Νέα ήττα για τον Τζόνσον | Πέρασε η τροπολογία για παράταση του Brexit

LIKE US ON FACEBOOK

Πέρασε η τροπολογία για παράταση του Brexit το «Super Σάββατο» ή την «Ημέρα της Κρίσης», όπως ονομάζουν τα διεθνή Μέσα τη σημερινή συνεδρίαση στη βρετανική Βουλή. 

Ακόμη μια μεγάλη ήττα υπέστη ο Μπόρις Τζόνσον αναφορικά με τη συμφωνία που υπέγραψε με την Ε.Ε. και έφερε στη Βουλή σε μια ιστορική συνεδρίαση που έλαβε χώρα το Σάββατο.

Πιο συγκεκριμένα, οι Βρετανοί βουλευτές υπερψήφισαν με 322 ναι και 306 όχι για την τροπολογία του πρώην Συντηρητικού βουλευτή, Όλιβερ Λέτουιν. Η συγκεκριμένη τροπολογία προβλέπει ότι ο πρωθυπουργός θα πρέπει να ζητήσει παράταση του Brexit από την Ε.Ε. μέχρι να ολοκληρωθεί η νομοθεσία για την αποχώρηση και από τα δύο σώματα της Βουλής. Μάλιστα, αυτή ισχύει ακόμη και εάν το Κοινοβούλιο εγκρίνει τη νέα συμφωνία για το Brexit.

Στις πρώτες του δηλώσεις μετά το τέλος της ψηφοφορίας, ο Τζόνσον ανέφερε ότι: «Η ευκαιρία για μία κρίσιμη ψηφοφορία για τη συμφωνία του Brexit πέρασε, δυστυχώς», ενώ δήλωσε ακόμη και ότι θα προτείνει τη συμφωνία του ξανά στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός πρόσθεσε επίσης ότι δεν απογοητεύεται από το αποτέλεσμα και συνεχίζει με την πεποίθηση ότι το καλύτερο για το Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ είναι η αποχώρηση στις 31 Οκτωβρίου:

Δεν θα διαπραγματευτώ με την ΕΕ μία καθυστέρηση και ούτε ο νόμος με υποχρεώνει να το κάνω

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Skynews, ο πρόεδρος του σώματος Jacob Rees-Mogg σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι η κυβέρνηση Τζόνσον θα φέρει νέα ψηφοφορία στη Βουλή τη Δευτέρα.

Τέλος, η Κομισιόν στην πρώτη της αντίδραση μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ανέφερε μέσω της εκπροσώπου Μίνας Αντρέεβα, ότι αφού η νέα συμφωνία δεν θα τεθεί σε ψηφοφορία «το Λονδίνο θα πρέπει τώρα να μας ενημερώσει για τις επόμενες κινήσεις του».

Οι δηλώσεις Κόρμπιν-Λέτουιν

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Τζέρεμι Κόρμπιν, δήλωσε απ’ την πλευρά του ότι το αποτέλεσμα δείχνει τη βούληση του σώματος και ότι ο πρωθυπουργός θα πρέπει να συμμορφωθεί πλέον με τον νόμο και να σταματήσει να εκβιάζει τους βουλευτές με την απειλή ενός Brexit χωρίς συμφωνία. Ο ίδιος κάλεσε ακόμη τον Τζόνσον να ξανασκεφτεί τη δήλωσή του ότι δεν πρόκειται να ζητήσει μία παράταση.

Παράλληλα, ο πρώην Συντηρητικός βουλευτής, Όλιβερ Λέτουιν, ο οποίος ήταν κι αυτός που πρότεινε την τροπολογία που ενέκρινε η Βουλή, στις δηλώσεις του ανέφερε ότι θα ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας με την πρόθεση το Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου, αλλά και ότι τώρα μπορεί να το κάνει, καθώς είναι σίγουρος ότι εάν δεν περάσει έγκαιρα η νομοθεσία της αποχώρησης, η Βρετανία δεν θα φύγει με άτακτο τρόπο.

Τι προβλέπει η τροπολογία που υπερψηφίστηκε;

Η τροπολογία που κατέθεσε ο Λέτουιν σχεδιάστηκε για να εμποδίσει το Ηνωμένο Βασίλειο να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση με “no deal” συμφωνία.

Ειδικότερα, η τροπολογία Λέτουιν προβλέπει την άρνηση έγκρισης της συμφωνίας από τη Βουλής των Κοινοτήτων έως ότου περάσει η σχετική νομοθεσία για την εφαρμογή της συμφωνίας.

Ποια βήματα ακολουθούν; Ο Τζόνσον καλείται τώρα να ζητήσει από την ΕΕ τρίμηνη τεχνική παράταση, αλλά και συναίνεση για τη συμφωνία εξόδου από την Ε.Ε. Αυτό σημαίνει ότι θρίλερ του Brexit μέχρι νέα παράταση μέχρι και τις 31 Ιανουαρίου.

Διαβάστε ακόμη:

Θα είναι αυτή η οριστική συμφωνία για το Brexit;

Photo: REUTERS/SIMON DAWSON

Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved