Επεισοδιακή ήταν η κοινή συνέντευξη Τύπου των Emmanuel Macron και Recep Tayyip Erdoğan στο Παρίσι μετά τη συνάντησή τους. Ο Γάλλος Πρόεδρος έκλεισε την πόρτα στην Τουρκία και ο Πρόεδρος της Τουρκίας μάλλον εκνευρίστηκε.

Ο Emmanuel Macron έκλεισε την πόρτα της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, επισήμανε πως οι δημοκρατίες πρέπει να παλέψουν με την τρομοκρατία ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για τους φυλακισμένους σπουδαστές, εκπαιδευτικούς και δημοσιογράφους στη Τουρκία.

«Οι δημοκρατίες μας πρέπει με σθένος να υψώσουν το ανάστημά τους απέναντι στην τρομοκρατία… » ανέφερε ο Γάλλος Πρόεδρος κατά την κοινή συνέντευξη τύπου με τον T. Erdogan μετά την επίσκεψή του στο Παρίσι, επισημαίνοντας παράλληλα πως οι δημοκρατικές χώρες πρέπει να προστατεύουν πλήρως το κράτος δικαίου.

Μάλιστα, ο Macron τόνισε πως θα ήταν «υποκριτικό να προσποιούμαστε ότι θα μπορούσαν να ανοίξουν νέα κεφάλαια στις συνομιλίες με την ΕΕ» μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία, κλείνοντας έτσι την πόρτα στην Άγκυρα.

Η αντίδραση του Τούρκου Προέδρου δεν ήταν ήρεμη καθώς με ένταση τόνισε πως η Τουρκία έχει «κουραστεί» να περιμένει το ενδεχόμενο ένταξής της στην ΕΕ.

Δεν μπορούμε να εκλιπαρούμε συνεχώς για την είσοδό (μας) στην ΕΕ

Παράλληλα, στην κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Tayyip Erdogan επισήμανε πω υπάρχουν δημοσιογράφοι που ενισχύουν τους τρομοκράτες με αυτά που γράφουν, τονίζοντας πως «η τρομοκρατία δεν δημιουργείται από μόνη της. Η τρομοκρατία και οι τρομοκράτες έχουν “κηπουρούς”».

Αυτοί οι “κηπουροί” είναι εκείνοι οι άνθρωποι που θεωρούνται ως στοχαστές. Εκείνοι τροφοδοτούν (την τρομοκρατία)… από τις στήλες τους στις εφημερίδες. Κάποια ημέρα, θα το ανακαλύψετε, ότι αυτοί οι άνθρωποι θα εμφανιστούν ως τρομοκράτες μπροστά σας

Επεισόδιο με δημοσιογράφο κατά τη συνέντευξη Τύπου

Όταν ένας Γάλλος δημοσιογράφος ρώτησε τον Τούρκο Πρόεδρο σχετικά με την πώληση όπλων στη Συρία τον Ιανουάριο του 2014, ο Erdogan με έντονο ύφος τον κατηγόρησε πως μιλά «σαν γκιουλενιστής».

Ακολουθεί ο διάλογος:

Erdogan: Δεν καταλαβαίνω το πρόβλημά σας; Ποιος έστειλε όπλα στη Συρία;

Γάλλος δημοσιογράφος: Βρέθηκαν φορτηγά της υπηρεσίας MIT στα σύνορα, που μετέφεραν όπλα, τον Ιανουάριο του 2014.

Erdogan: Μιλάτε σαν γκιουλενιστής.

Γάλλος δημοσιογράφος: Μιλώ σαν δημοσιογράφος.

Erdogan: Σας το λέω γιατί εκείνοι που είχαν κάνει αυτές τις επιχειρήσεις ήταν εισαγγελείς της FETO, τώρα βρίσκονται στη φυλακή. Οι υπηρεσίες πληροφοριών έχουν τη δυνατότητα μεταφοράς όπλων με φορτηγά. Μου κάνετε αυτή την ερώτηση, γιατί, όμως, δεν ρωτάτε για τα 4.000 φορτηγά με όπλα που έφερε η Αμερική στη Συρία; Εάν ρωτάτε για το ζήτημα, γιατί δεν στέκεστε σε αυτό; Οφείλεις να ερευνήσεις κι αυτό επίσης. Δεν έχετε ενώπιόν σας κάποιον που θα το καταπιεί αυτό εύκολα. Επίσης, παρακαλώ μην μιλάτε εκ μέρους των γκιουλενιστών.

Photo:EPA/LUDOVIC MARIN / POOL MAXPPP OUT