Ο Donald Trump αναμένεται να αναγνωρίσει σήμερα Τετάρτη την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, με επίσημο διάγγελμά του, ενάντια στη μέχρι τώρα αμερικανική πολιτική για το συγκεκριμένο θέμα.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος παρά τις προειδοποιήσεις πολλών ηγετών, αναμένεται να ανακοινώσει την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.

Η ανακοίνωση θα γίνει με επίσημο διάγγελμά του απ’ τον Λευκό Οίκο στις 13:00 (20:00 ώρα Ελλάδας).

Η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ αποτελεί casus belli για τους ηγέτες των Παλαιστίνιων, που θέλουν η Ανατολική Ιερουσαλήμ, η οποία καταλήφθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις στον Πόλεμο των Έξι Ημερών το 1967 και προσαρτήθηκε κατόπιν, να γίνει πρωτεύουσα του ανεξάρτητου κράτους που οραματίζονται.

«Την 6η Δεκεμβρίου 2017, ο πρόεδρος Trump θα αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως την πρωτεύουσα του Ισραήλ», δήλωσε αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, «πρόκειται για την αναγνώριση μιας ιστορικής και σύγχρονης πραγματικότητας».

Ο ένοικος του Λευκού Οίκου θα δώσει ταυτόχρονα εντολή στο State Department να ξεκινήσει τις απαραίτητες διεργασίες προκειμένου να μεταφερθεί η πρεσβεία των ΗΠΑ απ’ το Τελ Αβιβ στην Ιερουσαλήμ.

Κατά τον ίδιο αξιωματούχο πάντως, ο Trump δεν θα ορίσει πάντως το χρονοδιάγραμμα, καθώς η διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει «χρόνια», αφού θα χρειαστεί να βρεθεί η κατάλληλη τοποθεσία, χρηματοδότηση για το έργο και να ανεγερθούν οι εγκαταστάσεις.

Ο πρόεδρος εφαρμόζει μια κεντρική δέσμευση της προεκλογικής του εκστρατείας, μια υπόσχεση που είχε γίνει από πολλούς υποψήφιους στις προεδρικές εκλογές

Photo: REUTERS/YURI GRIPAS