Λίγη ώρα αφότου έγινε γνωστό πως η Κυβέρνηση προχωρά στις αλλαγές στην ηγεσία της Κυβέρνησης, ήρθαν στο φως πληροφορίες ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν υπογράφει τις αλλαγές.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες για τη στάση του Προκόπη Παυλόπουλου για τις αλλαγές στη Δικαιοσύνη, ο ίδιος φαίνεται πως είναι αποφασισμένος να μην υπογράψει το Προεδρικό Διάταγμα για την τοποθέτηση νέας προέδρου και νέας εισαγγελέως του Αρείου Πάγου μέχρι τις 30 Ιουνίου που λήγει η θητεία των ανωτάτων δικαστικών

Το ίδιο πιθανό όμως είναι να μην υπογράψει και μέχρι τις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Σημειώνεται πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας φαίνεται πως θα δημοσιοποιήσει το σκεπτικό του να μην επικυρώσει τις αλλαγές στην ηγεσία της ελληνικής Δικαιοσύνης όταν το Διάταγμα του υπουργείου Δικαιοσύνης με τα ονόματα των ανωτάτων δικαστικών που επιλέγησαν από το υπουργικό συμβούλιο για τις θέσεις της προέδρου και της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου φτάσει στο Προεδρικό Μέγαρο.

Πηγές αναφέρουν πως ο Προκόπης Παυλόπουλος έχει μεταφέρει την εν λόγω πρόθεσή του στο επιτελείο της Κυβέρνησης.

Πηγές της Προεδρίας της Δημοκρατίας, πάντως, μετά από ερώτηση για το τι θα πράξει ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος όταν έρθει το Σχέδιο Διατάγματος για τη νέα ηγεσία της Δικαιοσύνης υπογεγραμμένο από το υπουργικό Συμβούλιο, σημείωσαν ότι «όταν έρθει το σχέδιο θα μάθετε τι θα κάνει ο ΠτΔ».

Υπουργικό Συμβούλιο: Διαφωνίες από Σταθάκη, Βίτσα, Πιτσιόρλα

Σύμφωνα με πληροφορίες του OPEN TV, τρία στελέχη της Κυβέρνησης φαίνεται ότι είχαν αρχικά ενδοιασμούς και ενδεχόμενος να προτιμούσαν την επιλογή του κυρίου Βουρλιώτη στην θέση του Εισαγγελέα.

Τα στελέχη που διαφώνησαν σύμφωνα με το ρεπορτάζ ήταν ο Στέργιος Πιτσιόρλας, ο Γιώργος Σταθάκης αλλά και ο Δημήτρης Βίτσας.

Κατά την διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, τα μέλη βρέθηκαν αντιμέτωπα με ένα κοινό δίλλημα. Αν δηλαδή για την θέση του Εισαγγελέα θα επέλεγαν τον Χαράλαμπο Βουρλιώτη ή την κυρία Κοκοτίνη (η οποία ήταν και η τελική επιλογή).

Η στάση της ΝΔ

Για «θεσμικά πρωτοφανή απόφαση, η οποία μάλιστα εμπλέκει – κατά τρόπο απαράδεκτο – και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς εκείνος πλέον καλείται να αποφασίσει αν θα εγκρίνει μια θεσμικά παράνομη και αντισυνταγματική ενέργεια, όπως την έχει χαρακτηρίσει σύσσωμος ο νομικός κόσμος της χώρας», κάνει λόγο η Νέα Δημοκρατία, μετά την ανακοίνωση των αλλαγών στην ηγεσία της Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, «η απερχόμενη κυβέρνηση, παρά την έγκαιρη προειδοποίηση που της απηύθυνε η αντιπολίτευση ότι δεν νομιμοποιείται να λαμβάνει καμία απόφαση πέραν των τρεχουσών υποθέσεων ενόψει των εκλογών που η ίδια προκήρυξε, προχώρησε σήμερα στον αντισυνταγματικό διορισμό νέου προέδρου και εισαγγελέα του Αρείου Πάγου».

Η Νέα Δημοκρατία δηλώνει πως «προφανώς έχει εμπιστοσύνη στην κρίση του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Διαβάστε όσα αποφάσισε η Κυβέρνηση:

Αυτή είναι η νέα ηγεσία της Δικαιοσύνης