας. Στο πνεύμα της δημοκρατίας και της καλής διπλωματίας, ας δουλέψουμε για τη φιλία ανάμεσα στις χώρες μας», ήταν η απάντηση του Μίλε Μποσνιακόφσκι.

«Η ΕΕ στηρίζει σθεναρά την ιστορική συμφωνία»

Η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι και ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση Γιόχανες Χαν, σε κοινή τους δήλωση τόνισαν πως η ΠΓΔΜ έκανε ένα σημαντικό βήμα, ενώ εξέφρασαν για ακόμη μια φορά την υποστήριξή τους στη συμφωνία.

Σήμερα στην ΠΓΔΜ το Κοινοβούλιο έκανε ένα πολύ σημαντικό βήμα για την ολοκλήρωση της συμφωνίας των Πρεσπών με την ψήφο του για έγκριση της έναρξης της διαδικασίας για τη συνταγματική αναθεώρηση. Αναμένουμε τώρα οι εθνικές διαδικασίες για την ολοκλήρωση της συμφωνίας να συνεχιστούν χωρίς καθυστερήσεις με την υιοθέτηση των συνταγματικών αλλαγών

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει σθεναρά την ιστορική συμφωνία που υπέγραψαν τον Ιούνιο οι πρωθυπουργοί Ζάεφ και Τσίπρας», δήλωσαν χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως «χρειάστηκε πολιτικό θάρρος, ηγετική ικανότητα και υπευθυνότητα για την επίλυση μιας από τις παλαιότερες διαμάχες στην περιοχή. Αυτό επιβεβαιώθηκε με τη σημερινή ψηφοφορία».

Και οι δύο μίλησαν για μια μοναδική ευκαιρία να μπει η ΠΓΔΜ στην ΕΕ.

Στόλτενμπεργκ: Να αδράξουν την ιστορική ευκαιρία

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας χαιρέτισε και ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Εξαρτάται από την κυβέρνηση και τους πολιτικούς αρχηγούς να ολοκληρώσουν τις εθνικές διαδικασίες σχετικά με τη συμφωνία για το ονοματολογικό και να αδράξουν την ιστορική ευκαιρία για ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