Όλο κι ανεβαίνει ο τραγικός απολογισμός απ’ την έκρηξη ηφαιστείου στη Γουατεμάλα. Τεράστες ποσότητες λάβας και μαύρος καπνός στην περιοχή της έκρηξης.

Νεκροί και τραυματίες απ’ την έκρηξη του Φουέγο στη Γουατεμάλα ενώ περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Ο μέχρι στιγμής απολογισμός απ’ την έκρηξη του Φουέγο είναι τουλάχιστον 25 νεκροί και 296 τραυματίες. Πρόκειται για ένα από τα πλέον ενεργά ηφαίστεια της Γουατεμάλας που είχε ως συνέπεια να εκλυθούν τεράστιες ποσότητες λάβας και μια πυκνή στήλη μαύρου καπνού και τέφρας να φτάσει σε μεγάλο ύψος.

έκρηξη του Φουέγο

Οι Αρχές της Γουατεμάλας ενημέρωσαν πως ανάμεσα στους νεκρούς υπάρχουν και παιδιά.

Ο γενικός γραμματέας της υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών της Γουατεμάλας (CONRED), Σέρχιο Καμπάνιας, σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο είπε:

Ήταν σαν ένα ποτάμι λάβας να υπερχείλισε: Έπληξε το χωριό Ελ Ροδέο. Υπάρχουν τραυματίες, άνθρωποι που κάηκαν, υπάρχουν νεκροί. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τις εστίες τους και 1,7 εκατομμύριο πολίτες της Γουατεμάλας πλήττονται στον έναν ή τον άλλο βαθμό από την καταστροφή

Η ηφαιστειακή τέφρα έφθασε σε ύψος 3.763 μέτρων από το στόμιο του κώνου, ενώ ανάγκασε τις αρχές να κλείσουν το διεθνές αεροδρόμιο. Με στόχο ν’ αποκατασταθεί η λειτουργία των αεροσκαφών, συνεργεία δουλεύουν για να καθαρίσουν τον μοναδικό διάδρομο που υπάρχει.

Ο εκπρόσωπος της γενικής διεύθυνσης πολιτικής αεροπορίας τόνισε πως η πυκνή στήλη καπνού και ηφαιστειακής τέφρας που εκλύθηκε μετά την έκρηξη του ηφαιστείου, τη δεύτερη από την αρχή της χρονιάς, υψώθηκε στα 2.200 μέτρα από τον κρατήρα.

Σημειώνεται ότι οι Αρχές δεν έχουν καταφέρει ακόμα να φτάσουν στο χωριό Λα Λιμπερτάδ, συνεπώς δεν γνωρίζουν εάν υπάρχουν κι εκεί θύματα.

Το ηφαίστειο Φουέγο βρίσκεται σε απόσταση περίπου 40 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας της Γουατεμάλας και είναι κοντά στην Αντίγουα, μια πόλη της αποικιοκρατικής εποχής που είναι δημοφιλής τουριστικός προορισμός ενώ φημίζεται και για τις φυτείες καφέ που βρίσκονται εκεί.

Διαβάστε ακόμα:

Εξερράγη το ηφαίστειο στη Χαβάη | Εκτοξεύθηκε λάβα στα 9.000 μέτρα! (Video)