Ντομπρόβσκις για την Ελλάδα: «Φτάνει στο τέλος ενός μεγάλου ταξιδιού»

LIKE US ON FACEBOOK

«Η Ελλάδα στην τελική ευθεία για την επιτυχημένη έξοδο από το πρόγραμμα», δήλωσε ο Βάλντις Ντομπρόβσκις για την Ελλάδα, έδωσε τα συγχαρητήριά του στους πολίτες της Ελλάδας ενώ προσέθεσε πως «σταθήκαμε και θα στεκόμαστε πλάι στην Ελλάδα».

«Φτάνει στο τέλος ενός μεγάλου ταξιδιού», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις για την Ελλάδα μιλώντας στο συνέδριο του Economict.

Ουσιαστικά το μεγάλο μπράβο ανήκει στους πολίτες της χώρας. Τα τελευταία χρόνια έγιναν πρωτοφανείς μεταρρυθμιστικές προσπάθειες, ώστε να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις, οι οποίες στηρίχθηκαν από την αλληλεγγύη των Ευρωπαίων. Σταθήκαμε και θα στεκόμαστε πλάι στην Ελλάδα

Όπως δήλωσε ο κ. Ντομπρόβσκις για την Ελλάδα τονίζοντας πως είναι πρώτη αυτή τη στιγμή στην ΕΕ σε ότι αφορά το σύνολο των προσδοκόμενων επενδύσεων από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα στρατηγικών επενδύσεων σε σχέση με το ΑΕΠ της, ενώ παράλληλα προσέθεσε πως  «είναι μια από τις οκτώ χώρες της ευρωζώνης που αναμένεται να έχει πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της και το 2018.».

Αυτός ο «δημοσιονομικός χώρος» που δημιουργείται με τον καιρό είναι μια θετική εξέλιξη και οι λεπτομέρειες για το πώς θα αξιοποιηθούν θα πρέπει να συζητηθούν.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπογράμμισε την απίστευτη δουλειά που γίνεται ώστε να υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της 21η Ιουνίου.

Αναφορικά με τα επόμενα βήματα μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος αναφέρθηκε στα τρία κρίσιμα στοιχεία:

  • την πετυχημένη ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης,
  • τη συμφωνία στα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους τα οποία θα είναι «εμπροσθοβαρή μέτρα για να εξασφαλιστεί η σταδιακή επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές» και
  • τη συμφωνία για το μεταμνημονιακό πλαίσιο, καθώς η χώρα «πρέπει να μείνει σε μεταρρυθμιστική τροχιά».

Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις επισήμανε πως η χώρα πρέπει να παραμείνει στο στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ ως το 2022, ενώ μετά το ποσοστό θα μειωθεί σε τουλάχιστον 2%, καθώς «δεδομένου του χρέους το περιθώριο για κινήσεις είναι περιορισμένο».

Τέλος αναφέρθηκε στην ανάγκη να εξασφαλιστεί ευμεγέθης ανάπτυξη η οποία επιτυγχάνεται με:

  1. χρηματοοικονομική σταθερότητα, δημοσιονομική πειθαρχία και ισχυρούς χρηματοπιστωτικούς θεσμούς που θα χρηματοδοτούν την πραγματική οικονομία.
  2. οικονομική ανθεκτικότητα και επενδύσεις (ισχυροί θεσμοί, όπως το δικαστικό σύστημα, ευνοϊκές συνθήκες για επενδύσεις, εκπαίδευση και καινοτομία).
  3. δικαιοσύνη ώστε τα οφέλη της ανάπτυξης να φτάνουν σε όλους τους πολίτες.

Να σημειωθεί πως ο κ.  Ντομπρόβσκις συναντάται σήμερα Πέμπτη με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Διαβάστε επίσης:

Λαγκάρντ: Θα παραμείνουμε στην Ελλάδα | Οι αποφάσεις στο Eurogroup

Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved