Σε ανακοινώσεις σχετικά με την κατάργηση του υποκατώτατου και την αύξηση του κατώτατου μισθού αναμένεται να προχωρήσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο.

Στην τοποθέτησή του στο υπουργικό συμβούλιο, το οποίο συνεδριάζει στις 15:00, αναμένεται η ανακοίνωση του Πρωθυπουργού. Τι θα πει ο Τσίπρας για την αύξηση του κατώτατου μισθού;

Ο Πρωθυπουργός θα ανακοινώσει το ποσοστό αύξησης του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει Υπουργική Απόφαση με την υπογραφή της Έφης Αχτσιόγλου, διότι δεν απαιτείται σχετικός νόμος για να ισχύει η αύξηση.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, η αύξηση αναμένεται να είναι ανάμεσα σε 8% και 10%, δηλαδή να είναι κοντά στα 50 ευρώ. Το ακριβές ποσοστό κρατείται ως “μυστικό” μέχρι να γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις απ’ τον Πρωθυπουργό.

Σημειώνεται, πάντως, πως μια αύξηση 8% θα σημαίνει ότι ο νέος κατώτατος μισθός θα είναι 632,96 ευρώ (αύξηση 46,88 ευρώ), με 9% θα είναι 638,82 ευρώ (αύξηση δηλαδή 52,74 ευρώ) και με 10% 644,48 ευρώ(αύξηση 58,60 ευρώ).

Την ίδια στιγμή, καταργείται ο υποκατώτατος μισθός των 510 ευρώ μεικτά για νέους έως 25 ετών, για τους οποίους θα ισχύει ο νέος κατώτατος μισθός.

Η αύξηση θα παρασύρει και τα “παγωμένα” επιδόματα προϋπηρεσίας, αλλά και το επίδομα γάμου.

Όπως αναφέρουν μέχρι στιγμής πληροφορίες, οι Θεσμοί φέρεται να έχουν ζητήσει αύξηση του κατώτατου μισθού έως και 7%, ωστόσο, η Κυβέρνηση φέρεται να επιμένει πως το συγκεκριμένο θέμα είναι εκτός των αρμοδιοτήτων τους.

Σημαντική εβδομάδα

Η εβδομάδα αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον καθώς θα είναι γεμάτη εξελίξεις. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να γίνει έξοδος στις αγορές με έκδοση πενταετούς ομολόγου, για δανεισμό κοντά στα δυο δις. ευρώ.

Παράλληλα, την Τετάρτη αναμένεται η ψηφοφορία στην Επιτροπή της Βουλής για τη συνταγματική αναθεώρηση, ενώ οι ψηφοφορίες στην Ολομέλεια της Βουλής προγραμματίζονται για τα τέλη Φεβρουαρίου και τα τέλη Μαρτίου.

Διαβάστε ακόμα:

Αύξηση κατώτατου μισθού από 1η Φεβρουαρίου