Αποκαλύψεις σχετικά με τις διαπραγματεύσεις της συμφωνίας των Πρεσπών έκανε ο Νίκος Κοτζιάς, ενώ μίλησε και για ένα περίεργο τηλεφώνημα που είχε λάβει το 2015.

Ο Κοτζιάς αποκάλυψε το παρασκήνιο της Συμφωνίας των Πρεσπών σε συνέντευξή του το βράδυ της Δευτέρας στην ΕΡΤ. Τι είπε για την ονομασία της ΠΓΔΜ, τις συνταγματικές αλλαγές και την άρνηση της αντιπολίτευσης να ενημερωθεί για όσα διαπραγματευόταν η Κυβέρνηση;

Ο κ. Κοτζιάς μίλησε για ένα τηλεφώνημα που είχε λάβει το 2015 απ’ την Αμερικανίδα τότε ομόλογό του, η οποία του είχε ζητήσει να μην έρχεται σε επαφή με το κόμμα του Ζόραν Ζάεφ, όταν ακόμα βρισκόταν στην αντιπολίτευση, γιατί ο τότε πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι ένιωθε ότι πιεζόταν. «Της είπα να μη μου ξανατηλεφωνήσει», σημείωσε ο κ. Κοτζιάς.

Αναφορικά με το erga omnes, ο τέως ΥΠΕΞ ανέφερε πως μετά το 1996 δεν είχε τεθεί ζήτημα συνταγματικών αλλαγών από ελληνική Κυβέρνηση και μάλιστα αποκάλυψε πως όταν ζήτησε συνταγματικές αλλαγές, ο Νίκολα Ντιμιτρόφ αποκρίθηκε: «Ρε Νίκο, γιατί μου το κάνεις αυτό; Αυτά τα έχετε εγκαταλείψει 21 χρόνια τώρα».

Σχετικά με την πρόταση περί της ονομασίας «Μακεδονία του Ίλιντεν», ο κ. Κοτζιάς ήταν ξεκάθαρος στο ότι η Κυβέρνηση ποτέ δε συμφώνησε σε αυτό το όνομα, ήταν πρόταση της γειτονικής χώρας την οποία απέρριψε ο Πρωθυπουργός. «Ο Αλέξης Τσίπρας δεν θεωρούσε καλή λύση την ονομασία “Μακεδονία του Ίλιντεν”».

Ζητήσαμε συνταγματικές αλλαγές για να διασφαλίσουμε τα εθνικά συμφέροντα οι οποίες είχαν εγκαταλειφτεί αρκετά χρόνια. Η Ν.Δ. ζητούσε το Βόρεια Μακεδονία και δεν μπορούσε να το πάρει

Ο κ. Κοτζιάς απέρριψε τις κατηγορίες ότι η Κυβέρνηση δεν ενημέρωσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης σημειώνοντας πως «ο Μητσοτάκης αρνήθηκε να τον ενημερώσω».

Ο ίδιος σημείωσε επιπλέον πως υπήρξε Πρωθυπουργός της Ελλάδας που ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας να αποφασίσει το όνομα της γειτονικής χώρας για να μην χρεωθεί τη λύση, τονίζοντας, ωστόσο, ότι αυτό δεν αφορά Κυβέρνηση της Ν.Δ..

Τέλος, ο κ. Κοτζιάς έδειξε την ενόχλησή του που δεν έγινε επικοινωνιακή καμπάνια από την Κυβέρνηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών και τόνισε ότι δεν δέχτηκε πιέσεις από πουθενά για να υπάρξει συμφωνία.

Διαβάστε ακόμα:

Τελικά τι κερδίζει και τι χάνει η Ελλάδα απ’ τη Συμφωνία των Πρεσπών;