Η πληρότητα στα πλοία αλλάζει, τα μέτρα χαλαρώνουν και περισσότεροι επιβάτες θα μπορούν να ταξιδεύουν με το ίδιο πλοίο. 

Το νέο πρωτόκολλο στην ακτοπλοΐα και η αλλαγή στην πληρότητα στα πλοία αλλάζει χάρη στη θετική πορεία του κορονοϊού στη χώρα.

Έτσι λοιπόν, με τη σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Υγείας και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός των επιβατών αυξάνεται στο 60% (από 50%) για τα πλοία που δεν διαθέτουν καμπίνες και στο 65% (από 55%) για τα πλοία που διαθέτουν καμπίνες.

Επιπλέον, αυξάνεται σε 2 (από 1) το όριο ατόμων ανά καμπίνα, ενώ διατηρείται το αντίστοιχο όριο των τεσσάρων (4) ατόμων αν πρόκειται για οικογένεια ή ΑΜΕΑ με τον συνοδό τους.

Μάλιστα, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης προανήγγειλε ότι το πρωτόκολλο στην ακτοπλοΐα θα συνεχίσει να αναθεωρείται, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα και την εξέλιξη του κορονοϊού. Εξέφρασε, ακόμα, τις ευχαριστίες του προς τους επιβάτες, τα πληρώματα και τις ακτοπλοϊκές εταιρείες για τη συνέπεια που επέδειξαν και εξακολουθούν να επιδεικνύουν στην τήρηση των μέτρων.

Αεροπορικά ταξίδια

Σχετικά με τα ταξίδια, να τονίσουμε ακόμα πως η Γερμανία ανοίγει τα σύνορα με την Ελλάδα. Η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε ουσιαστικά να καταργήσει την ταξιδιωτική προειδοποίηση για τα υπόλοιπα 26 κράτη μέλη της ΕΕ, τη Μεγάλη Βρετανία και τα κράτη της ζώνης του Schengen Ελβετία, Ισλανδία, Λιχτενστάιν και Νορβηγία. Εφόσον το επιτρέψει η περαιτέρω πορεία της διάδοσης του κορονοϊού, η προειδοποίηση θα μετατραπεί στις 15 Ιουνίου σε ταξιδιωτική οδηγία για κάθε μια από αυτές τις χώρες ξεχωριστά. Σύμφωνα με την DW, εξαιρέσεις αποτελούν προσωρινά η Ισπανία και η Νορβηγία, καθώς οι δύο χώρες απαγορεύουν την είσοδο σε αλλοδαπούς και πέραν τις 15 Ιουνίου.

Την ίδια στιγμή στην Ελλάδα έως την Τρίτη 30 Ιουνίου και ώρα 23:59 παρατείνεται το μέτρο της υποχρεωτικής προληπτικής καραντίνας για επιβάτες πτήσεων εξωτερικού όλων των εθνικοτήτων που φτάνουν στην Ελλάδα από το σύνολο των διεθνών προορισμών.

Διαβάστε ακόμα:

Ανοίγουν τα γυμναστήρια και ξεκινούν παραστάσεις & συναυλίες

Photo: EUROKINISSI