Ο χάρτης της καταστροφής στην Εύβοια απ’ το Copernicus

LIKE US ON FACEBOOK

Άρση του τηλεφωνικού απορρήτου για τους υπόπτους ζήτησαν οι Αρχές, περιμένοντας να δοθούν ορισμένες απαντήσεις. Ο χάρτης της καταστροφής στην Εύβοια απ’ το σύστημα Copernicus.

Τρεις είναι οι κύριοι ύποπτοι για εμπρησμό και για αυτούς τους τρεις άνδρες οι Αρχές ζήτησαν άρση του τηλεφωνικού απορρήτου. Μάλιστα, εστιάζουν κυρίως σε έναν 33χρονο, ο οποίος είχε συλληφθεί και πέρυσι για 9 εμπρησμούς και είχε καταδικαστεί για έναν.

Ο άνδρας αφέθηκε ελεύθερος λόγω ψυχολογικών προβλημάτων. Οι άνδρες έχουν ήδη καταθέσει αλλά όλοι τους έχουν δώσει άλλοθι λέγοντας πως απουσίαζαν όταν ξέσπασαν οι πυρκαγιές. Πολλές είναι οι ενδείξεις πως πρόκειται για εμπρησμό χωρίς να είναι τίποτα ακόμη βέβαιο.

Ωστόσο, κλιμάκια του ανακριτικού τμήματος του Πυροσβεστικού Σώματος εντόπισαν άλλωστε ίχνη καύσης, στουπιά, πλαστικά μέρη μπιτονιών, ενδεχομένως με εύφλεκτο υγρό, συσσωρευμένη καύσιμη ύλη (κλαδιά, ξύλα) και κάποια φιαλίδια υγραερίου, τα οποία προς το παρόν δεν έχει εξακριβωθεί αν σχετίζονται με εμπρηστική ενέργεια.

Ο χάρτης της καταστροφής στην Εύβοια

Η προσπάθεια κατάσβεσης συνεχίζεται ωστόσο η πυρκαγιά βρίσκεται υπό πλήρη έλεγχο ενώ όπως σημειώνουν οι πυροσβέστες που έχουν μεταφερθεί στην περιοχή παραμένουν, για να ξεκαθαρίσουν το τοπίο και «να περπατήσουν με το πόδι όλα τα σημεία της φωτιάς», όπως αναφέρουν οι επιτελείς της Πυροσβεστικής.

Η καταστροφή απ’ την πυρκαγιά είναι τεράστια κι αυτές οι καμένες εκτάσεις αποτυπώνονται σε σαφήνεια από το σύστημα Copernicus της Ε.Ε..

Η υπηρεσία Copernicus, σύμφωνα με το ΑΠΕ- ΜΠΕ, ενεργοποιήθηκε την Τρίτη 13 Αυγούστου, μετά από αίτημα των ελληνικών αρχών (ΓΓ Πολιτικής Προστασίας) και καταγράφει έκτοτε δορυφορικά την εξέλιξη της πυρκαγιάς, παρέχοντας χρήσιμα δεδομένα υψηλής ανάλυσης για την έκταση της καταστροφής.

χάρτης της καταστροφής στην Εύβοια χάρτης της καταστροφής στην Εύβοια

Ο χάρτης που δίνει στη δημοσιότητα δείχνει τις εκτάσεις που κάηκαν μέχρι και την Τετάρτη 14 Αυγούστου. Ωστόσο, η γεωγραφική έκταση που αποτυπώνεται είναι πολύ κοντά στη συνολική μέχρι σήμερα καμένη έκταση.

Μέσα σε δύο μέρες έγιναν στάχτη κυρίως κωνοφόρα και σκληρόφυλλα δάση, μεταβατικές θαμνώδεις περιοχές, ελαιώνες και εκτάσεις με μικτές ή μη-αρδευόμενες καλλιέργειες, καθώς και φυσική βλάστηση.

Η οικολογική καταστροφή είναι τεράστια και η θλίψη όλων είναι ανείπωτη.

Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved