Νέες ταυτότητες από το 2020 | Πόσο θα κοστίζουν

LIKE US ON FACEBOOK

Νέες ελληνικές ταυτότητες από το 2020 σε μέγεθος πιστωτικής κάρτας με βιομετρικά στοιχεία. Πόσο θα κοστίζουν αυτές στους πολίτες;

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο ο μειοδοτικός διαγωνισμός ανάθεσης του έργου για τις νέες ελληνικές ταυτότητες, προκηρύσσεται τις επόμενες ημέρες με την απόρρητη διαδικασία και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του επόμενου εξαμήνου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου, η προοπτική κόστους των νέων ταυτοτήτων για τον Έλληνα πολίτη είναι κάτω από 7 ευρώ συν τα έξοδα των φωτογραφιών. Τσιπ με φωτογραφίες, δακτυλικό αποτύπωμα, ομάδα αίματος προαιρετικά και ό,τι άλλο απόρρητο θα εμπεριέχεται στη νέα ταυτότητα.

Προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία, η δέσμευση του μέγιστου ποσού που προϋπολογίζεται για το έργο για την επόμενη 15ετία ανέρχεται περίπου στα 500.000.000 ευρώ, δηλαδή 30.000.000 ευρώ το χρόνο.

Αυτά τα ποσά αναμένεται να μειωθούν σημαντικά από τις προσφορές των εταιρειών, οι οποίες σύμφωνα με την ίδια πηγή υπολογίζεται ότι θα είναι πάνω από 10 και πιθανότατα θα προσπαθήσουν να πάρουν το έργο δίνοντας τη φθηνότερη προσφορά. Η εταιρεία ή η κοινοπραξία που θα είναι η «απόλυτα φθηνότερη» θα κερδίσει το έργο.

Η συγκεκριμένη εταιρεία θα πρέπει να πληροί τις απαιτούμενες προδιαγραφές, να έχει αναλάβει αντίστοιχο έργο σε χώρα της ΕΕ και να έχει τυπώσει αριθμό τεμαχίων που αντιστοιχεί στους περίπου 10 εκατ. κατοίκους της Ελλάδας.

Οι «ζώνες» ασφαλείας

Οι ψηφιακές προδιαγραφές ασφαλείας χωρίζονται σε επτά ζώνες:

Εμπρόσθια όψη

  • Ζώνη 1: Αριθμός Ταυτότητας (card number)
  • Ζώνη 2: Φύλο / Sex (Άρρεν/ Θήλυ Male/Female), Επώνυμο, Όνομα, Ημερομηνία Γέννησης, Ιθαγένεια
  • Ζώνη 3: Ημερομηνίας Λήξης, Αριθμός Πρόσβασης Κάρτας, Αρχή Έκδοσης
  • Ζώνη 4: Υπογραφή Κατόχου
  • Ζώνη 5: Φωτογραφία

Οπίσθια όψη

  • Ζώνη 6: Όνομα Πατέρα, Όνομα Μητέρας, Τόπος Γέννησης, Ημερομηνία Έκδοσης, Ομάδα Αίματος, Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ), ψηφιακό δακτυλικό αποτύπωμα.
  • Ζώνη 7: Ζώνη Μηχανικής Ανάγνωσης (Machine Readable Zone-MRZ).

Πώς θα είναι οι νέες ταυτότητες; Η αντικατάσταση των παλαιών ταυτοτήτων με νέες γίνεται προκειμένου να εναρμονιστούν με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Στη νέα ταυτότητα έχουν τοποθετηθεί ακόμη ο θυρεός της Ελληνικής Δημοκρατίας, το όνομα της χώρας (ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ / HELLENIC REPUBLIC), ο τύπος εγγράφου (ΔΕΛΤΙΟ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ / IDENTITY CARD), το σήμα ICAO (Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας), το ενσωματωμένο RFID chip.

Τέλος, στο ενσωματωμένο ηλεκτρονικό μέσο αποθήκευσης περιέχονται: Φωτογραφία, στοιχεία κατόχου, ύψος (μετά τη συμπλήρωση του 24ου έτους), στοιχεία που απαιτούνται για υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, δήμος εγγραφής, αριθμός δημοτολογίου, τόπος έκδοσης δελτίου. Ο τύπος του δελτίου ταυτότητας, όπως περιγράφεται στην ΚΥΑ, είναι μορφότυπο σύμφωνα με τις συστάσεις του ICAO (Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας).

Διαβάστε ακόμη:

Οι νέες αστυνομικές ταυτότητες θα μοιάζουν κάπως έτσι (Photo)

Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved