Νίκη Πατούλη στην Αττική, Μπακογιάννη στην Αθήνα και Μώραλη στον Πειραιά. Οι δηλώσεις, οι πανηγυρισμοί και οι αντιδράσεις των πρωταγωνιστών. Οι υποψήφιοι της ΝΔ κερδίζουν τις έξι απ’ τις επτά περιφέρειες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των επαναληπτικών εκλογών.

Πιο συγκεκριμένα, ο Κώστας Μπακογιάννης, ο Κωνσταντίνος Ζέρβας και ο Γιάννης Μώραλης είναι οι νέοι δήμαρχοι στους τρεις μεγάλους δήμους της χώρας, ενώ στην Περιφέρεια Αττικής ο Γιώργος Πατούλης παίρνει τη σκυτάλη απ’ την πρώην περιφερειάρχη και υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ, Ρένα Δούρου.

Αναλυτικά, στον δήμο της Αθήνας, σε ποσοστό ενσωμάτωσης 98,83%, ο Κώστας Μπακογιάννης επικρατεί με ποσοστό 65,2% έναντι 34,75% του υποψηφίου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσου Ηλιόπουλου. Με καταμετρημένες σχεδόν τις 145.900 ψήφους ο κ. Μπακογιάννης έλαβε τις 95.224, ενώ ο κ. Ηλιόπουλος 50.719. Τα άκυρα ανέρχονται σε 3.225 και τα λευκά σε 5.239.

Στον δήμο Θεσσαλονίκης ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο οποίος αποτέλεσε και τη μεγάλη ανατροπή της βραδιάς, με ενσωμάτωση στο 99,79%, προηγείται με 66,76% του Νίκου Ταχιάου (33,24%), ο οποίος αξίζει ν’ αναφερθεί ότι ήταν ο νικητής του α’ γύρου.

Παράλληλα, την επανεκλογή τους στους δήμους Πειραιά με ενσωμάτωση 88,08%, και Πάτρας με ενσωμάτωση 98,68%, πανηγυρίζουν οι Γιάννης Μώραλης με 57,84% και ο Κώστας Πελετίδης με 70,42%.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών:

Τα αποτελέσματα των εκλογών στις 7 Περιφέρειες:

Στην Περιφέρεια Αττικής με ενσωμάτωση των ψήφων στο 90,65%, επικρατεί ο Γιώργος Πατούλης με 65,88% έναντι της Ρένας Δούρου, που συγκεντρώνει το 34,12%.

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη με ενσωμάτωση στο 41,38% των ψήφων επικρατεί ο νυν περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος με 51,54%, ενώ ο Χριστόδουλος Τοψίδης λαμβάνει το 48,46%.

Στη Δυτική Ελλάδα επικρατεί ο Νεκτάριος Φαρμάκης με 55,77%, έναντι του νυν περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα (ΚΙΝΑΛ-ΣΥΡΙΖΑ), ο οποίος λαμβάνει 44,23%, με ενσωμάτωση στο 39,32%.

Η Ρόδη Κράτσα Τσαγκαροπούλου λαμβάνει το 59,35% των ψήφων στα Ιόνια Νησιά και αναμένεται να διαδεχτεί τον Θεόδωρο Γαλιατσάτο υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος λαμβάνει το 40,65% των ψηφοφόρων (ενσωμάτωση 36,85%).

Στη Στερεά Ελλάδα ο Φάνης Σπανός προηγείται με 51,61% έναντι του Απόστολου Γκλέτσου, ο οποίος λαμβάνει το 48,39%, με ενσωμάτωση στο 45,75%.

Στην Πελοπόννησο φέρεται να επικρατεί ο νυν δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας,με ποσοστό 53,44%, ο οποίος θα διαδεχτεί τον Πέτρο Τατούλη που συγκεντρώνει το 46,56% των ψήφων.

Στο Βόρειο Αιγαίο, ο Κώστας Μουτζούρης, ανεξάρτητος προερχόμενος από τη ΝΔ επικρατεί με 55,10% με ενσωμάτωση στο 49,34%, ενώ η νυν περιφερειάρχης, Χριστιάνα Καλογήρου (ΝΔ) λαμβάνει το 44,90%.

