Στην Αθήνα καταφθάνει το πρωί της Πέμπτης ο Τούρκος Πρόεδρος, T.Erdogan, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στη χώρα μας. Ο Erdogan είναι ο πρώτος Τούρκος Πρόεδρος που έρχεται στην Ελλάδα μετά από 65 χρόνια. Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας θα είναι σε ισχύ όλο το διήμερο, ενώ η μετακίνηση στο κέντρο της Αθήνας θα γίνεται μετ’ εμποδίων.

Ο Τούρκος Πρόεδρος καταφθάνει με τη σύζυγό του στις 10:30 στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», όπου θα τους υποδεχτεί ο κ. Κοτζιάς εκ μέρους της ελληνικής Κυβέρνησης.

Στις 11:30, ο Erdogan θα καταθέσει στεφάνι στο «Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη» και στη συνέχεια θα αναχωρήσει με τη σύζυγό του για το Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα τους υποδεχθούν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και η σύζυγός του Βλασία Παυλοπούλου.

Θα ακολουθήσει η επίσημη τελετή υποδοχής στην Ηρώδου Αττικού- η οποία περιλαμβάνει την ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων των δυο χωρών- η επιθεώρηση τιμητικού αγήματος και η παρουσίαση των δυο αντιπροσωπειών.

Γύρω στις 12:00 οι δυο Πρόεδροι θα εισέλθουν εντός του Προεδρικού Μεγάρου για να πραγματοποιήσουν την κατ΄ιδίαν συνάντησή τους και αμέσως μετά θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών.

Στις 13:30 αναμένεται η άφιξη του Τούρκου Προέδρου και της συνοδεύουσας αντιπροσωπείας στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα τους υποδεχθεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και θα ακολουθήσει κατ’ ιδίαν συνάντηση. Μετά το πέρας της συνάντησης, στις 14:50, θα γίνουν κοινές δηλώσεις στον Τύπο.

Στις 16:30 ο Erdoğan θα έχει συνάντηση με τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας θα ολοκληρωθεί με το επίσημο δείπνο προς τιμήν του και της συζύγου του από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο στις 19:25.

Δείτε εδώ αναλυτικά όλο το πρόγραμμα της επίσκεψης Erdogan.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Iσχυρά μέτρα ασφαλείας θα είναι σε ισχύ όλο το διήμερο της επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου. 2.000 αστυνομικοί βρίσκονται σε επιφυλακή, ειδικά στις περιοχές του κέντρου της Αθήνας, ενώ κατά πληροφορίες στην Αθήνα έχουν καταφθάσει και Τούρκοι ειδικοί πράκτορες, οι οποίοι έχουν αναλάβει την ασφάλεια του T. Erdogan. Για τις μετακινήσεις του στην Αθήνα έχουν έρθει τρεις θωρακισμένες λιμουζίνες.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Η Αστυνομία ανακοίνωσε ότι απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις και οι πορείες απ’ τις 6 το πρωί της Πέμπτης μέχρι και τις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής.

Σημειώνεται πως θα πραγματοποιηθούν έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου της ευρύτερης περιοχής του κέντρου της Αθήνας.

Κλειστό το Σύνταγμα

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας θα παραμείνει κλειστός ο σταθμός του Μετρό «Σύνταγμα», ενώ θα διακοπεί προσωρινά η κυκλοφορία ή θα υπάρξουν τροποποιήσεις λεωφορειακών γραμμών και γραμμών τρόλεϊ στο κέντρο της πόλης σταδιακά και ανάλογα με τα μέτρα και τις υποδείξεις της Τροχαίας.

Στην οδό Πανεπιστημίου στην λεωφορειολωρίδα αντίθετης ροής (από Σίνα έως Πλ. Συντάγματος) και για την οδό Βασ. Γεωργίου Α’ θα πραγματοποιηθεί διακοπή της κυκλοφορίας των διερχόμενων ΜΜΜ όλο το διήμερο της επίσκεψης του Erdogan.