Η στιγμή του τερματισμού μου στον αγώνα δρόμου των 5 χλμ στο Spetses Mini Marathon, έγινε αιτία να γελάσουμε, να επικοινωνήσουμε με πολλά dm στο Instagram και να προσπαθήσουμε να ανακαλύψουμε μαζί, την ταυτότητα του άντρα που ο φωτογραφικός φακός έπιασε ακριβώς μπροστά μου την ώρα του τερματισμού.

Το πρωί διαπίστωσα πως είχα γίνει αποδέκτης πολλών μηνυμάτων που με πληροφορούσαν για την ταυτότητά του και την ιδιότητά του. Και ο αγώνας δρόμου των 5 χλμ στο Spetses Mini Marathon είχε τη δική του ιστορία…

Ποιος είναι ο άντρας της φωτογραφίας;

Ο άντρας αυτός που το περίγραμμά μου λειτούργησε σαν μοϊκάνα στο κεφάλι του, είναι ο Αποστόλης Μπαλτούμας.  Είναι καθηγητής φυσικής αγωγής και προπονητής ΑΜΕΑ. Είναι επίσης προπονητής ποδοσφαίρου της Εθνικής μας ομάδας ακρωτηριασμένων. Και έτρεξε στον χθεσινό μίνι μαραθώνιο, τερματίζοντας με ένα ωραίο χαμόγελο όχι μόνο στα χείλη αλλά στα μάτια και στην καρδιά.

Γιατί;

Ας δούμε την φωτογραφία καλύτερα.

Ο Αποστόλης τερματίζει και τα χέρια του ανοίγουν σαν να ετοιμάζεται να αγκαλιάσει κάποιον. (Ναι ναι. Το περίγραμμα ακριβώς πίσω του είμαι εγώ!).

Spetses Mini Marathon

Πάμε λίγα βήματα πίσω να έχουμε εικόνα και από μια άλλη γωνία.

Spetses Mini Marathon

Ο Αποστόλης τρέχει προς το τέρμα χαρούμενος και σαν να κοιτά κάποιον. Και κοιτάζει πράγματι. Τον πραγματικό πρωταγωνιστή αυτής της φωτογραφίας. Που δεν διακρίνεται εδώ, όπως -σχεδόν πάντα- δεν διακρίνεται η αλήθεια σε ένα μικρό φωτογραφικό καρέ!

Ας δούμε λοιπόν την μεγάλη εικόνα.

Τον Αποστόλη, την αφεντιά μου και σε πρώτο πλάνο τον Νίκο, που τον κοιτάζει με καμάρι ο Αποστόλης σ αυτή την φωτογραφία και συνέχεια.

Spetses Mini Marathon

Αυτός είναι ο πραγματικός πρωταγωνιστής αυτής της φωτογραφίας

Ο Νίκος Γιαννακουλάκος λοιπόν, είναι ο star αυτής της ιστορίας και είναι 22 χρόνων. Όπως βλέπετε στη φωτογραφία είναι 22 χρόνων και κούκλος.

Spetses Mini Marathon

Τρέχει 5χλμ εύκολα. Επίσης του αρέσει και τρέχει -επίσης εύκολα- και τα 10 χλμ.

Πριν από λίγα χρόνια όμως, δεν σήκωνε τα πόδια του από το έδαφος γιατί φοβόταν. Βλέπετε ο Νίκος είναι αυτιστικός. Φοβόταν να τρέξει. Φοβόταν να ξεκολλήσει τα πόδια του από τη γη. Φοβόταν να ξεκολλήσει από το πλευρό της μητέρας του όπως οι περισσότεροι αυτιστικοί.

Μέχρι που γνώρισε τον Αποστόλη με τον οποίο ξεκίνησε προπονήσεις στην κολύμβηση. Σήμερα -6 μόλις χρόνια μετά- ο Νίκος είναι Πανελλήνιος νικητής στην κατηγορία S14 που αγωνίζεται στα 50, 100 και 200 μέτρα freestyle. Με πανελλήνια ρεκόρ στα ΑΜΕΑ.

Και όπως ξεκάθαρα βλέπουμε στις φωτογραφίες… ο Νίκος τρέχει και τερματίζει. Και από πίσω του -σκιά του- ο Αποστόλης. Που γελάει στις φωτογραφίες γιατί ο Νίκος τα κατάφερε και πάλι.

Spetses Mini Marathon

Κι όλα αυτά δεν μου τα είπε ο Αποστόλης.

Από αλλού τα έμαθα. Άλλη ήταν η πηγή μου. Ο Αποστόλης όπως κάνουν όλοι οι άνθρωποι της προσφοράς, δεν «φωνάζει ότι είναι». Απλά είναι.

Είναι αφοσιωμένος στα παιδιά που προπονεί. Στα αυτιστικά παιδιά. Στα ΑΜΕΑ. Σε όσους ξεκινούν να αφήσουν το αποτύπωμά τους στη ζωή, αλλά ξεκινούν λίγα βήματα πιο πίσω από τους άλλους, τους αρτιμελείς και τους υπόλοιπους τους χωρίς αναπτυξιακές διαταραχές.

Ο Νίκος δέθηκε με τον Αποστόλη σε μια σχέση σπάνια για αυτιστικό. Και χθες ο Αποστόλης καμάρωνε τον φίλο του και οι δυο μαζί τη νίκη τους.

Spetses Mini Marathon

Μετά από αυτό λοιπόν, νομίζω πως έχουμε όλοι μας μερικές επιλογές ακόμα:

Να μιμηθούμε τον Νίκο και να καταφέρουμε με προσπάθεια και δουλειά να νικήσουμε όποιον φόβο έχουμε.

Να ακολουθήσουμε το παράδειγμα του Αποστόλη και να προσφέρουμε αγάπη σε κάποιον που χρειάζεται βοήθεια μέχρι να βρει τον εαυτό του.

Και να θυμόμαστε πως η αλήθεια δεν είναι πάντα αυτή που πιστεύουμε ακόμα κι όταν μας φέρνουν αποδείξεις σε φωτογραφίες. Η αλήθεια φαίνεται πάντα όταν βλέπουμε την μεγάλη εικόνα. Και για να το κάνουμε αυτό, πρέπει να ξεκολλήσουμε από την στιγμή, να φύγουμε από τον κάθε μικρόκοσμο.

Και κλείνοντας δείτε στο βίντεο που ακολουθεί και τον τερματισμό του Νίκου και του Αποστόλη, που όμως επισκιάζεται από τη δική μου άφιξη εκεί!

Βλέπετε τα δυο αγόρια μπορεί να κάνουν έναν άθλο τερματίζοντας, αλλά εγώ «έβγαινα στην τηλεόραση» και το όνομά μου είναι γνωστό…. Άδικη που είναι πολλές φορές η ζωή!

Νίκο από μένα έχεις το χρυσό!

Αποστόλη respect!