Υπέρ του επανυπολογισμού αλλά και της περικοπής της προσωπικής διαφοράς τάχθηκε το βράδυ της Παρασκευής το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Νόμιμες οι περικοπές στις συντάξεις που έγιναν προ του «νόμου Κατρούγκαλου», λέει το ΣτΕ. Τις επόμενες ημέρες, το ΣτΕ θ’ ασχοληθεί με το σκέλος του νόμου 4387/2016 που αφορά τις συντάξεις, κύριες και επικουρικές, του «νόμου Κατρούγκαλου»

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Ένωσης για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚ), απερρίφθησαν, με οριακή πλειοψηφία (13 υπέρ-12 κατά), οι προσφυγές που ζητούσαν να κηρυχθεί αντισυνταγματικός ο επανυπολογισμός και η περικοπή της προσωπικής διαφοράς.

Ειδικότερα, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο (ΣτΕ Ολομέλεια), μετά από επανειλημμένες διασκέψεις και μετά από πολύωρη συζήτηση, απέρριψε τις προσφυγές των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων των συνταξιούχων που ζητούσαν να κηρυχθεί αντισυνταγματικός ο επανυπολογισμός των συντάξεων και η περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις καταβαλλόμενες συντάξεις τους που είχαν επιβληθεί με τον ν. 4387/2016 («Νόμος Κατρούγκαλου»).

Το ΣτΕ με οριακή πλειοψηφία μίας (1) μόνο ψήφου (αφού 13 δικαστές ψήφισαν υπέρ της συνταγματικότητας των περικοπών και 12 δικαστές υπέρ της αντισυνταγματικότητάς τους) προκαλεί προβληματισμό σχετικά με την προοπτική των περικοπών των συντάξεων, όπως έχουν προνομοθετηθεί απ’ την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για να ισχύσουν από 1-1-2019.

Σύμφωνα με την ΕΝΥΠΕΚ, παρακολουθεί τις αρνητικές δικαστικές εξελίξεις και «επιφυλάσσεται να επανέλθει όταν δημοσιευθεί το κείμενο της πολύ σημαντικής, αν και αρνητικής, αυτής απόφασης για το σύνολο των συνταξιούχων».

Οι διασκέψεις της Ολομέλειας του ΣτΕ θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα αναφορικά με περικοπές συντάξεις κι άλλα ζητήματα σχετικά με τους συνταξιούχους.

Τονίζεται ότι εισηγητές στις υποθέσεις -οι οποίες είναι πάνω από 30- είναι οι σύμβουλοι Σπυρίδων Μαρκάτης, Γεώργιος Τσιμέκας και Άννα Καλογεροπούλου.

Διαβάστε ακόμα:

Αυτοί μπορούν να βγουν στη σύνταξη απ’ τα 58