Νέα χαλάρωση των capital controls προ των πυλών αφού είναι κάτι που φέρεται να παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τασκαλώτος στο Eurogroup, ενώ αναμένεται η έγκριση των δανειστών.

Εκτός από τη νέα χαλάρωση των capital controls, η οποία δεν γνωρίζουμε ακριβώς πότε θα συμβεί, στο “πρόγραμμα” είναι και η μείωση των κόκκινων δανείων στα 38,2 δις. έως τα τέλη του 2019 και η σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού, κάτι που αποτελεί προτεραιότητα της Κυβέρνησης, όπως έχει τονίσει πολλάκις η κα Αχτσιόγλου. Την ίδια στιγμή αναμένονται και τα αποτελέσματα των stress test, τα οποία θα ανακοινωθούν στις 5 Μαΐου.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες για τα όσα περιλαμβάνει το αναπτυξιακό σχέδιο της Ελλάδας, αυτό χωρίζεται σε πέντε κεφάλαια.

Τι περιέχουν αυτά τα πέντε κεφάλαια;

Δημοσιονομικά

Σε αυτό το κεφάλαιο περιγράφονται τα μέτρα που έχουν ληφθεί και οι δεσμεύσεις για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% έως και το 2022 αλλά και η πρόβλεψη για ρυθμό ανάπτυξης 2,1% κατά μέσο όρο την περίοδο 2020-2022. Δεν υπάρχουν οι αναφορές για τις περικοπές στις συντάξεις και το αφορολόγητο που θεωρούνται κεφαλαιώδης σημασίας για τους στόχους των πλεονασμάτων.

Ανάπτυξη

Περιγράφονται οι προοπτικές που θα την καταστήσουν την ανάπτυξη βιώσιμη τα επόμενα χρόνια. Ενσωματώνονται ενότητες που αφορούν τον κατώτατο μισθό, τα εργασιακά, την καταπολέμηση της ανεργίας, τη δημόσια διοίκηση, τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την ενίσχυση των μικρομεσαίων αλλά και το καθεστώς των πτωχεύσεων.
Εδώ αναφέρεται και η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων το Σεπτέμβριο του 2018, τη διαιτησία, τη δημιουργία θέσεων εργασίας αλλά και μέτρα ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους.

Ιδιωτικοποιήσεις

Περιγράφεται το χρονοδιάγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ με λεπτομερή αναφορά στις ενεργειακές αποκρατικοποιήσεων και κυρίως την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.

Εκπαίδευση – Υγεία

Όλες οι μεταρρυθμίσεις που συνδέονται με την εκπαίδευση και την υγεία αλλά και τον τρόπο αύξησης της παραγωγικότητας. Προβλέπονται κίνητρα για εργασία σε εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα στο εσωτερικό της χώρας.

Χρηματοδότηση της στρατηγικής

Στο κεφάλαιο αυτό ξεχωρίζουν οι δεσμεύσεις της Αθήνας για την μείωση των «κόκκινων δανείων» καθώς και η σταδιακή χαλάρωση των capital controls, χωρίς να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένο χρόνο.

Να θυμίσουμε πως η τελευταία χαλάρωση των capital controls σημειώθηκε την 1η Μαρτίου, με αλλαγές στο όριο ανάληψης, στο άνοιγμα νέων λογαριασμών αλλά και στη μεταφορά ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Αναπτυξιακό σχέδιο: Αύξηση του κατώτατου μισθού κι επαναφορά συλλογικών διαπραγματεύσεων