Το νέο τεστ για τον κορονοϊό απ’ τη Βρετανία θυμίζει τεστ εγκυμοσύνης που κάνει η γυναίκα μόνη της στο σπίτι. Το νέο τεστ είναι γρήγορο και απλό και κάνει διάγνωση αντισωμάτων του κορονοϊού.

Δείτε στον χάρτη τα κρούσματα ανά τον κόσμο. 

Πώς γίνεται το νέο τεστ για τον κορονοϊό;

Το τεστ γίνεται με τρύπημα του δακτύλου και βγάζει αποτέλεσμα μέσα σε μόνο 10 έως 15 λεπτά. Σημειώνεται πως δεν μπορεί να ανιχνεύσει ενεργή λοίμωξη, αλλά μπορεί να αποκαλύψει αν κάποιος είχε τον ιό, με ή χωρίς συμπτώματα, και τώρα πλέον έχει αποκτήσει αντισώματα.

Εκατομμύρια τέτοια τεστ θα είναι σύντομα διαθέσιμα στη Βρετανία και οι πρώτοι που θα κάνουν τη δοκιμή θα είναι οι γιατροί και νοσηλευτές του Εθνικού Συστήματος Υγείας της χώρας για να δουν εάν μπορούν να επιστρέψουν στη δουλειά τους, αφού θα ξέρουν ότι, έχοντας αντισώματα, θα έχουν πιθανώς και ανοσία απέναντι σε μια νέα λοίμωξη από τον κορονοϊό.

δΌλα αυτά, φυσικά, ενώ εξακολουθεί να υπάρχει αβεβαιότητα για το κατά πόσο ο οργανισμός αποκτά ανοσία έναντι του νέου ιού και σε πόσο βάθος χρόνου.

Ποιοι άλλοι θα έχουν προτεραιότητα στο τεστ;

Όσοι βρίσκονται σε αυτο-απομόνωση στο σπίτι τους, όπου και θα τους σταλεί το τεστ ή θα το προμηθευθούν οι ίδιοι, όταν αυτό είναι έτοιμο για διάθεση, κάτι που αναμένεται να συμβεί σύντομα, ίσως και σε μερικές μέρες.

Τα τεστ θα υπάρχουν στα φαρμακεία και στο Amazon, ενώ αν έχουν κόστος, αυτό αναμένεται να είναι χαμηλό.

Ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι τα μαζικά αυτά τεστ -ήδη αγοράστηκαν 3,5 εκατομμύρια από την Κυβέρνηση- τα οποία βρίσκονται υπό αξιολόγηση στην Οξφόρδη, «θα αλλάξουν τους όρους του παιχνιδιού», όσον αφορά την αντιμετώπιση της νόσου Covid-19 που προκαλείται από τον ιό SARS-CoV-2.

Πώς θα συνδυάζονται τα δύο τεστ

Το τεστ αντισωμάτων θα γίνεται παράλληλα με το μοριακό τεστ τύπου PCR (αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης), αυτό που γίνεται και στην Ελλάδα από τα πανεπιστημιακά εργαστήρια και το Ινστιτούτο Παστέρ.

Το τεστ PCR ανιχνεύει την ενεργή λοίμωξη στο παρόν και δεν μπορεί να αποκαλύψει εάν υπήρχε στο παρελθόν η λοίμωξη στον οργανισμό.

Διαβάστε ακόμα:

Κορονοϊός: Η επιδημιολογική εικόνα με τις ηλικίες των κρουσμάτων στην Ελλάδα

Photo: Pixabay