Εκκενώνεται απ’ τους 1.300 επιβάτες του, το κρουαζιερόπλοιο στα ανοικτά των δυτικών ακτών της Νορβηγίας, τη στιγμή που στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι 38 κόμβων.

Πιο συγκεκριμένα, εξαιτίας της μηχανικής βλάβης που υπέστη το κρουαζιερόπλοιο Viking Sky, η υπηρεσία θαλάσσιων διασώσεων της Νορβηγίας ανέφερε ότι αυτό πλέει ακυβέρνητο προς τη στεριά, ενώ εξέπεμψε σήμα κινδύνου.

Το κρουαζιερόπλοιο ανήκει στη Viking Ocean Cruises, εταιρεία του ομίλου Viking Cruises, ιδρυτής του οποίου είναι ο Νορβηγός δισεκατομμυριούχος Τόρσταϊν Χάγκεν. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εταιρείας, το συγκεκριμένο πλοίο μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 930 επιβάτες, ενώ στο πλοίο βρίσκονταν 1.300 επιβάτες.

Στο σημείο έφτασαν άμεσα και επιχειρούν σκάφη και πέντε ελικόπτερα, ενώ στην ξηρά βρίσκονται εγκαταστάσεις για να υποδεχθούν τους επιβάτες, σύμφωνα με την υπηρεσία διασώσεων.

Η επιχείρηση απομάκρυνσης των επιβατών με ελικόπτερα ξεκίνησε, με τους επιβάτες ένας-ένας να επιβιβάζονται από το κατάστρωμα του πλοίου σε ελικόπτερα και στη συνέχεια να μεταφέρονται σε ομάδες των 15-20 ανθρώπων σε ένα χωριό βόρεια της πόλης Μόλντε στις δυτικές ακτές της Νορβηγίας.

Σύμφωνα με την αστυνομία, μέχρι και τις 17.30 ώρα Ελλάδας απομακρύνθηκαν απ’ το πλοίο περίπου 100 άνθρωποι.

Σύμφωνα με τα νορβηγικά Μέσα, στην περιοχή επικρατούν έντονες καιρικές συνθήκες, με τα κύματα να φτάνουν τα 4 μέτρα, ενώ το Viking Sky εξέπεμψε σήμα κινδύνου, μόλις 2,5 ναυτικά μίλια από την ακτή.

Παράλληλα, οι υπεύθυνοι έχουν ήδη στα χέρια τους τη λίστα επιβατών με σκοπό να γίνει η ταυτοποίηση των επιβατών.

Ο επικεφαλής των επιχειρήσεων της αστυνομίας, Τορ Άντρε Φρανκ σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο ανέφερε ότι: «Το πλοίο διαθέτει μία μηχανή που λειτουργεί και οι άνεμοι είναι ιδιαίτερης σφοδρότητας. Προτιμάμε, επομένως, ο κόσμος να βρίσκεται στη στεριά, παρά πάνω στο πλοίο».

Προς το παρόν, οι αρχές κάνουν λόγο για έναν ελαφρά τραυματία, ενώ ο Φρανκ δήλωσε ακόμη ότι «θα χρειαστεί χρόνος για να απομακρύνουμε τους πάντες».

«Είναι επικίνδυνο να βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μηχανικά προβλήματα σε αυτά τα νερά που κρύβουν πολλούς υφάλους», ανέφερε ο αξιωματικός της αστυνομίας, ο οποίος σημείωσε ακόμη ότι τα κύματα έφθαναν μέχρι και τα 8 μέτρα.

«Προς το παρόν όλα βαίνουν καλώς», τόνισε την ίδια στιγμή ο Έιναρ Κνούτσεν, ένας εκπρόσωπος τύπου του Κέντρου Διάσωσης.

Σημειώνεται ακόμη ότι σύμφωνα με το νορβηγικό τηλεοπτικό δίκτυο NRK, ένα εμπορικό πλοίο που συνέβαλε στην επιχείρηση εκκένωσης του Viking Sky εξέπεμψε κι αυτό σήμα κινδύνου μετά από δική του μηχανική βλάβη. Για την ασφαλή απομάκρυνση των εννέα μελών του πληρώματος, στο σημείο έσπευσαν δύο ελικόπτερα.

Photo: EPA/ODD ROAR LANGE