Κι ενώ σήμερα Τετάρτη δεν πραγματοποιείται κανένα δρομολόγιο πλοίου, έρχεται νέα πανελλαδική απεργία της ΠΝΟ, όπως αποφασίστηκε στη σημερινή της συνεδρίαση.

Νέα πανελλαδική απεργία της ΠΝΟ, αφού αποφασίστηκε η συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων. Συγκεκριμένα, η νέα 24ωρη απεργία θα είναι σε ισχύ από τις 6.00 το πρωί της Πέμπτης έως τις 6.00 το πρωί της Παρασκευής, κατόπιν απόφασης την ΠΝΟ.

Τα αιτήματα της ΠΝΟ

Η Ομοσπονδία εμμένει στις θέσεις για το σχέδιο υπουργικής απόφασης για τις ενδομεταφορές από πλοία με σημαία τρίτου κράτους μεταξύ ελληνικών λιμένων. Η ΠΝΟ ζητά την κατάργηση του νόμου 4150/2013 για τις ειδικές συνθέσεις των πληρωμάτων στις γραμμές Πάτρας-Ιταλίας.

Πολλές ακτοπλοϊκές εταιρείες έχουν ήδη ανακοινώσει αλλαγές στα δρομολόγιά τους. Η απεργία αφορά όλες τις κατηγορίες πλοίων.

Στην κινητοποίηση των ναυτικών συμμετέχει και η Πανελλήνια Ένωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών & Ναυαγοσωστικών (Π.Ε.Π.Ρ.Ν.).

Η συνομοσπονδία των ναυτικών έχει υποβάλει προτάσεις, οι οποίες, σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας, έχουν γίνει δεκτές και θα ενσωματωθούν στο εν λόγω σχέδιο.

Σε επιστολή της προς το υπουργείο Ναυτιλίας, η ΠΝΟ σημειώνει πως πάγια και σταθερή θέση της συνομοσπονδίας των ναυτικών, είναι όλες οι ενδομεταφορές, προσώπων και πραγμάτων, στη χώρα μας να γίνονται με πλοία με ελληνική σημαία, με ελληνικά πληρώματα, με πλήρη συγκροτημένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους και με συνθέσεις πληρώματος που να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες του πλοίου και όχι με την ελάχιστη επάνδρωση.

Σε διαφορετική περίπτωση, συμπληρώνεται στην ανακοίνωση, εάν το υπουργείο προχωρήσει στην έκδοση απόφασης που θα επιτρέπει την εκτέλεση των ενδομεταφορών εμπορευμάτων με πλοία σημαίας τρίτων χωρών, αυτά θα πρέπει να στελεχώνονται υποχρεωτικά από ελληνικά πληρώματα, αμειβόμενα σύμφωνα με τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας της ΠΝΟ, και να είναι ασφαλισμένα σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία