Αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού στην Ελλάδα, όπως ανακοινώθηκε απ’ το υπουργείο Υγείας νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας. Στα 84 πλέον τα κρούσματα στη χώρα μας

Αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού στην Ελλάδα ανακοινώθηκε επίσημα απ’το υπουργείο Υγείας. Συγκεκριμένα, προστέθηκαν 11 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα τα οποία αυξάνουν τον συνολικό αριθμό στα 84.

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας ανέφερε πως τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι και επίσημα 84, εκ των οποίων τα 56 είναι από την ομάδα των ταξιδιωτών στους Άγιους Τόπους. Πολύ περισσότερο, ο κ. Κικίλιας ζήτησε απ’ τις ευπαθείς ομάδες να “μείνουν σπίτι τους” ενώ τόνισε πως οι επόμενοι δύο μήνες θα είναι εξαιρετικά κρίσιμοι.

Ανάμεσα στα νέα κρούσματα είναι κι ένα άτομο, το οποίο είναι υπάλληλος της Πρεσβείας του Ισραήλ. Σύμφωνα με ανακοίνωση της πρεσβείας, “ως προληπτικό μέτρο με γνώμονα την δημόσια υγεία, η Πρεσβεία του Κράτους του Ισραήλ θα ξανανοίξει στις 23 Μαρτίου 2020 έπειτα από δύο εβδομάδες εθελούσιου κλεισίματος μετά την διάγνωση υπαλλήλου με κορονοϊό. Ο Πρέσβης και η διπλωματική του ομάδα θα συνεχίσουν να εργάζονται από τις κατοικίες τους”.

Όπως είπε ο υπουργός Υγείας τα επιβεβαιωμένα κρούσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα είναι άγνωστο από το πού προέρχονται, δηλαδή δεν προέκυψαν από τον κύκλο των ιχνηλατήσεων από τα γνωστά κρούσματα. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε σε τηλεοπτική εκπομπή ο καθηγητής Ιατρικής κ. Σύψας, ένας ασθενής βρέθηκε θετικός στην τρίτη επίσκεψη του στο σύστημα υγείας καθώς δεν είχε κανένα παράγοντα κινδύνου.

Αυτό σημαίνει πως είχε επισκεφτεί τον γιατρό ενώ είχε επαφές χωρίς να έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα καθώς δεν γνώριζαν πως νοσούσε και κανείς δεν φαντάστηκε πως πρόκειται για κορονοϊό.

Επίσης, υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού σε μαθητή στο 4ο Γενικό Λύκειο Γαλατσίου.

Από τα άτομα που βρέθηκα θετικά, τα 27 νοσηλεύονται, με τον έναν να είναι σε σοβαρή κατάσταση και οι υπόλοιποι 57 βρίσκονται σε κατ’ οίκον απομόνωση και είναι καλά στην υγεία τους.

Οι Αρχές εκτιμούν πως το επόμενο διάστημα δυστυχώς, θα σημειωθεί αύξηση. Από τη στιγμή που υπάρχουν τέσσερα άτομα από μη γνωστή πηγή, είναι πιθανό να οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού.

Ένα από τα κύρια μέτρα πρόληψης είναι όταν ένα άτομο εμφανίσει κάποιο σύμπτωμα να παραμένει σπίτι του, ειδικά όταν πρόκειται για άτομα άνω των 70 και 80 ετών, τα όποια κινδυνεύουν περισσότερο.

Πολύ περισσότερο αναστέλλονται όλες οι πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις με συμμετοχή άνω από 1.000 άτομα. Σε αυτά τα πλαίσια αναστέλλεται και ο Ημιμαραθώνιος.

Παράλληλα, καθίσταται υποχρεωτική η τήρηση των αυστηρών κανόνων υγιεινής στις συγκεντρώσεις σε εσωτερικούς χώρους με συμμετοχή 50 ατόμων.

Διαβάστε επίσης:

Χρήσιμες ερωτο-απαντήσεις για τον κορονοϊό

Photo: Eurokinissi