Την αισιοδοξία του ότι δεν χρειαστεί να εφαρμοστεί η περικοπή των συντάξεων που έχει ψηφιστεί, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ το βράδυ της Τρίτης.

Ο Τσακαλώτος έστειλε το μήνυμα ότι δεν χρειάζεται ν’ ανησυχούμε γιατί δεν θα κοπούν οι συντάξεις. «Είμαι αρκετά αισιόδοξος ότι δεν θα κοπούν οι συντάξεις», τόνισε ο κ. Τσακαλώτος, σημειώνοντας πως δεν υπάρχουν ακριβώς δύο σενάρια, αλλά το ένα αφορά την περίπτωση που η Κυβέρνηση δεν θα κάνει τίποτα «και το έχουμε σαν μέτρο σύγκρισης».

Δεν υπάρχουν δύο σενάρια, δεν έχει δίκιο ο κ. Μητσοτάκης

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε επιπλέον πως η Κυβέρνηση δούλεψε σκληρά για να πείσει τους εταίρους για τη μη εφαρμογή της περικοπής των συντάξεων, επαναλαμβάνοντας πως το μέτρο δεν είναι διαρθρωτικό.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Τσακαλώτος εξήγησε πως ψήφισε το μέτρο από το 2017 γιατί επέμενε γι’ αυτό το ΔΝΤ, λέγοντας ότι «το Ταμείο μας εκβίασε και τελικά δεν μπήκε στο πρόγραμμα».

Μπορούμε να καταφέρουμε να μην μειωθούν οι συντάξεις και να προωθήσουμε μέρος των αντιμέτρων μέχρι το 2023. Δεν πρέπει να ανησυχεί ο κόσμος. Δεν μπορούν από τη στιγμή που έχουμε 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα να μας πουν όχι, δεν είναι λογική η μη περικοπή των συντάξεων

Από την άλλη, συμπλήρωσε, «το ΔΝΤ δεν μπορεί να πει μπράβο καλά κάνατε, αλλά βέβαια έχει γίνει μία σύγκληση».

Τονίζεται πως στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε τη Δευτέρα, όσον αφορά τις συντάξεις, υπάρχει το σενάριο για την μη περικοπή τους: Δηλαδή, υπάρχει το σενάριο όπου οι περικοπές στις συντάξεις δεν εφαρμόζονται, ενσωματώνονται τα θετικά μέτρα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός απ’ τη ΔΕΘ και το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώνεται σε 3,8% του ΑΕΠ κατά ESA ή 3,56% με βάση τη μεθοδολογία της ενισχυμένης εποπτείας.

Διαβάστε ακόμα:

«Η Ελλάδα δεν έχει αποδεσμευτεί 100% απ’ τους Θεσμούς»