Ο χάρτης της Ελλάδας στο 74% της ενσωμάτωσης:

ypes.gr

«Νικητής» η αποχή στον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών

Σε αρκετά υψηλά ποσοστά κινήθηκε η αποχή στους δήμους και τις περιφέρειες κατά τον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα του υπουργείου Εσωτερικών για τις Περιφερειακές Εκλογές και με ενσωματωμένο το 65,76 των εκλογικών τμημάτων, η συμμετοχή ανήλθε στο 41,14%, έναντι 58,43% την προηγούμενη Κυριακή. Το ποσοστό των λευκών και άκυρων έφτασε στο 8,26%.

Αναλυτικά, η συμμετοχή στις Περιφέρειες διαμορφώθηκε ως εξής:

 • Περιφέρεια Αττικής: 41,13%
 • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας: 43,18%
 • Περιφέρεια Πελοποννήσου: 39,26%
 • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας: 45,85%
 • Περιφέρεια Ιονίων Νήσων: 38,38%
 • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου: 33,29%
 • Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης: 40,31%.

Στους δήμους, με ενσωματωμένο το 43,63%, η συμμετοχή ανήλθε σε 43,63%, έναντι 59,02% την περασμένη Κυριακή.

Στους μεγάλους δήμους, η συμμετοχή διαμορφώθηκε ως εξής:

 • Δήμο Αθηναίων: 33,33%
 • Δήμο Πειραιά: 34,26%
 • Δήμο Θεσσαλονίκης: 37,26%
 • Δήμο Πατρέων: 49,72%
 • Δήμο Ηρακλείου: 58,926%
 • Δήμο Λαρισαίων: 50,53%.

Οι πρώτες δηλώσεις Πατούλη:

Στις δηλώσεις απ’ την πλατεία Κλαυθμώνος μετά το αποτέλεσμα του β΄ γύρου, ο Γιώργος Πατούλης ανέφερε ότι είναι πραγματικά συγκινημένος, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τόσο τους πολίτες της Αττικής όσο και το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας για τη στήριξή του.

Πολίτες της Αττικής σας ευχαριστώ απ’ τα βάθη της καρδιάς μου γι’ αυτή τη μεγάλη νίκη. Δεν θα σας απογοητεύσουμε, θα δουλέψουμε νυχθημερόν για να αλλάξουμε την Αττική μας και να πάμε μπροστά, να κάνουμε αυτόν τον ευλογημένο τόπο κάθε μέρα καλύτερο. Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να επιστρέψουν στην Αττική το χαμόγελο και η αισιοδοξία. Σας υπόσχομαι ότι θα δουλέψουμε με σχέδιο και σκληρή δουλειά. Η Αττική δεν έχει άλλο χρόνο για χάσιμο. Σήμερα δεν νίκησε μόνο η παράταξή μας, νίκησε η ενότητα. Γκρεμίσαμε τις διαχωριστικές γραμμές που κάποιοι πήγαν να βάλουν ανάμεσά μας

«Θέλω να ευχαριστήσω τη ΝΔ για τη στήριξη. Ο εκλογικός αγώνας τελείωσε, τώρα ξεκινάει ο αγώνας για μια καλύτερη Αττική. Να μην ξαναζήσουμε τραγωδίες σαν αυτές που μας πλήγωσαν», ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Πατούλης.

Νωρίτερα, μετά την πρώτη εκτίμηση της Singular Logic για την Περιφέρεια Αττικής, όπου ο υποψήφιος της ΝΔ Γιώργος Πατούλης επικρατούσε με 66,2%, η αντίπαλος του Ρένα Δούρου με μια λιτή δήλωση ευχαρίστησε τους ψηφοφόρους.

«Σας ευχαριστώ όλες και όλους που μας αγκαλιάσατε», έγραψε η πρώην περιφερειάρχης Αττικής στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook.

Στη συνέχεια, σε δηλώσεις απ’ το Σύνταγμα ευχαρίστησε ξανά «όλους τους πολίτες της Αττικής, που μας τίμησαν με την ανανέωση της εμπιστοσύνης τους», ενώ σε σχόλιο της για το εκλογικό αποτέλεσμα ανέφερε ότι:

Θέλω την ίδια στιγμή να απευθυνθώ και σε εκείνους και εκείνες που δεν καταφέραμε να πείσουμε για το έργο μας, και προτίμησαν είτε την αποχή είτε μια άλλη πολιτική και αισθητική επιλογή για τη διαχείριση του μέλλοντός μας στην Περιφέρεια Αττικής τα επόμενα χρόνια

«Θέλω να τους διαβεβαιώσω ότι η δική τους αυστηρή κρίση θα μας βοηθήσει να γίνουμε καλύτερες και καλύτεροι, ώστε να σταθούμε δίπλα τους με περισσότερα αποτελέσματα στο μέλλον», σημείωσε η πρώην Περιφερειάρχης Αττικής, ενώ ανέφερε μεταξύ άλλων ότι έχει επικοινωνήσει ήδη με τον κ. Πατούλη:

Ήδη έχω καλέσει τον κ. Πατούλη, αφενός για να τον συγχαρώ αλλά και για να του ανακοινώσω ότι τις επόμενες μέρες θα ζητήσω να τον συναντήσω καθώς και τους υπόλοιπους επικεφαλής για να δούμε μία σειρά από θέματα που τώρα πια θέλουν συμφωνία και συναίνεση. Δυστυχώς δεν ήταν σε θέση να μου απαντήσει, δεν σήκωσε το τηλέφωνο. Οι προκλήσεις είναι μεγάλες και δεν μπορούν να περιμένουν

Μπακογιάννης: «Πάμε να σηκώσουμε την Αθήνα ψηλά»

Σε πανηγυρικό κλίμα οι δηλώσεις του νέου δημάρχου Αθηναίων, ο οποίος ξεκίνησε τον λόγο του, αναφέροντας ότι: «Κάθε άνθρωπος είναι ένα παζλ από άλλους ανθρώπους. Θέλω να πω ένα τεράστιο ευχαριστώ στους Αθηναίους για την εμπιστοσύνη και για την τιμή που μου έκαναν. Θέλω να τους διαβεβαιώσω ότι 24 ώρες το 24ωρο θα δώσουμε όλο μας το είναι για την πόλη».

«Είθισται να λέγεται ότι ο δήμαρχος είναι ο πρώτος πολίτης του δήμου. Εγώ θα είμαι ο τελευταίος πολίτης και θα υπηρετώ κάθε Αθηναίο και κάθε Αθηναία», τόνισε ακόμη ο Κώστας Μπακογιάννης, ευχαριστώντας στη συνέχεια την οικογένειά του και όσους στάθηκαν δίπλα του:

Θέλω να πω ένα ευχαριστώ στην υπέροχη οικογένειά μου. Στάθηκαν δίπλα μου στα δύσκολα. Τέρμα τα λόγια, τώρα έχει δουλειά, δουλειά, δουλειά. Μπορεί να μην κερδίσουμε όλες τις μάχες, αλλά θα τις δώσουμε όλες και θα τις δώσουμε μαζί

Ο κ. Μπακογιάννης σημείωσε ακόμη ότι «από αύριο δεν υπάρχουν παρατάξεις στο δημοτικό συμβούλιο. Υπάρχει μόνο μία παράταξη αυτή της Αθήνας Θα προχωρήσουμε μαζί για μία Αθήνα που μας ενώνει και μας συμφιλιώνει. Πάμε να δούμε την πόλη αλλιώς. Πάμε να σηκώσουμε την Αθήνα ψηλά. Και ρωτάω είστε μέσα; Πάμε όλοι μαζί».

Σε δηλώσεις του ο Nάσος Ηλιόπουλος, ανέφερε ότι: «Θέλω να ευχαριστήσω όσους μας εμπιστεύθηκαν και να ευχαριστήσω τον Κώστα Μπακογιάννη. Τώρα θα κριθούμε από το πώς θα εργαστούμε όλοι μας», ενώ σημείωσε και το γεγονός της μεγάλης αποχής στις σημερινές εκλογές:

Το πραγματικά αρνητικό της ημέρας είναι η πολύ μικρή συμμετοχή των πολιτών. Τα δύσκολα τώρα ξεκινούν για όλους μας

Ζέρβας: Σήμερα νίκησε η Θεσσαλονίκη

«Σήμερα είναι μια μεγάλη μέρα για τη Θεσσαλονίκη. Σήμερα νίκησε η Θεσσαλονίκη. Αυτή η νίκη ανήκει σε όλους τους Θεσσαλονικείς ό,τι κι εάν ψήφισαν, ό,τι κι εάν επέλεξαν», ήταν το σχόλιο του νέου δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα, την ώρα που έβγαινε απ’ τα κεντρικά εκλογικά γραφεία στην Τσιμισκή.

Ο κ. Ζέρβας ανέφερε ακόμη μεταξύ άλλων ότι «από αύριο κιόλας το μυαλό, οι ενέργειές μας, σε ένα σκοπό θα κατευθύνονται, να γίνει η ζωή καλύτερη για όλους», ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όσους τον ψήφισαν.

Θέλω να πω ένα μεγάλο, ένα τεράστιο, ευχαριστώ σε όσους με στήριξαν. Ξέρω καλά πόσο δύσκολο ήταν. Και θέλω να πω σε όλους τους δημότες της πόλης, ότι θα είμαι αυτός ο δήμαρχος που επιθυμούν. Θα είμαι ο δήμαρχος που θα κάνει τη δουλειά

«Ευθύνη, συνέπεια και εργατικότητα είναι οι παρακαταθήκες που μου άφησε ο πατέρας μου και δεν τον ξεχνώ, τον κουβαλάω κάθε στιγμή μαζί μου», δήλωσε ακόμη συγκινημένος ο κ. Ζέρβας, ενώ κατέληξε λέγοντας ότι: «Δεν θα μπορούσα παρά να ευχαριστήσω την αγαπημένη μου μητέρα και τις αδελφές μου. Και θα το ξαναπώ. Μόνο νίκες για τη Θεσσαλονίκη».

«Ο Πειραιάς νίκησε. Ο Πειραιάς Νικητής μπορεί να κέρδισε μια ακόμη αναμέτρηση, αλλά κερδισμένη είναι η πόλη του Πειραιά. Ο Πειραιάς είναι νικητής σήμερα, για να συνεχίσει ο Πειραιάς το δρόμο της αισιοδοξίας, της εξωστρέφειας, της ανάπτυξης, της προόδου, της αλληλεγγύης», ήταν οι πρώτες δηλώσεις του κ. Μώραλη, ο οποίος απευθυνόμενος στους ψηφοφόρους του, δήλωσε ότι:

Αυτοί είναι οι στόχοι μας, έτσι πορευτήκαμε 4,5 χρόνια, έτσι θα πορευτούμε τα επόμενα τέσσερα. Εσείς είστε οι νικητές. Εσείς είστε που πήρατε την τελική απόφαση. Κάνετε τον Πειραιά να διατηρεί την αισιοδοξία του

Όσον αφορά την επόμενη ημέρα, ο ίδιος τόνισε ότι: «Χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς διαιρέσεις, όλοι μαζί στεκόμαστε για τον Πειραιά. Όλοι μαζί θα προχωρήσουμε, να ευχαριστήσουμε όσους μας στήριξαν αλλά μαζί μας θα είναι πιστεύω και όσοι έκαναν άλλες επιλογές. Τους οποίους σέβομαι απολύτως και καλώ από αύριο όλοι μαζί να προχωρήσουμε. Ξεκολλήσαμε το καράβι πριν 4.5 χρόνια πλέουμε πλέον με άνεμους αισιοδοξίας, όλοι μαζί για έναν Πειραιά καλύτερο, πιο φιλικό».

Διαβάστε ακόμη:

Πώς σχολιάζουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ το αποτέλεσμα των εκλογών | Οι δηλώσεις Τσίπρα – Μητσοτάκη

Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