Ο Τσίπρας ενημερώνει για το Σκοπιανό τη Βουλή | Πρόταση μομφής απ’ τη ΝΔ;

LIKE US ON FACEBOOK

Την ερχόμενη Παρασκευή στις 10 το πρωί θα γίνει η ενημέρωση της Βουλής για το Σκοπιανό απ’ τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Την ίδια στιγμή, η Νέα Δημοκρατία ετοιμάζεται να καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον της Κυβέρνησης.

Ο Τσίπρας ενημερώνει για το Σκοπιανό τη Βουλή ενώ την ίδια στιγμή η κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας είναι εκρηκτική μετά τη συμφωνία για την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία». Πρόταση μομφής απ’ τη ΝΔ εναντίον της Κυβέρνησης είναι πιθανό κατατεθεί, όπως αναφέρουν οι μέχρι στιγμής πληροφορίες.

Η ενημέρωση για το Σκοπιανό θα διεξαχθεί σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής των Ελλήνων, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα ενημερώσει την ελληνική αντιπροσωπεία για τη συμφωνία στο Σκοπιανό.

Ο κ. Τσίπρας απέστειλε το σχετικό αίτημα στον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση.

Τι αναφέρει η επιστολή του Πρωθυπουργού στον Νίκο Βούτση

«Θέμα: Αίτημα για την ανακοίνωση ή δήλωση ενώπιον της Βουλής σύμφωνα με το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Με την παρούσα ζητώ να ενημερώσω το Σώμα σύμφωνα με το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής την Παρασκευή, 15 Ιουνίου 2018 και ώρα 10.00 για τη Συμφωνία με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Τι ορίζει ο κανονισμός της Βουλής (άρθρο 142 Α)

«Για την έγκαιρη και υπεύθυνη πληροφόρηση και ενημέρωση της Bουλής, η Kυβέρνηση δια του Πρωθυπουργού μπορεί, εκτός από τη συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως, να ζητήσει, οποτεδήποτε, να κάνει ανακοινώσεις ή δηλώσεις ενώπιόν της για οποιαδήποτε σοβαρή δημόσια υπόθεση.

Το αίτημα για ανακοίνωση ή δήλωση μαζί με το αντικείμενό τους διατυπώνεται στον πρόεδρο της Βουλής και γνωστοποιείται από αυτόν στους προέδρους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της αντιπολίτευσης πριν από είκοσι τέσσερις (24) ώρες τουλάχιστον.

H ανακοίνωση ή δήλωση της Κυβέρνησης γίνεται αυτοπροσώπως από τον Πρωθυπουργό σε οποιαδήποτε συνεδρίαση νομοθετικής εργασίας ή κοινοβουλευτικού ελέγχου πριν από την έναρξη της συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης και η διάρκειά της δεν μπορεί να υπερβαίνει τα δέκα (10) λεπτά της ώρας.

Οι Πρόεδροι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της Αντιπολίτευσης μπορούν να αναπτύξουν αυτοπροσώπως τις απόψεις τους για το περιεχόμενο της ανακοίνωσης ή της δήλωσης της Κυβέρνησης για πέντε (5) λεπτά της ώρας, κατ΄ ανώτατο όριο για τον καθένα. Σε περίπτωση απουσίας ή ασθένειας Προέδρου Κοινοβουλευτικής Ομάδας στη συζήτηση τον αναπληροί εκπρόσωπός του οριζόμενος απ΄ αυτόν.

Η απάντηση του Πρωθυπουργού στις απόψεις των Προέδρων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της Αντιπολίτευσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα πέντε (5) λεπτά της ώρας.

Η δευτερολογία των Προέδρων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της Αντιπολίτευσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τρία (3) λεπτά και του Πρωθυπουργού, ο οποίος ομιλεί τελευταίος, τα πέντε (5) λεπτά της ώρας».

Πρόταση μομφής εξετάζει η ΝΔ

Την ίδια στιγμή, η Νέα Δημοκρατία εξετάζει το ενδεχόμενο να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, με το επιχείρημα ότι δεν υφίσταται δεδηλωμένη, αφού ο Πάνος Καμμένος έχει δηλώσει ότι δεν ψηφίζει συμφωνία που θα περιέχει τον όρο «Μακεδονία».

Εξάλλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ζήτησε ο κ. Τσίπρας να λάβει εξουσιοδότηση από τη Βουλή πριν υπογραφεί το Σάββατο -παρουσία των υπουργών Εξωτερικών- στις Πρέσπες η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ.

Το Μαξίμου απάντησε στη Νέα Δημοκρατία καλώντας την, εάν αμφισβητεί ότι η Κυβέρνηση έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας.

Η ΝΔ έχει μπερδευτεί. Ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Εξωτερικών έχουν εκ του νόμου αρμοδιότητα και εξουσία να υπογράφουν διεθνείς συμβάσεις.Εάν η ΝΔ αμφισβητεί ότι η κυβέρνηση έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, δεν έχει παρά να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας και να λάβει την απάντηση που της αρμόζει από την κυβερνητική πλειοψηφία

Διαβάστε ακόμα:

Την παρέμβαση του Παυλόπουλου στο Σκοπιανό ζήτησε ο Μητσοτάκης

Photo: alexfan/Shutterstock.com
Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved