Νέα τμήματα στο μηχανογραφικό και συγχωνεύσεις ΑΕΙ- ΤΕΙ

LIKE US ON FACEBOOK

Περισσότερα από 100 νέα τμήματα θα δούμε στο φετινό μηχανογραφικό, μετά την ίδρυση νέων τμημάτων αλλά και τις συγχωνεύσεις ορισμένων άλλων.

Τα νέα τμήματα στο μηχανογραφικό ανακοινώθηκαν στο πλαίσιο της κατάθεσης του νέου συστήματος εισαγωγής στα Πανεπιστήμια αλλά και τα ΤΕΙ, και όλων των αλλαγών στο νέο Λύκειο.

Πιο συγκεκριμένα, το πολυνομοσχέδιο των 300 σελίδων προβλέπει τις συνενώσεις των ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, την «πανεπιστημιοποίηση» του ΤΕΙ Κρήτης με την ονομασία «Μεσογειακό Πανεπιστήμιο Κρήτης», τη συνένωση του πανεπιστημίου με το ΤΕΙ στη Δυτική Μακεδονία, την απορρόφηση της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, τη διάσπαση στα δύο του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος και την απορρόφηση του ενός μέρους από το Πανεπιστήμιο Πατρών και του άλλου από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, το οποίο απορροφά και το ΤΕΙ Πελοποννήσου. Με τις αλλαγές αυτές θα προκύψουν πάνω από 100 νέα τμήματα στη θέση όσων καταργηθούν. Ηδη χθες, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών απέρριψε το σχέδιο απορρόφησης τμημάτων του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος.

Η αντίδραση της ΟΛΜΕ

Όπως γράφει η «Καθημερινή» στο σχετικό ρεπορτάζ της, η ΟΛΜΕ απ’ την πλευρά της απαντάει στο νομοσχέδιο με κινητοποιήσεις και οξεία κριτική.

Η ΟΛΜΕ αντιτίθεται στη νέα δομή της Γ’ Λυκείου και το νέο σύστημα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, που αλλάζει με την ίδρυση πάνω από 100 νέων τμημάτων στη θέση όσων καταργηθούν.

Συγκεκριμένα, επικρίνει το υπουργείο ότι στο ν/σ δεν γίνεται αναφορά στο πώς θα προκύπτει ο βαθμός του απολυτηρίου Λυκείου ούτε στο πώς θα διενεργηθούν οι εξετάσεις για το απολυτήριο, ο βαθμός του οποίου θα είναι κρίσιμος για την εισαγωγή στα τμήματα ελεύθερης πρόσβασης.

Η ΟΛΜΕ επιβεβαίωσε την απόφασή της για εικοσιτετράωρη απεργία στις 12 Απριλίου και συλλαλητήρια σε Αθήνα και άλλες πόλεις.

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλει, με το νομοσχέδιο υποβαθμίζονται περαιτέρω η γενική παιδεία και οι εγκύκλιες γνώσεις στην Γ΄Λυκείου, με τη μείωση της διδασκαλίας βασικών γνωστικών αντικειμένων.

«Από το 2016 έχουν παρουσιαστεί οκτώ διαφορετικά σχέδια. Θεωρούμε ότι η γενική παιδεία πρέπει να ολοκληρώνεται στη Γ΄ Λυκείου. Είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε μετατροπή της σε έτος προετοιμασίας για τα ΑΕΙ. Ο μαθητής να ολοκληρώνει τις σπουδές του και να δίνει τις εξετάσεις για αν εισαχθεί στην τριτοβάθμια εκπαίδευση», δήλωσε ο πρόεδρός της, Νικηφόρος Κωνσταντίνου, ο οποίος πρόσθεσε ότι με την εισαγωγή σε τμήματα χαμηλής ζήτησης μόνο με το απολυτήριο Λυκείου θα υπάρξει θέμα αντικειμενικότητας και αξιοκρατίας αφού οι μαθητές θα διαγωνίζονται σε διαφορετικής δυσκολίας θέματα ανά ομάδα σχολείων.

Το νομοσχέδιο προβλέπει αλλαγές και στη διαδικασία επαγγελματικής αναγνώρισης των πτυχίων των κολεγίων.

Διαβάστε ακόμα:

Το νέο σύστημα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια και οι συγχωνεύσεις
Copyright © iPop 2012 - 2020 | All rights reserved