Ξανά επιθετική ρητορική απ’ την τουρκική πλευρά, τη δεύτερη μέρα του νέου έτους. Τι είπε ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας;

Ο Τσαβούσογλου απειλεί -ξανά- με ατύχημα στο Αιγαίο, χαρακτηρίζοντας τον Πάνο Καμμένο ως «κακομαθημένο παιδί», ενώ κάνει αναφορές στην εισβολή από τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής στην μεγαλόνησο.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου απεύθυνε μια «φιλική», όπως την χαρακτήρισε, προειδοποίηση προς την Ελλάδα και την Κύπρο για ατύχημα στο Αιγαίο.

Σε ομιλία του στην τουρκική Ακαδημία Χωροφυλακής και Ακτοφυλακής, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η Τουρκία πρέπει να προασπίσει τα συμφέροντά της στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.

Πρέπει να συνεχίσουμε να προασπιζόμαστε τα συμφέροντά μας σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο. Σήμερα δεν επιτρέπουμε τετελεσμένα στο Αιγαίο. Δεν υπενθυμίζουμε μόνο τις αποφάσεις της εθνοσυνέλευσης αλλά προβαίνουμε και σε αποτρεπτικές ενέργειες όταν χρειαστεί με το ναυτικό μας και με συναφείς μονάδες

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας έτσι έκανε η Τουρκία και την επέμβαση στην Κύπρο. «Σήμερα υπενθυμίζουμε τις αποφάσεις που ελήφθησαν από την Εθνοσυνέλευση για τις εντάσεις στο Αιγαίο. Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο όταν λαμβάνονται αρνητικές αποφάσεις και αυτό περιλαμβάνει τις δυνάμεις του ναυτικού. Από τη μια έχουμε το ναυτικό και από την άλλη τους θεσμούς για να επιδεικνύουμε την ισχύ μας».

Παράλληλα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του Πάνου Καμμένου απαντώντας στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του υπουργού Άμυνας.  «Προειδοποιούμε την Ελλάδα: Έχετε ένα κακομαθημένο παιδί, τον υπουργό Άμυνας. Λέτε είναι «το κακομαθημένο παιδί μας». Προσέξτε το κακομαθημένο σας παιδί διαφορετικά θα μπορούσε να προκληθεί ένα ατύχημα, το υπενθυμίζουμε. Αυτό είναι ουσιαστικά μια εξαιρετικά φιλική προειδοποίηση».

Τονίζεται πως ο Πάνος Καμμένος στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του είχε τονίσει, μεταξύ άλλων:

Οι κλιμακούμενες προκλήσεις των γειτόνων μας, αλλά και οι νέες απαιτήσεις στον τομέα της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή μας, καθιστούν ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη να είμαστε σε εγρήγορση και με ψυχραιμία να αντιμετωπίζουμε την οποιαδήποτε επιβουλή κατά των εθνικών κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ακόμη συνεχίζεται η κατοχή μέρους τους εδάφους της Κύπρου, μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά παράβαση όλων των διεθνών συνθηκών και κανόνων

Ο Τσαβούσογλου επανέλαβε ότι η Τουρκία θα προασπίσει τα συμφέροντά μας ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα αποθέματα υδρογονανθράκων. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας έκανε επίσης αναφορά στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά επιρρίπτοντας την ευθύνη για την αποτυχία στην ελληνοκυπριακή πλευρά.

Θυμίζουμε πως είναι η δεύτερη φορά που ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επιτίθεται με προσωπικούς χαρακτηρισμούς στον Έλληνα υπουργό Άμυνα, αφού το 2017 είχε δηλώσει για τον Πάνο Καμμένο:

Υπάρχει ένας ρατσιστής και κακομαθημένο παιδί εκεί. Η Ευρώπη έγινε αιχμάλωτη των ρατσιστών. Σε όλη την ήπειρο υπάρχουν ίδιες περιπτώσεις. Ο υπουργός Άμυνας είναι ο αρχηγός του ρατσιστικού κόμματος

Διαβάστε ακόμα:

Προκλητικός Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα φταίει για την ένταση στο Αιγαίο