Ποιος είναι ο Γιάννης Πλακιωτάκης ο νέος υπουργός Ναυτιλίας; Όσα δεν γνωρίζουμε για τον υπουργό που όρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Κυβέρνησή του. 

Ποιος είναι ο Γιάννης Πλακιωτάκης; O νέος υπουργός Ναυτιλίας που ορίστηκε μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Είναι Έλληνας πολιτικός και ο 9ος πρόεδρος του Κόμματος της Νέας Δημοκρατίας.

Έχει διατελέσει Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας στην Κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή από τον Σεπτέμβριο του 2007 μέχρι τον Οκτώβριο του 2009 και Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας από τον Ιούνιο του 2014 μέχρι τον Ιανουάριο του 2015 στη συγκυβέρνηση Αντώνη Σαμαρά – Ευάγγελου Βενιζέλου. Στην κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη, ορίστηκε υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας τον Ιούλιο του 2019.

Είναι παντρεμένος με την Κύπρια επιχειρηματία, Αφροδίτη Δωρίτη, από το 2014. Κατάγεται από τη Σητεία και θείος του ήταν ο Μιχαήλ Χλουβεράκης (1906 – 1970), Βουλευτής Λασιθίου με την ΕΠΕΚ του Νικολάου Πλαστήρα και με την Ένωση Κέντρου του Γεωργίου Παπανδρέου. Ο Γιάννης Πλακιωτάκης έχει σπουδάσει Βιοχημικός Μηχανικός στο Πανεπιστήμιο της Ουαλίας. Κατέχει μεταπτυχιακούς τίτλους στη Βιοχημική Μηχανική στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και στη Διοίκηση Επιχειρήσεων στο City University Business School. Στα νεανικά του χρόνια ήταν αθλητής του Σ.Α.Ο.

Η πολιτική του σταδιοδρομία…

Το 1987 εντάχθηκε στη ΝΔ. Διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος (1998 – 2002) στο Δήμο Σητείας και το 2001 έγινε μέλος της επιτροπής Τουρισμού. Εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής στο Λασίθι με τη ΝΔ στις εκλογές του 2004. Επανεκλέχθηκε στις εκλογές των ετών 2007, 2009, του Μαΐου και Ιουνίου του 2012 καθώς και σε εκείνες του Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου του 2015. Στις περιφερειακές εκλογές του 2010 ο Πλακιωτάκης κατήλθε ως υποψήφιος με τη ΝΔ, ηττήθηκε όμως από το Σταύρο Αρναουτάκητου ΠΑΣΟΚ, κατατασσόμενος στην τρίτη θέση με ποσοστό 14,88% στον πρώτο γύρο. Επανεκλέχθηκε βουλευτής με 6.274 σταυρούς στις βουλευτικές εκλογές του Ιανουαρίου του 2015.

Την 1η Φεβρουαρίου 2015 με απόφαση του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά προτάθηκε για τη θέση του νέου γενικού γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος. Στις 23 Νοεμβρίου 2015, ύστερα από την αποτυχία διενέργειας εκλογών για την ανάδειξη του νέου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, διορίστηκε από τον προσωρινό πρόεδρο της ΝΔ Βαγγέλη Μεϊμαράκη Αντιπρόεδρος του Κόμματος. Ο διορισμός του ως αντιπρόεδρος πραγματοποιήθηκε ώστε να γίνει δυνατή η μεταβίβαση σε αυτόν των καθηκόντων του προέδρου, από τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος έπειτα από εσωκομματικές πιέσεις αναγκάστηκε να παραιτηθεί.

Photo: Eurokinissi