Η αρχική εκτίμηση από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο για τον σεισμό στη Ζάκυνθο ήταν 6, 4 Ρίχτερ, ωστόσο ο διευθυντής του Ινστιτούτου δήλωσε πως ο σεισμός ήταν πιο μεγάλος. Προκλήθηκαν τσουνάμι απ’ τον σεισμό στη Ζάκυνθο.

Το μέγεθος του σεισμού σύμφωνα με τον διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμο Παπαδόπουλο. Μετά τον σεισμό έχουν προκληθεί δεκάδες μετασεισμοί, ενώ προκλήθηκαν μικρά τσουνάμι απ’ τον σεισμό στη Ζάκυνθο.

τσουνάμι απ' τον σεισμό στη Ζάκυνθο

Είναι μεγάλος, ισχυρός και επιφανειακός σεισμός. Έγινε αισθητός σε όλη τη δυτική Ελλάδα, μέχρι και στην Αθήνα, στα δυτικά Βαλκάνια ακόμα και στην Ιταλία και στη Λιβύη. Ήταν μεγάλος σεισμός, εμείς τον υπολογίσαμε στα 6,4 Ρίχτερ αλλά είναι λίγο μεγαλύτερος, το 6,7 – 6,8 Ρίχτερ που έδωσαν οι Γερμανοί και οι Αμερικάνοι ίσως να είναι πιο σωστό. Τον επανυπολογίζουμε και θα το δούμε

τσουνάμι απ' τον σεισμό στη Ζάκυνθο

τσουνάμι απ' τον σεισμό στη Ζάκυνθο

Όπως δήλωσε ο κ. Παπαδόπουλος, ο μεγάλος κίνδυνος πέρασε ενώ αναμένεται να συνεχιστεί με ένταση η μετασεισμική δραστηριότητα, μετασεισμική ακολουθία. «Ήδη καταγράφουμε δεκάδες μετασεισμούς, ο μεγαλύτερος είχε μέγεθος 5,5 Ρίχτερ. Ενδέχεται τα μεγέθη των μετασεισμών που θα ακολουθήσουν να μεγαλώσουν και άλλο, μπορεί να φτάσει το 6 – 6,2 Ρίχτερ», δήλωσε χαρακτηριστικά.

τσουνάμι απ' τον σεισμό στη Ζάκυνθο

τσουνάμι απ' τον σεισμό στη Ζάκυνθο

Προκλήθηκαν μικρά τσουνάμι απ’ τον σεισμό στη Ζάκυνθο

Προκλήθηκαν μικρά τσουνάμι απ’ τον σεισμό στη Ζάκυνθο, ένα στην Ελλάδα και ένα στην Ιταλία, σύμφωνα με τους κ.κ. Λέκκα και Τσελέντη.

Σύμφωνα με τον καθηγητή σεισμολογίας Άκη Τσελέντη, ο σεισμός προκάλεσε μικρό τσουνάμι 12 εκατοστών στον κόλπο της Κυπαρισσίας και ακόμη ένα τσουνάμι κατέγραψαν οι Ιταλοί.

Ο καθηγητής ανέφερε πως δεν υπάρχουν φόβοι για άλλο τσουνάμι, ενώ περιμένουν έναν μεγάλο μετασεισμό περίπου 6 Ρίχτερ, μέσα στις επόμενες μέρες.

Απ’ τη μεριά του ο Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας, ανέφερε πως υπήρξε τσουνάμι 15-29 εκατοστών στην Κυπαρισσία και το Κατάκολο Ηλείας. Ωστόσο με την σειρά του τόνισε πως δεν υπάρχει ανησυχία από τώρα και στο εξής για άλλο τσουνάμι.

Διαβάστε επίσης:

Σεισμός 6,4 Ρίχτερ στη Ζάκυνθο | Video