Νέες διαδηλώσεις «Κίτρινων Γιλέκων»: «Όλα για τη Νοτρ Νταμ, τίποτα για τους άθλιους»

LIKE US ON FACEBOOK

Νέες διαδηλώσεις «Κίτρινων Γιλέκων», επεισόδια και συγκρούσεις με τους αστυνομικούς. «Όλα για τη Νοτρ Νταμ, τίποτα για τους άθλιους», ήταν ένα απ’ τα συνθήματα των διαδηλωτών κατά το 23ο Σάββατο των διαδηλώσεων στο Παρίσι.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Πρακτορείο Reuters, σοβαρά ήταν τα επεισόδια που ξέσπασαν ένα ακόμη Σάββατο κατά τις νέες διαδηλώσεις των «Κίτρινων Γιλέκων», οι οποίοι φέρεται να μην επηρεάστηκαν ιδιαίτερα απ΄την καταστροφή της Παναγίας των Παρισίων, αλλά αντίθετα να θύμωσαν περισσότερο.

Αρκετοί ήταν οι διαδηλωτές με μαύρες κουκούλες στα κεφάλια τους που πέταξαν το Σάββατο πέτρες κατά των αρχών, ενώ δεκάδες ήταν κι αυτοί που έβαλαν φωτιά σε μοτοσικλέτες και κάδους στο κέντρο του Παρισιού.

Με τη σειρά της η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης, ενώ ορισμένοι αστυνομικοί επιχείρησαν να κατευθύνουν τους διαδηλωτές προς την Πλας ντε λα Ρεπουμπλίκ, όπου και ήταν προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί η συγκέντρωση.

REUTERS/YVES HERMAN

Μέχρι και τις 16:00 (ώρα Ελλάδας), οι αρχές προχώρησαν στις προσαγωγές 110 ανθρώπων, οι οποίοι τέθηκαν υπό κράτηση, σύμφωνα με το γραφείο του εισαγγελέα του Παρισιού. Σταθμοί του μετρό έμειναν κλειστοί, ενώ σχεδόν 60.000 αστυνομικοί ήταν επί ποδός σε όλη τη Γαλλία, σύμφωνα με τις αρχές.

«Εκατομμύρια για τη Νοτρ Νταμ, τι γίνεται για εμάς, τους φτωχούς;» έγραφε η μπλούζα ενός διαδηλωτή, ενώ σε μια άλλη διαβάσαμε και μια παραπομπή στο μυθιστόρημα του Βίκτωρ Ουγκώ: «Όλα για τη Νοτρ Νταμ, τίποτα για τους άθλιους».

Οι διαδηλωτές δεν δίστασαν ν’ αναφερθούν και στην καταστροφή της Παναγίας των Παρισίων, αλλά και στο γεγονός ότι μέχρι στιγμής οι δωρεές για την αποκατάσταση της έχουν φτάσει περίπου το ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

Τέλος, σημειώνεται ότι την προηγούμενη Δευτέρα πριν ξεσπάσει η μεγάλη πυρκαγιά στον καθεδρικό ναό, ο Μακρόν αναμενόταν να ανακοινώσει σε ομιλία του τα μέτρα για τον κατευνασμό του κινήματος, κάτι που ωστόσο αναβλήθηκε για την επόμενη Πέμπτη.

Διαβάστε ακόμη:

Μακρόν: Θα ξαναχτίσουμε την Παναγία των Παρισίων μέσα σε 5 χρόνια

Photo: REUTERS/GONZALO FUENTES
Copyright © iPop 2012 - 2020 | All rights reserved