Οι ΗΠΑ αποφάσισαν πως η Ρωσία εμπλέκεται στην υπόθεση Σκριπάλ και προχωρά σε νέες κυρώσεις. Χαιρετίζει το Λονδίνο την κίνηση της Ουάσινγκτον.

Οι νέες κυρώσεις ΗΠΑ σε Ρωσία για την υπόθεση Σκριπάλ ικανοποίησαν το Λονδίνο, καθώς η Κυβέρνηση της Βρετανίας εξαρχής είχε επιρρίψει ευθύνη στη Ρωσία για την επίθεση στους Σκριπάλ.

Οι ΗΠΑ κατέληξαν επίσης στο συμπέρασμα ότι η Μόσχα ευθύνεται για την επίθεση με τον νευροτοξικό παράγοντα Ναβιτσόκ εναντίον του Ρώσου πρώην διπλού κατασκόπου, Σεργκέι Σκριπάλ, και της κόρης του, Γιούλιας, τον Μάρτιο στο Σάλσμπερι.

«Οι ΗΠΑ διαπίστωσαν με βάση τον νόμο του 1991 περί ελέγχου χημικών και βιολογικών όπλων και εξάλειψης εχθροπραξιών (CBW Act) ότι η κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας χρησιμοποίησε χημικά ή βιολογικά όπλα κατά παράβαση της διεθνούς νομοθεσίας ή έκανε χρήση θανατηφόρων χημικών ή βιολογικών όπλων ενάντια στους δικούς της υπηκόους», δήλωσε με ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος του State Department, Χέδερ Νάουερτ.

Η ίδια συνέχισε λέγοντας πως οι κυρώσεις θα ισχύσουν από ή περίπου τις 22 Αυγούστου. Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Ραντ Πολ σημείωσε νωρίτερα ότι παρέδωσε επιστολή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ προς τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, προτείνοντας περαιτέρω συνεργασία των δύο χωρών.

Θυμίζουμε πως οι ΗΠΑ μαζί με δεκάδες άλλα κράτη της Δύσης είχαν απελάσει Ρώσους διπλωμάτες.

Η Μόσχα, η οποία αρνείται οποιαδήποτε ανάμιξη στη δηλητηρίαση των Σκρίπαλ, είχε αντιδράσει στις απελάσεις Ρώσων διπλωματών από κράτη της Δύσης, επιβάλλοντας δικές της κυρώσεις σε αντίποινα.

Χαιρετίζει το Λονδίνο

«Το Ηνωμένο Βασίλειο χαιρετίζει αυτή την πρόσθετη ενέργεια των συμμάχων μας, των ΗΠΑ», ανέφερε εκπρόσωπος του Φόρεϊν Όφις, αναφορικά με τις κυρώσεις που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ.

«Η σθεναρή διεθνής αντίδραση στη χρήση ενός χημικού όπλου στους δρόμους του Σάλσμπερι στέλνει το ξεκάθαρο μήνυμα στη Ρωσία ότι η προκλητική, ριψοκίνδυνη συμπεριφορά της δεν πρόκειται να μείνει αναπάντητη», σημείωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Διαβάστε ακόμα:

Επιβεβαιώνονται τα βρετανικά ευρήματα για τη δηλητηρίαση Σκριπάλ

Photo: © mashabuba / Getty Images