Τσίπρας: Ο Καμμένος δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία, αλλά δεν θα ρίξει την Κυβέρνηση

LIKE US ON FACEBOOK

Μόλις μια μέρα μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας με την ΠΓΔΜ για την ονομασία και μερικές ώρες έπειτα απ’ τη δημοσιοποίηση του κειμένου της συμφωνίας για το Σκοπιανό, ο Πρωθυπουργός έδωσε συνέντευξη στην ΕΡΤ. Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε διευκρινίσεις για τη κείμενο της συμφωνίας, το τι ορίζει, ποια είναι τα επόμενα βήματα ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στη στάση του Πάνου Καμμένου.

Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων Δώρα Αναγνωστοπούλου, Αλέξη Παπαχελά και Τάσο Παππά για τη συμφωνία για το Σκοπιανό.

Κάναμε μια επίμονη και επίπονη προσπάθεια για να βρούμε λύση, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στην αρχή της συνέντευξής του αναφερόμενος στην επίμαχη συμφωνία. Ο ίδιος εκτίμησε πως η Κυβέρνηση έφερε μια συμφωνία που χαρακτηρίζεται απ’ όλους ως «ιστορική».

Είναι μια συμφωνία που αποκηρύσσει τον αλυτρωτισμό. Θέλαμε να είναι βιώσιμη συμφωνία, να μην ταπεινώσουμε τους εταίρους μας. Δεν είναι η συμφωνία των Βερσαλλιών, αλλά είναι μια συμφωνία, που μπορεί να είναι βιώσιμη και ταυτόσημη με την εθνική θέση και τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί εδώ και πάνω από 20 χρόνια

Η συμφωνία, συνέχισε ο Πρωθυπουργός, κατοχυρώνει πλήρως την πολιτιστική κληρονομία ως ελληνική. «Η ψυχή μας είναι η ιστορία μας. Και αυτή η συμφωνία κατοχυρώνει πλήρως την κληρονομιά της αρχαίας Μακεδονίας ως ελληνική κληρονομιά».

«Εάν δεν τα καταφέρει η ΠΓΔΜ, θα ακυρωθεί η συμφωνία»

Κληθείς ν’ απαντήσει τι θα γίνει εάν η συμφωνία πάρει «πράσινο φως» απ’ την ΠΓΔΜ και «κόκκινο φως» στην Ελλάδα, ο Πρωθυπουργός είπε πως κάθε διμερής διεθνής συμφωνία εάν επικυρωθεί κι απ’ τις δύο πλευρές. «Οι ΥΠΕΞ θα υπογράψουν μια συμφωνία, η οποία θα τεθεί σε ισχύ μόνο εάν επικυρωθεί κι απ’ τις δύο πλευρές».

Ο Αλέξης Τσίπρας συνέχισε λέγοντας πως αφού γίνει η συνταγματική αναθεώρηση, η συμφωνία θα έρθει για επικύρωση στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως εάν δεν εκπληρωθούν όλες οι προϋποθέσεις που έχει θέσει η συμφωνία, τότε δεν θα τεθεί σε ισχύ. «Προφανώς αν δεν κυρωθεί από τη βουλή των γειτόνων μας θα ακυρωθεί. Πιστεύω ότι στην ελληνική βουλή η συμφωνία θα επικυρωθεί, εάν η άλλη πλευρά εκπληρώσει όλους τους όρους. Εάν αφήνονταν να ψηφίσουν ελεύθεροι οι βουλευτές, πιστεύω ότι οι περισσότεροι θα ψήφιζαν υπέρ της συμφωνίας».

Ο Πρωθυπουργός σε άλλο σημείο της συνέντευξής του εκτίμησε πως η συμφωνία θα περάσει απ’ το ελληνικό Κοινοβούλιο και μάλιστα με μεγάλη πλειοψηφία.

Γιατί δεν υπάρχει το Severna Makedonija στο κείμενο της συμφωνίας;

Αμέσως μετά, ο Αλέξης Παπαχελάς ρώτησε τον Αλέξη Τσίπρα σχετικά με την απουσία του όρου «Severna Makedonija» απ’ το κείμενο της συμφωνίας, με τον Πρωθυπουργό ν’ απαντά πως η ελληνική πλευρά έχει τη διακριτική ευχέρεια να χρησιμοποιεί είτε το Βόρεια Μακεδονία είτε το Severna Makedonija.

Για παράδειγμα το Μοντενέγκρο μπορούμε να το λέμε και Μαυροβούνιο. Εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να κρυφτούμε πίσω από αυτό. Το Βόρεια είναι γεωγραφικός προσδιορισμός πίσω από το Μακεδονία που αναγνωρίζουν σήμερα 140 χώρες στον κόσμο. Ήμουν εναντίον της αμετάφραστης ονομασίας επειδή η δύσχρηστη ονομασία θα άφηνε όλους να χρησιμοποιούν μόνο τον όρο «Μακεδονία». Τώρα δεν έχουν λόγο να μη λένε «Βόρεια»

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε τη συμφωνία για το Σκοπιανό ως «επωφελή» για τη χώρα και την περιοχή, μια συμφωνία που μας δίνει πράγματα. «Μας κατηγορούν ότι πάμε να παραδώσουμε. Εγώ βλέπω μόνο να παίρνουμε, όχι να δίνουμε κάτι».

Για την υπηκοότητα

Σύμφωνα με όσα εξήγησε ο κ. Τσίπρας, ενώ οι πολίτες της ΠΓΔΜ κυκλοφορούσαν με ταξιδιωτικά έγγραφα που έγραφαν «Macedonia» τώρα θα γράφουν «πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας».

Όσον αφορά την υπηκόοτητά τους, ενώ μέχρι τώρα κυκλοφορούσαν σε όλη την υφήλιο ως Μακεδόνες, τώρα όλα τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα θα γράφουν Μακεδόνες – Πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας. Είναι κάτι που κερδίσαμε. Η συμφωνία δεν προβλέπει ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει το μακεδονικό έθνος

Ο Πρωθυπουργός συμπλήρωσε ότι αυτή η συμφωνία δεν παραγνωρίζει το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό των κατοίκων της γειτονικής χώρας εξηγώντας πως δεν γινόταν να τους απαγορεύσουμε να αυτοπροσδιορίζονται ως Μακεδόνες, όμως, η συμφωνία προβλέπει ότι με τον όρο Μακεδόνες δεν εννοούν την ιστορία της Μακεδονίας, αλλά τα χαρακτηριστικά ενός λαού που βρέθηκε στη γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας.

«Θλιβερή η στάση της Αντιπολίτευσης και των δύο χωρών»

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις που έγιναν, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως τόσο εκείνος όσο και ο κ. Ζάεφ έδωσαν μια σκληρή μάχη ο καθένας στη χώρα του για μια συμφωνία, «που πιστεύουμε ότι είναι προς όφελος των λαών μας».

Θλιβερή η στάση του κ. Μητσοτάκη. Θλιβερή η στάση της αντιπολίτευσης στην ΠΓΔΜ. Αν αλλάζαμε τη γλώσσα, θα ήταν ακριβώς το ίδιο περιεχόμενο

Αναφερόμενος στον Πρόεδρο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την άποψη πως όταν κατάλαβε ότι η Κυβέρνηση έβαζε τη συνταγματική αναθεώρηση μέσα στη συζήτηση για τη συμφωνία, άρχισε να τον εγκαλεί ότι τον ακολούθησε, «αν και αυτό πρώτος το είχα πει εγώ. Όταν είδε τα συλλαλητήρια, ο κ. Μητσοτάκης άρχισε να λέει άλλα πράγματα, όχι σύνθετη ονομασία, ας το λύσουμε αργότερα».

Στο εξωτερικό, στο ΕΛΚ, συνέχισε ο Πρωθυπουργός, ο κ.Μητσοτάκης έλεγε άλλα από ό,τι εδώ. «Με αποκορύφωμα στη Σόφια που χαιρέτισα τη στάση του και είπα βοηθάει αυτή η στάση και μόλις επέστρεψε εδώ τα άλλαξε πάλι».

Απαντώντας στις κατηγορίες περί μυστικής διπλωματίας, ο ίδιος τόνισε πως το μεσημέρι της Τετάρτης έκλεισε η συμφωνία ενώ εξέφρασε είπε πως κρατούν την ίδια στάση οι κ.κ. Μητσοτάκης και Ιβάνοφ. «Τον πήρα τηλέφωνο και μου είπε δεν θέλω να με ενημερώσεις, θέλω να μου στείλεις τη συμφωνία».

Η κατάθεση πρότασης μομφής

Ο Πρωθυπουργός κάλεσε όποιον θεωρεί πως η Κυβέρνηση δεν έχει την εμπιστοσύνη του Κοινοβουλίου, να καταθέσει πρόταση μομφής, εκτιμώντας πως δεν υπάρχει θέμα εμπιστοσύνης καθώς έχουν περάσει πολύ κρίσιμες ψηφοφορίες με πλειοψηφία, οι οποίες έχουν τον χαρακτήρα της ψήφου εμπιστοσύνης. «Υπάρχουν βουλευτές και κόμματα που είναι υπέρ της συμφωνίας».

Όποιος έχει αμφιβολία αν η Κυβέρνηση έχει ή όχι νομιμοποίηση, ας καταθέσει πρόταση δυσπιστίας

Για τον Πάνο Καμμένο

Αναφερόμενος στον Πάνο Καμμένο και στις δηλώσεις του ότι δεν θα ψηφίσει κανένα όνομα που να περιλαμβάνει το όνομα «Μακεδονία», ο Πρωθυπουργός αρχικά είπε ότι η συμφωνία ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ δεν προέβλεπε ότι θα υπάρξει μια τέτοια αλλαγή στη γείτονα χώρα και θα μας έφερνε σ’αυτές τις εξελίξεις. «Η βασική μας κατεύθυνση ήταν να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια και να σταματήσει η διαφθορά, η ρεμούλα».

Συνεχίζοντας να μιλάει για τον Πάνο Καμμένο, ο Πρωθυπουργός είπε πως ο Πάνος Καμμένος έχει μια θέση αρχής την οποία δεν του ζητά να αλλάξει. «Του ζητώ να αναγνωρίσει ότι η Κυβέρνηση κρατάει πατριωτική στάση και να μην ρισκάρει την πορεία της χώρας».

Του ζητώ να μην θέσει σε κίνδυνο τη διακυβέρνηση στην πορεία της χώρας προς την έξοδο από τα μνημόνια και να αναγνωρίσει πως η κυβέρνηση κρατά πατριωτική στάση. Θα έρθει η συμφωνία στη Βουλή και εκείνος θα τηρήσει τη στάση του. Δεν θα ρίξει την κυβέρνηση για να κάνει πολιτική καριέρα όπως έκανε ο Αντ. Σαμαράς

Όπως συμπλήρωσε ο ίδιος, ο Πάνος Καμμένος έχει συμπεριφερθεί έντιμα. «Κάναμε Κυβέρνηση με βασικό άξονα να σταματήσει η καταστροφή. Δεν θα μπορούσα εγώ να πουλήσω έναν έντιμο εταίρο».

Κανένα νόημα να γίνει δημοψήφισμα στην Ελλάδα

Κληθείς ν’ απαντήσει γιατί η Κυβέρνηση δεν κάνει δημοψήφισμα για την κατοχύρωση της συμφωνίας, εφόσον είναι περήφανη για τη συμφωνία για το Σκοπιανό, ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως αυτό θα γινόταν εάν η ελληνική πλευρά καλούνταν να δώσει πράγματα στη διαπραγμάτευση.

Είναι δυνατόν να κάνουμε εμείς ένα δημοψήφισμα για το πώς θα λέγοντας οι γείτονές μας; Εάν ήταν μια συμφωνία που έθετε κρίσιμα ζητήματα για εμάς και δίναμε πράγματα, θα κάναμε

Οι δύσκολες αποφάσεις που έχει πάρει η Κυβέρνηση

Αναφορικά με τις δύσκολες αποφάσεις που έχει πάρει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία τρία χρόνια, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε ως την πιο δύσκολη απόφαση εκείνη της παραμονής της χώρας στο ευρώ.

