Νικήτρια η αποχή στο δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ, καθώς η προσέλευση των πολιτών ήταν ιδιαίτερα χαμηλή, φτάνοντας στο ποσοστό του 36,85%, ενώ την ίδια ώρα το 91,38% τάχθηκε υπέρ της συμφωνίας και κατά το 5,62%, από το 97,78% των καταμετρημένων ψήφων.

Μπορεί όσοι είπαν «Ναι» στο δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ να είναι πάνω από 90%, ωστόσο η μεγάλη νικήτρια θεωρήθηκε η αποχή των πολιτών, η οποία υποδηλώνει ότι οι πολίτες της γείτονος χώρας αποδοκιμάζουν τη συμφωνία των Πρεσπών.

Σημειώνεται ότι η αποχή παίζει σημαντικό ρόλο, καθώς η προσέλευση που έφτασε στο 36,85%, είναι ένα ποσοστό αρκετά χαμηλότερο από το όριο του 50% + μία ψήφο, προκειμένου το δημοψήφισμα να θεωρηθεί έγκυρο από το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ.

Υπενθυμίζεται ακόμη ότι το ερώτημα στο οποίο κλήθηκαν να απαντήσουν οι πολίτες της ΠΓΔΜ, ήταν: «Συμφωνείτε με την ένταξη της Δημοκρατίας της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., λαμβάνοντας υπόψη την πρόσφατη συμφωνία μεταξύ της »Μακεδονίας» και της Ελλάδας;».

Λίγο μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων, ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζόραν Ζάεφ σε δηλώσεις του απέκλεισε το ενδεχόμενο των εκλογών ενώ κάλεσε την Αντιπολίτευση να στηρίξουν τις συνταγματικές αλλαγές στη Βουλή.

Ο ίδιος, μάλιστα, σε ένα δεύτερο διάγγελμα του μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ανέφερε ότι δεν θα μπορέσει να επιτευχθεί μια καλύτερη συμφωνία με την Ελλάδα από εκείνη που υπέγραψε το καλοκαίρι.

Στο επόμενο διάστημα, ο κ. Ζάεφ θα επιχειρήσει να πείσει τα 2/3 της Βουλής των Σκοπίων, προκειμένου να περάσουν οι συνταγματικές αλλαγές για τη νέα ονομασία.

Αυτή τη στιγμή, τα μέλη της κυβέρνησης και οι βουλευτές της αντιπολίτευσης που τάσσονται υπέρ του ναι, ανέρχονται συνολικά σε 71 βουλευτές από το σύνολο των 120.

Για να κυρωθεί η συμφωνία απαιτούνται 80, ενώ ο κ. Ζάεφ στο δεύτερο διάγγελμά του ανέφερε ότι εάν αυτοί δε συγκεντρωθούν, θα προχωρήσει στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Οι αντιδράσεις των ελληνικών κομμάτων στο δημοψήφισμα:

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ομόλογό του απ’ την ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση του δημοψηφίσματος.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας τους, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, επαίνεσε τον Ζόραν Ζάεφ «για την αποφασιστικότητα και τη γενναιότητα του να συνεχίσει στην εφαρμογή της συμφωνίας».

Παράλληλα, «αντιφατικό» χαρακτήρισε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ, ενώ ζητάει την ίδια στιγμή νηφαλιότητα από όλες τις πλευρές.

Λίγα λεπτά αφότου έκλεισαν οι κάλπες στην ΠΓΔΜ, ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, με μήνυμά του στο Twitter έγραψε ότι: «Όταν μίλησα για αποτυχία του δημοψηφίσματος με λοιδόρησαν», ενώ πρόσθεσε στη συνέχεια ότι:

Τώρα, με αυτή τη συμμετοχή βάση του άρθρου 73,74 του Συντάγματος τους είναι άκυρο και το 68% των πολιτών ακύρωσε την συμφωνία

«Ο Κυριάκος να απολογηθεί που ήθελε να σταματήσει την ευημερία των Ελλήνων και την κυβέρνηση», κατέληξε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ στο μήνυμά του.

