Κι ενώ η συμφωνία των Πρεσπών μέχρι χθες ήταν στον “αέρα” και το μέλλον ήταν αβέβαιο, τώρα τα σκοπιανά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο Ζάεφ εξασφάλισε την πλειοψηφία των δύο τρίτων, όσων χρειάζεται δηλαδή για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες.

Κι ενώ η κρίσιμη συνεδρίαση της Βουλής της ΠΓΔΜ για τις αλλαγές στο Σύνταγμα βρίσκεται σε εξέλιξη, τα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας αναφέρουν πως ο Ζόραν Ζάεφ εξασφάλισε την πλειοψηφία των δύο τρίτων για τη Συμφωνία.

Αν επιβεβαιωθούν αυτά τα δημοσιεύματα, τότε ο κ. Ζάεφ έχει την πολυπόθητη πλειοψηφία για να προχωρήσει στις διαδικασίες τροποποίησης του Συντάγματος και να υλοποιηθεί τελικά η συμφωνία των Πρεσπών.

Μέχρι στιγμής παραμένει αβέβαιο αν η συζήτηση στη Βουλή της ΠΓΔΜ θα ολοκληρωθεί με ψηφοφορία, αν και αυτό είναι το επικρατέστερο σενάριο. Αν η πρώτη ψηφοφορία τελικά πραγματοποιηθεί, θα πρέπει να ακολουθήσουν ακόμη δύο ψηφοφορίες, στις οποίες θα πρέπει να εξασφαλιστεί η πλειοψηφία δύο τρίτων ώστε να κυρωθεί η συμφωνία από την πλευρά της ΠΓΔΜ.

Πάντως, η αξιωματική αντιπολίτευση παραμένει σταθερή στην άποψή της, ενώ κάποια μέλη της ίσως ψηφίσουν υπέρ κι έτσι εξασφαλιστεί η πλειοψηφία.

«Η συμφωνία για την αλλαγή του ονόματος της χώρας είναι νομικά και πολιτικά νεκρή. Ο κενός διάλογος στη Βουλή δεν είναι παραγωγικός και παραβιάζει τη λαϊκή βούληση», δήλωσε χθες το VMRO-DPMNE, ωστόσο κάποια μέλη του κόμματος φαίνεται να άλλαξαν γνώμη, όπως μεταδίδουν τα ΜΜΕ στα Σκόπια.

Στην περίπτωση που ο Ζάεφ δεν συγκεντρώσει την πλειοψηφία δύο τρίτων στην ψηφοφορία (σενάριο που με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες απομακρύνεται), τότε θα προτείνει τη διάλυση της Βουλής και τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών

Μέσω των social media, ο Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ απηύθυνε για ακόμα μια φορά έκκληση προς τους βουλευτές της εθνικιστικής αντιπολίτευσης λέγοντάς τους να ψηφίσουν υπέρ της συνταγματικής μεταρρύθμισης στην κρίσιμη ψηφοφορία, η οποία πιθανότατα θα γίνει σήμερα στη Βουλή της ΠΓΔΜ.

Ας πούμε ‘ναι’ στην ευκαιρία που έχει σημασία. Η Ιστορία πάντοτε θυμάται τις σωστές αποφάσεις. Όλοι οι βουλευτές έχουν το ιστορικό καθήκον απέναντι στους πολίτες να ανοίξουν τον δρόμο της Μακεδονίας προς τη σταθερότητα και την οικονομική ευημερία. Ο δρόμος αυτός είναι το ΝΑΤΟ και η Ε.Ε. μέσω του διαλόγου με την Ελλάδα

Διαβάστε επίσης:

Ζάεφ: Με τον Τσίπρα είμαστε απόλυτα προσηλωμένοι στη Συμφωνία

Photo: Eurokinissi