Δείγμα ηγεσίας είναι να επωμίζεται κανείς το πολιτικό κόστος εάν κρίνει ότι κάνει το σωστό για την πατρίδα. Βρεθήκαμε στη διακυβέρνηση της χώρας σε μια δύσκολη εποχή. Λειτούργησα και θα με κρίνει η ιστορία και ο λαός, όχι με γνώμονα το πολιτικό κόστος αλλά με το εθνικό συμφέρον. Ήταν πολύ πιο δύσκολη η απόφαση που πήρα για την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη, από την απόφαση αυτή που πήρα τώρα

Οι έπαινοι στον Νίκο Κοτζιά

«Δεν θα μας πίεσε κανένας στη διαπραγμάτευση. Την ξεκινήσαμε ο Νίκος Κοτζιάς κι εγώ», τόνισε ο Πρωθυπουργός ενώ συμπλήρωσε πως σε μεγάλο βαθμό η επίτευξη της συμφωνίας έγκειται στο ότι είχαμε τη βούληση να προχωρήσουμε και στο ότι ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας έκανε μια εξαιρετική προσπάθεια.

Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας εξήρε την προσπάθεια που έκανε ο Νίκος Κοτζιάς στις διαπραγματεύσεις:

Εγώ εκτιμώ ιδιαίτερα ότι έδωσε μια πολύ σκληρή διαπραγματευτική μάχη, πάλεψε γραμμή- γραμμή γι’ αυτή τη συμφωνία, έχοντας πάντα στο μυαλό του να μη ταπεινώσει τη γείτονα χώρα. Έδωσε αυτή τη μάχη στο εξωτερικό, ενώ είχε οικογενειακά ζητήματα στην Αθήνα

Η αναφορά στον Μίκη Θεοδωράκη

Σχετικά με το κείμενο του Μίκη Θεοδωράκη και τα όσα είπε για τη συμφωνία, ο Πρωθυπουργός δεν θέλησε να κάνει κάποιο σχόλιο κι αρκέστηκε στο εξής:

Τον Μίκη Θεοδωράκη τον αγαπάμε για το έργο και την πορεία του, αλλά προτιμώ να μείνω με το έργο και την πορεία του και όχι για τις θέσεις που παίρνει σε διάφορα ζητήματα. Τον αγαπάμε ακόμα και αν διαφωνεί μαζί μας

Η κράτηση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών και οι «8» Τούρκοι στην Ελλάδα

Αναφερόμενος στην υπόθεση των 8 Τούρκων στρατιωτικών και την επιστροφή τους στην Τουρκία που ζητούσε εξαρχής ο Ταγίπ Ερντογάν, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως δεν θα μπορούσε να υποσχεθεί στον ηγέτη μιας άλλης χώρας για τις αποφάσεις της δικαστικής εξουσίας.

Δεν θα μπορούσα να πω ποτέ στον κ. Ερντογάν κάτι που να υπονοεί την επιστροφή των Τούρκων Στρατιωτικών. Δεν ξέρω τι κατάλαβε από αυτό το τηλεφώνημα. Βεβαίως του είπα ότι δεν είναι καλοδεχούμενοι οι πραξικοπηματίες, αλλά για αυτό θα αποφανθεί η Δικαιοσύνη. Γιατί δεν το έθεσε μπροστά μου ο κ. Ερντογάν;

Ο ίδιος χαρακτήρισε ως «απαράδεκτη ενέργεια» την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από την Τουρκία εν συνάδει με την καλή γειτονία.

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε πως δεν θα μπορούσε ποτέ να υποσχεθεί ανταλλαγή των οκτώ Τούρκων με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς. «Δεν έχει ζητήσει ευθέως ανταλλαγή ο κ. Ερντογάν. Δεν δικαιολογείται η έντονη επιθετική ρητορική του κ. Ερντογάν. Η στάση μου απέναντί του ήταν ξεκάθαρη. Ακόμα και όταν διαφωνώ με αποφάσεις της ελληνικής Δικαιοσύνης, οφείλω να τις σέβομαι».

Θυμίζουμε ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα ενημερώσει για το Σκοπιανό τη Βουλή στις 10:00 το πρωί της Παρασκευής ενώ την ίδια στιγμή η κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας είναι εκρηκτική μετά τη συμφωνία για την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία». Πρόταση μομφής απ’ τη ΝΔ εναντίον της Κυβέρνησης είναι πιθανό κατατεθεί, όπως αναφέρουν οι μέχρι στιγμής πληροφορίες ενώ την πρόταση δυσπιστίας προανήγγειλε απ’ το βήμα της Βουλής και ο κ. Βορίδης.

Διαβάστε ακόμα:

Το κείμενο της συμφωνίας για το Σκοπιανό

Photo: EUROKINISSI
Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved