Νέες προκλητικές δηλώσεις απ’ την Τουρκία τόσο από τον Ταγίπ Ερντογάν όσο κι από τον υπουργό Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος δήλωσε ότι δεν θα επιτρέψει να ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο χωρίς την Τουρκία.

Ειδικότερα, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ κατά τη διάρκεια επιθεώρησης των μονάδων της Τουρκίας στα σύνορα με τη Συρία, ανέφερε ότι δεν θα επιτρέψει να ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο χωρίς την Τουρκία, ενώ πρόσθεσε κι ότι «είναι νομική υποχρέωση όλων να σεβαστούν το καθεστώς των νησιών και των υπόλοιπων θεμάτων τα οποία ορίζονται από τις συνθήκες».

«Όλοι πρέπει να γνωρίζουν πως σχετικά με τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας και του έθνους μας στις θάλασσες μας, δεν θα υποχωρήσουμε. Είναι νομική υποχρέωση όλων να σεβαστούν το καθεστώς των νησιών και των υπόλοιπων θεμάτων τα οποία ορίζονται από τις συνθήκες», σημείωσε συγκεκριμένα ο ίδιος, ενώ ανέφερε ακόμη ότι δεν επιτρέψουν τετελεσμένα στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο:

Δεν είναι ορθή μέθοδος να αγνοηθούν η να φθαρούν τα ζητήματα τα οποία καθορίζονται από τις συνθήκες. Οι σχέσεις καλής γειτονίας καθορίζονται με τις νομικές συμφωνίες και τον αμοιβαίο σεβασμό. Δεν θα επιτρέψουμε στα νότια σύνορα μας δηλαδή στη βόρεια Συρία να δημιουργηθεί μια ζώνη τρομοκρατίας. Στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να ξέρουν όλοι πως δεν θα επιτρέψουμε να ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση χωρίς την Τουρκία αλλά ούτε θα επιτρέψουμε τετελεσμένα

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξή του στο κρατικό κανάλι ΤΡΤ δήλωσε ότι θα γίνουν αρχιτεκτονικές μετατροπές εντός της Αγίας Σοφίας αργότερα, ώστε να αποκτήσει πνευματική ατμόσφαιρα ο χώρος.

Αρχικά, ο ίδιος διερωτήθηκε εάν η Αγία Σοφία είναι μουσείο ή τζαμί, σημειώνοντας στη συνέντευξή του ότι πρώτα θα πρέπει να λυθεί αυτό.

«Η Αγία Σοφία κέρδισε το καθεστώς του μουσείου πρόσφατα. Πρώτα πρέπει να αποδώσουμε στην Αγία Σοφία την πραγματική της ταυτότητα. Ποια είναι αυτή; Τζαμί. Αυτό πρέπει να το διευθετήσουμε. Μετά λένε ότι στο Σουλτάναχμετ (Μπλε Τζαμί) η είσοδος είναι δωρεάν, αλλά επειδή η Αγία Σοφία βρίσκεται στο καθεστώς της Αγίας Σοφίας μπαίνει κανείς με εισιτήριο. Εμείς είπαμε αυτό μπορεί να διευθετηθεί».

Σύμφωνα με το philenews.com, ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στις αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις εντός της Αγίας Σοφίας, λέγοντας ακόμη ότι μετά τις εκλογές «θα δουλέψουμε, να κάνουμε βήματα με βάση τον νόμο και να μετατρέψουμε την Αγία Σοφία από μουσείο σε τζαμί»

Χαρακτηριστικά ο ίδιος δήλωσε ότι: «Γι’ αυτό, για να γίνει δωρεάν η είσοδος στην Αγία Σοφία πρέπει να γίνουν κάποιες σοβαρές αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις εντός. Σε αυτές τις αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις αναφέρθηκα και για να είναι πιο άνετη η είσοδος πρέπει να γίνει έλεγχος του δαπέδου, και μαζί με τον έλεγχο του δαπέδου να γίνει βήμα που να προσδίδει την πραγματική πνευματική ατμόσφαιρα στο χώρο», ενώ πρόσθεσε:

Γι’ αυτό και είπαμε ότι μετά τις εκλογές θα καθίσουμε να δουλέψουμε, να κάνουμε βήματα με βάση τον νόμο και να μετατρέψουμε την Αγία Σοφία από μουσείο σε τζαμί. Ο οδικός μας χάρτης και τα σχέδιά μας για το θέμα της προσευχής θα τα κάνουμε με βάση αυτό αργότερα. Πρώτα ο θεός θα προχωρήσουμε αυτή τη διαδικασία με αυτό τον τρόπο

Διαβάστε ακόμη:

Απάντηση ΥΠΕΞ στον Ερντογάν: Προσβλητικές και απαράδεκτες αναφορές

Photo: REUTERS/STRINGER