Νovartis: Το «φακέλωμα» των γιατρών- Συνταγογράφησαν φάρμακα αξίας 33 εκ. ευρώ

LIKE US ON FACEBOOK

Μια υπόθεση στην οποία φέρεται να εμπλέκονται πολλοί και όλοι προσπαθούν να την εξιχνιάσου. «Φάκελο» για τον κάθε γιατρό απ’ τη Novartis είναι ένα νέο στοιχείο που ήρθε να ταράξει ξανά τα νερά.

«Φάκελο» για κάθε γιατρό απ’ Novartis, ο οποίος περιείχε ενημερωτικό για την συμπεριφορά του προς την εταιρεία και στοιχεία για το χαρακτήρα του ή τις προσωπικές του προτιμήσεις. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Realnews, απ’ την εξέταση ηλεκτρονικών αρχείων που προσκόμισε ο προστατευόμενος μάρτυρας Μάξιμος Σαράφης στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς στις 17-1-2019 και περιλαμβάνονται στο πόρισμα της  Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης Μαρίας Παπασπύρου, προκύπτει ότι οι γιατροί ήταν βασικό μέλημα της  φαρμακοβιομηχανίας.

Πλην των παραπάνω στοιχείων στον κάθε φάκελο  υπήρχε και  «βαθμολογία». Ανάλογα με το πόσο πρόθυμοι ήταν να συνεργαστούν με την εταιρεία «αξιολογούνταν» από Α (οι πολύ πρόθυμοι) έως Γ που ήταν οι «δύσκολοι», με παρατηρήσεις για τον κάθε ένα προκειμένου να γίνει πιο «συνεργάσιμοι».

Με αυτή την πρακτική, η Novartis είχε εκτοξεύσει στα ύψη της πωλήσεις της σε σχέση με τις άλλες εταιρείες όπως προκύπτει και από το  κόστος  των συνταγογραφήσεων . Βάσει στοιχείων που περιλαμβάνονται στο πόρισμα, από ένα δειγματοληπτικό έλεγχο σε 1063 φυσικά πρόσωπα, κυρίως γιατρούς, στους οποίους φαίνεται να καταλήγουν χρήματα  από τον τροφοδότη λογαριασμό της  μητρικής Novartis στην  UBS Ζυρίχης,  το αποτέλεσμα ήταν λίαν θετικό. Μόνο για το έτος 2016 οι γιατροί της «λίστας» συνταγογράφησαν φάρμακά της αξίας  33.138.681 όταν η δεύτερη  έφτασε  μόλις στα 6.855.688.

Ενδεικτικά  στο πόρισμα αναφέρονται μεταξύ άλλων:

  1. Από μία καταρχήν προσπέλαση του ψηφιακού υλικού που  έγινε από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Εργαστηρίων της Ασφάλειας, εντοπίστηκαν αρχεία με όνομα account plan ή accounts development plan. Το καθένα εξ αυτών των αρχείων περιέχει πλήθος φύλλων εργασίας, καθένα εκ των οποίων περιλαμβάνει ένα «πλάνο ανάπτυξης πελάτη» . Σε κάθε πλάνο εμφανίζονται συμπληρωμένα κατά περίπτωση στοιχεία όπως: Συγκεκριμένο όνομα ιατρού, γεωγραφική περιοχή, συνταγογραφικές συνήθειες των ιατρών κλπ. Το πλάνο ανάπτυξης πελάτη δομείται σε ενότητες  όπως « πληροφορίες σχετικά με τον ιατρό, «βασικές πληροφορίες», ανάλυση ανταγωνισμού κλπ. Χαρακτηριστικά  αναφέρονται κρίσεις όπως : «Του αρέσει πολύ το ποδόσφαιρο και το στοίχημα . Είναι δεκτικός στη πίεση και εύκολα προσεγγίσιμος, «είναι αξιόπιστος στις συνεργασίες του, γενικότερα μοιράζει την συνταγογραφία του βάσει παροχών».
  2. Σε άλλο αρχείο που προσκόμισε ο εν λόγω μάρτυρας  με  όνομα «πρακτικά συνάντησης ομάδας 20-5-2011» ενδεικτικά αναφέρονται τα κάτωθι:

«Anticorruption –Compliance Training
Οι κανόνες ελέγχου αναμένεται να γίνουν αυστηρότεροι. Εμείς προσέχουμε τους διακανονισμούς μας και τα δώρα μας, σε ποιο μέρος μιλάμε και ποιοι ακούν.

Targetting
Η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί. Όταν περαστούν οι αλλαγές στο Cosmos να γίνουν και οι διορθώσεις στο territory plan , όσον αφορά την κατηγοριοποίηση των γιατρών

Αγορά και αποτελέσματα….

Διαβάστε περισσότερα στο dikastiko.gr

Διαβάστε επίσης:

Κατέθεσαν οι πέντε ύποπτοι της υπόθεσης Novartis | «Αθώα» δηλώνει η διαφημιστική

Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved