Έκτακτη σύσκεψη του ΚΥΣΕΑ για τις τουρκικές προκλήσεις

LIKE US ON FACEBOOK

Ο Αλέξης Τσίπρας συγκαλεί το ΚΥΣΕΑ για τις τουρκικές προκλήσεις. Η συνεδρίαση αναμένεται να ξεκινήσει στις 17.30, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο επίκεντρο της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, θα βρεθούν οι τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η συνεδρίαση αναμένεται να ξεκινήσει στις 17.30, στο Μέγαρο Μαξίμου και το θέμα του θα είναι η αξιολόγηση της κατάστασης και ο συντονισμό των ενεργειών, σε συνέχεια των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο, που έχουν να κάνουν με τις προκλητικές κινήσεις που επιδεικνύει τις τελευταίες ημέρες η Τουρκία.

Παράλληλα, για τις παράνομες – κλιμακούμενες δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, πρόκειται να ενημερώσει ο Γιώργος Κατρούγκαλος, μαζί με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Χριστοδουλίδη, τους ομολόγους του, τη Δευτέρα, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Λουξεμβούργο, ενώ αναμένεται να συζητήσουν μαζί τους την αναγκαία αντίδραση της ΕΕ.

Πληροφορίες ότι ο «Πορθητής» έχει ξεκινήσει τη γεώτρηση

Την ίδια στιγμή, η Λευκωσία έχει πληροφορίες για μεταφορά υλικού και εξοπλισμού που σχετίζεται με τη γεωτρητική δραστηριότητα, δεν είναι όμως σε θέση να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες αυτές, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, ερωτηθείς για το εάν το τουρκικό πλοίο-γεωτρύπανο «Πορθητής» έχει ξεκινήσει τη γεώτρηση εντός της κυπριακής υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ στα δυτικά της Πάφου.

Στο κυριακάτικο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» αναφέρεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει σοβαρές ενδείξεις ότι η Τουρκία έχει αρχίσει γεώτρηση με τον «Πορθητή» στην κυπριακή ΑΟΖ, στα δυτικά του νησιού. Οι ενδείξεις αφορούν τη μεταφορά τσιμέντου και λάσπης, υλικά που χρησιμοποιούνται για σκοπούς της γεώτρησης.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Προδρόμου ανέφερε ακόμη ότι «παρακολουθούμε εδώ και αρκετές ημέρες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων και συχνά αλληλοσυγκρουόμενες πληροφορίες. Αυτές τις ημέρες υπάρχουν πληροφορίες για μεταφορά υλικού και εξοπλισμού σχετικού με γεώτρηση. Δεν είμαστε όμως σε θέση να επιβεβαιώσουμε αυτές τις πληροφορίες», για να προσθέσει επίσης ότι:

Εκείνο που ξέρουμε είναι ότι μόλις προχθές στη Βαλέτα, επτά μεσογειακά κράτη μέλη της Ε.Ε. καταδίκασαν απόλυτα την τουρκική παράνομη δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ

Στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δήλωσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης «έχει εξασφαλίσει την απόλυτη στήριξη από τους εταίρους μας στην Μεσόγειο και έτσι απομονώνεται η Τουρκία, ενώ υπάρχει και προδιάθεση ενόψει του επόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 20 και 21 Ιουνίου, προκειμένου να εξεταστούν και ενδεχόμενα μέτρα κατά της Τουρκίας».

Τέλος, ο κ. Προδρόμου αναφέρθηκε και στη δήλωση στην οποία προέβη ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, μετά την ολοκλήρωση της 6ης Συνόδου των Χωρών του Νότου της Ε.Ε., στη Μάλτα, εκφράζοντας αλληλεγγύη στην Κύπρο για τις παράνομες τουρκικές δραστηριότητες στην ΑΟΖ και σημειώνοντας ότι η ΕΕ δεν θα δείξει αδυναμία στο ζήτημα αυτό.

Διαβάστε ακόμη:

Εκτός πραγματικότητας οι δηλώσεις των «Med7» για την Άγκυρα

Photo: EUROKINISSI
Copyright © iPop 2012 - 2020 | All rights reserved