Σε ανακοίνωσή της, η Νέα Δημοκρατία ανέφερε ότι θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να μην ισχύσει η «εθνικά επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών», ενώ η ίδια πρόσθεσε ότι:

Η Νέα Δημοκρατία από την πρώτη στιγμή τόνισε ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι εθνικά επιζήμια για την Ελλάδα. Για τον λόγο αυτό κατέθεσε τον Ιούνιο πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση

«Η εντελώς διαφορετική υποδοχή που επιφύλαξαν στο αποτέλεσμα του Σκοπιανού δημοψηφίσματος ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ επιβεβαιώνει δυστυχώς ότι η χώρα κυβερνάται από μια κυνική σύμπραξη ανθρώπων που αδιαφορούν για το εθνικό συμφέρον προτάσσοντας την παραμονή τους για λίγους ακόμη μήνες στις καρέκλες της εξουσίας», ανέφερε ακόμη το κόμμα της αντιπολίτευσης.

Απ΄την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης ανέφερε για το δημοψήφισμα ότι οι δύο πρωθυπουργοί Ελλάδας και ΠΓΔΜ αντιμετωπίζουν την αποδοκιμασία των λαών τους:

Μετά τον Ελληνικό λαό και οι πολίτες της FYROM γύρισαν την πλάτη στην συμφωνία Τσίπρα/Ζάεφ

«Το γεγονός ότι οι Σκοπιανοί γύρισαν την πλάτη σε μια συμφωνία που τους έδινε Μακεδονική γλώσσα και Εθνότητα, αποδεικνύει ποσό βαθειά είναι τα αλυτρωτικά και εθνικιστικά στερεότυπα στο γειτονικό κράτος. Ότι αυτή η συμφωνία μόνο νέα προβλήματα θα δημιουργούσε. Όπως η Φώφη Γεννηματά κατ’ επανάληψη έχει επισημάνει», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Τελικά μόνο ένας στους τρεις κατοίκους της γειτονικής μας χώρας είπε “ναι” σε μια νέα σχέση με την Ελλάδα και μια νέα πορεία, ευρωπαϊκή και ειρηνική», σημειώνει το Ποτάμι στην ανακοίνωση που εξέδωσε για το δημοψήφισμα, ενώ αναλυτικά αυτή αναφέρει ότι:

«Οι περισσότεροι αδιαφόρησαν ή διαφώνησαν, γεγονός που μαρτυρά ότι προτιμούν τη διαιώνιση της σημερινής κατάστασης θεωρώντας προφανώς τη συμφωνία με την Ελλάδα επώδυνο συμβιβασμό.

Oι στιγμές δεν ενδείκνυνται για καταστροφολογία ή θριαμβολογίες. Οι Έλληνες πρέπει να συγχρονίσουμε τη στάση μας με αυτή των εταίρων και συμμάχων μας. Πρέπει να στηρίξουμε την ευρωπαϊκή πορεία της γειτονικής χώρας και τις στενότερες σχέσεις της με τη Δύση.

Όλοι μας – όλοι όσοι επηρεάζουν την κοινή γνώμη – θα πρέπει να απαλλαγούμε από το σύνδρομο του θύματος. Η Ελλάδα δεν θα είναι ο χαμένος σε αυτή την εξέλιξη. Αρκεί να συνεννοηθούμε και να ορίσουμε τις πατριωτικές προτεραιότητες. Οι πρώτες αντιδράσεις και κυρίως οι διαμετρικά αντίθετες τοποθετήσεις των υπουργείων Εξωτερικών και Αμύνης δείχνουν ότι αυτό που κυριαρχεί είναι ο καιροσκοπισμός, τα μικροπολιτικά συμφέροντα και όχι το συμφέρον του τόπου».

Διαβάστε ακόμη:

Το «Ναι» επικρατεί στο δημοψήφισμα με ποσοστό πάνω από 90%

Photo: REUTERS/Marko Djurica