Μεγάλες αλλαγές στον τρόπο εξετάσεων για να πάρει κάποιος δίπλωμα οδήγησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εκπαιδευτής θα βγαίνει απ’ το όχημα και θα υπάρχει κάμερα μέσα στο αυτοκίνητο.

Οι νέες εξετάσεις για το δίπλωμα οδήγησης αλλάζουν όσα ξέραμε κι οι υποψήφιοι οδηγοί θα εξετάζονται μ’ έναν τρόπο που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Σε μια προσπάθεια να σταματήσει το «λάδωμα» στο δίπλωμα οδήγησης, το υπουργείο Υποδομών επιστρατεύει κάμερες που θα καταγράφουν εικόνα και ήχο.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα της «Καθημερινής», για να κάνει αδιάβλητη τη διαδικασία, το υπουργείο επιθυμεί την εγκατάσταση καμερών τόσο για τη θεωρητική εξέταση, στις αίθουσες, όσο και στην πρακτική, μέσα στο αυτοκίνητο.

Παράλληλα, όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο, η πρακτική εξέταση θα γίνεται χωρίς τον εκπαιδευτή, ο οποίος θα εξέρχεται του οχήματος.

Αναφορικά με το θέμα των προσωπικών δεδομένων, το υπουργείο Υποδομών θα παρέχει την απόλυτη διαβεβαίωση ότι η εικόνα από τις κάμερες θα χρησιμοποιείται μόνο δειγματοληπτικά, για την επιβεβαίωση μόνον του αδιάβλητου της διαδικασίας.

Η διαδικασία της εξέτασης

Η πρακτική εξέταση θα γίνεται σε δύο στάδια.

  • Στο πρώτο στάδιο της δοκιμασίας (πορεία) θα εξετάζονται οι γνώσεις και οι δεξιότητες οδήγησης του υποψήφιου οδηγού.
  • Εφόσον περάσει με επιτυχία αυτό το στάδιο, ο υποψήφιος εξετάζεται κατά το δεύτερο στάδιο στις υπόλοιπες δοκιμασίες (ελιγμοί κλπ.).

Η εξέταση θα πραγματοποιείται σε διαφορετική ημέρα.

Η πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, σε δηλώσεις της πριν το Καλοκαίρι, είχε πει αναφορικά με τον τρόπο εξέτασης και την εποπτεία:

Θα υπάρχει μία αυξημένη εποπτεία και αξιολόγηση των εξεταστών και εκπαιδευτών κατά τη διαδικασία δοκιμασίας προσόντων και συμπεριφοράς. Δηλαδή, η θεωρητική εξέταση και η δοκιμασία των προσόντων για μοτοσικλέτες και αυτοκίνητα, θα μεταδίδεται σε πραγματικό χρόνο και θα καταγράφεται με τη χρήση οπτικοακουστικών μέσων. Το υλικό της δοκιμασίας θα εποπτεύεται αυστηρά, θα κρατείται στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και σε κάθε όχημα θα υπάρχει ειδική συσκευή στην οποία θα καταγράφεται το τι γίνεται κατά τη διαδικασία της εξέτασης. Το ίδιο θα συμβαίνει και κατά τη θεωρητική εξέταση των υποψηφίων

Διάβασε σε ποια ηλικία θα πρέπει να δώσεις ξανά για το δίπλωμα οδήγησης. 

Διαβάστε ακόμα:

Έχασες το δίπλωμα οδήγησης; Τόσα πρέπει να πληρώσεις!

Photo: Victor Xok/ Unsplash