O Letterman τα είπε με τον Obama, όμως, κανείς δεν ενθουσιάστηκε μ’ αυτή τη συζήτηση

LIKE US ON FACEBOOK

Τι καλύτερο απ’ το να κάθεται ο David Latterman μαζί με τον Barack Obama μπροστά από ένα ακροατήριο και να μιλούν για μια ώρα σχετικά με όσα έχουν στο μυαλό τους από τότε που και οι δύο απέχουν απ’ την παλιά τους δουλειά;

Σ’ όσους έλειψαν οι δύο ισχυροί άντρες, έχουμε καλά νέα! Η νέα εκπομπή του Letterman στο Netflix λέγεται «My Next Guess Needs No Introduction» και στην καρέκλα του καλεσμένου αυτή τη φορά κάθισε ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Και οι δύο απείχαν καιρό από δηλώσεις και εμφανίσεις και έμοιαζαν να είναι εκτός «παιχνιδιού».

Η συνέντευξη, δυστυχώς, για πολλούς δεν είχε να προσφέρει τίποτα καινούριο και δεν προκάλεσε καμία έκπληξη. Τα θέματα και οι δηλώσεις λίγο πολύ ήταν γνωστά και αναμενόμενα. Ο Letterman ζήτησε απ’ τον Barack Obama να μιλήσει για την ανατροφή του, τη μητέρα του και πώς αναλογίζεται την δική του ταυτότητα- ένα θέμα δηλαδή για το οποίο έχουμε ακούσει πολλές φορές στο παρελθόν. «Λες και οι θεατές δεν είχαν ξανακούσει ποτέ τίποτα για τον άνθρωπο που ονομάζεται Barack Obama», όπως σχολιάζει χαρακτηριστικά ο Hank Stuever απ’ την Washington Post.

Η συζήτηση έμεινε μόνο σε επιφανειακά ζητήματα, χωρίς να εμβαθύνει σε σημαντικά γεγονότα, αγγίζοντας μόνο τις ρωσικές παρεμβάσεις στις εκλογές των ΗΠΑ και την κατάσταση της ελευθερίας του λόγου στην αμερικανική κοινωνία. Χωρίς, όμως, να εμβαθύνει.

«Μια απ’ τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχουμε στη Δημοκρατία μας είναι ο βαθμός που δεν μοιραζόμαστε μια κοινή βάση απέναντι στα γεγονότα», τόνισε ο Obama προσθέτοντας πως «αυτό που εκμεταλλεύτηκαν οι Ρώσοι ήταν ήδη εδώ -Λειτουργούμε σε εντελώς διαφορετικά σύμπαντα πληροφοριών. Αν παρακολουθήσετε το Fox News ζείτε σε διαφορετικό πλανήτη από αυτούς που ακούνε το NPR», υπογράμμισε ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο Obama, μεταξύ άλλων, περιέγραψε την απογοήτευσή του για το ότι τα κοινωνικά μέσα, τα οποία ήταν τόσο σημαντικά για τις νίκες του 2008 και του 2012, έχουν γίνει «ένα προσεκτικά ρυθμισμένο όπλο».

«Είχα ένα πολύ αισιόδοξο συναίσθημα (για τα κοινωνικά δίκτυα). Αυτό που χάσαμε ήταν ο βαθμός στον οποίο οι άνθρωποι που είναι στην εξουσία, μπορούν στην πραγματικότητα να το χειραγωγούν αυτό και…». «Να προπαγανδίζουν» συμπλήρωσε ο Letterman, «να προπαγανδίζουν» επανέλαβε ο Obama.

«Είχα την εντύπωση ότι το Twitter θα είναι ο μηχανισμός στον οποίο θα αποτυπώνεται η αλήθεια σ’ όλο τον κόσμο», σχολίασε ο Letterman.

Η συνέντευξη άφησε λίγες αιχμές για τον σημερινό πρόεδρο, Donald Trump, απ’ τη μια επειδή ο Obama είναι πολύ έξυπνος για να τσιμπήσει με δολώματα και ο Letterman πολύ απρόθυμος να τα προσφέρει και να μπει σ’ αυτήν την διαδικασία, επισημαίνει ο Ηank Stuever.

Ο Letterman την περισσότερη ώρα της συνέντευξης εκθείαζε τον Obama διακριτικά, ενώ τελικά είπε πως: «Όταν ήμουν παιδί, και ακόμη και σήμερα εξακολουθεί να διδάσκεται πως ανεξάρτητα απ’ τον άνθρωπο ή την γυναίκα που έχει την εξουσία και κάθεται στο γραφείο, πρέπει να σέβεται το αξίωμα του Προέδρου. Χωρίς αμφιβολία είστε ο πρώτος Πρόεδρος που πραγματικά σέβομαι».

Το «My Next Guest Needs No Introduction» έχει ουσιαστικά τη μορφή ενός talk-show που πολλοί είχαν λαχταρίσει. Η εκπομπή είναι με τέτοιο τρόπο διαμορφωμένη ώστε να εστιάζει στη συνομιλία η οποία πλέον δεν είναι επικεντρωμένη σε κάποιο βιβλίο ή ταινία που θέλει να πουλήσει ο επισκέπτης.

Μάλιστα, ο Paul Shaffer που έχει αναλάβει τη μουσική υπόκρουση της εκπομπής ήταν ίσως το μοναδικό στοιχείο που θύμιζε λίγο την παλιά εκπομπή του Letterman, το «Late Show with David Letterman».

Ο Letterman λίγο αργότερα διασκέδασε το κοινό προσποιούμενος ότι ο Obama βρίσκεται ακόμα στην εξουσία. «Με κάνετε τόσο ευτυχισμένο που είστε ακόμα Πρόεδρος». Ενώ όταν πλησίασε το τέλος της εκπομπής, είπε στον Obama: «Τώρα κύριε Πρόεδρε ξέρω ότι πρέπει να επιστρέψετε στο Οβάλ Γραφείο…».

Στα τελευταία λεπτά του επεισοδίου, ο Obama μιλώντας για τη δική του επιτυχία και τη ζωή των επιτυχημένων ανθρώπων, ζήτησε απ’ τον Letterman να του πει αν αισθάνεται ότι η ζωή του ήταν τυχερή. Ο Letterman δίνει μια όμορφη απάντηση λέγοντας: «Κύριε Πρόεδρε, αυτό είναι που αγωνίζομαι να πετύχω σε αυτό το σημείο της ζωής μου: Δεν ήμουν τίποτα άλλο παρά μόνο τυχερός. Όταν ο John Lewis και οι φίλοι του διέσχιζαν τη γέφυρα τον Απρίλιο ’65 (σ.σ. αναφέρεται στη Ματωμένη Κυριακή), εγώ και οι φίλοι μου οδηγούσαμε στη Φλόριντα για να φτάσουμε σ’ ένα κρουαζιερόπλοιο για να πάμε στις Μπαχάμες γιατί εκεί δεν υπήρχε όριο ηλικίας για την αγορά αλκοόλ και περάσαμε μια ολόκληρη εβδομάδα…Γιατί δεν ήμουν στην Αλαμπάμα; Γιατί δεν ήξερα; Δεν είμαι παρά τυχερός».

Η αλήθεια είναι πως αντί να κλείσει εκεί η εκπομπή θα έπρεπε να υπάρχει ακόμα μια ώρα για να ξεκινήσει αυτή η πιο ουσιαστική και προσωπική συζήτηση. Και πολλές φορές φαίνεται πως ο Obama ήταν αυτός που έπρεπε να πάρει τελικά συνέντευξη απ’ τον Letterman.

Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved