Νέα χαλάρωση των capital controls με το όριο των αναλήψεων να αυξάνεται, όπως προβλέπει και η απόφαση από το Υπουργείο Οικονομικών η οποία στάλθηκε για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Οι αλλαγές θα ισχύσουν από 1η Ιουλίου.

Νέα χαλάρωση των capital controls αυξάνει το όριο αναλήψεων από τα 2.300 ευρώ στα 5.000 ευρώ το μήνα. Παράλληλα, όπως προβλέπει η απόφαση απ’το ΥΠΟΙΚ αυξάνεται το ποσό μεταφορά ευρώ ή άλλου νομίσματος από 2.300 σε 3.00 ευρώ, ενώ διευκολύνεται περαιτέρω η μεταφορά κεφαλαίων προς το εξωτερικό.

Όσα προβλέπει η απόφαση από το ΥΠΟΙΚ:

  • Αυξάνεται το ποσό ανάληψης μετρητών από 2.300 ευρώ σε 5.000.  Συγκεκριμένα, επιτρέπεται η πραγματοποίηση ανάληψης μετρητών έως του ποσού των 5.000 ευρώ,  ανά ημερολογιακό μήνα, ανά καταθέτη (Customer ID) ανά πιστωτικό ίδρυμα, από τα ιδρύματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
  • Αυξάνεται το ποσό μεταφοράς ευρώ ή ξένου νομίσματος στο εξωτερικό από 2.300 ευρώ σε 3.000. Συγκεκριμένα, επιτρέπεται η μεταφορά χαρτονομισμάτων σε ευρώ ή/ και σε ξένο νόμισμα ανά φυσικό πρόσωπο και ανά ταξίδι στο εξωτερικό.
  • Διευκολύνεται περαιτέρω η μεταφορά κεφαλαίων προς το εξωτερικό από τα πιστωτικά ιδρύματα και τα ιδρύματα πληρωμών. Συγκεκριμένα, επιτρέπεται η αποδοχή και εκτέλεση εντολών μεταφοράς κεφαλαίων προς το εξωτερικό έως του ποσού των 4.000 ευρώ, ανά κωδικό πελάτη (Customer ID) και ανά ημερολογιακό δίμηνο, από 1 Ιουλίου 2018.
  • Διευκολύνονται οι συναλλαγές νομικών προσώπων ή επιτηδευματιών προς το εξωτερικό στο πλαίσιο των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων, μέσω της αύξησης του ποσού που μπορούν να στείλουν στο εξωτερικό, από 20.000 ευρώ σε 40.000 ευρώ, για κάθε συναλλαγή ανά πελάτη και ανά ημέρα . Οι ανωτέρω συναλλαγές θα διεκπεραιώνονται απευθείας από το δίκτυο των καταστημάτων των Πιστωτικών Ιδρυμάτων.

Όπως αναφέρει το ΥΠΟΙΚ, η εν λόγω απόφαση είναι ένα ακόμη βήμα στο πλαίσιο του Οδικού Χάρτη για τη σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών στην ανάληψη μετρητών και στη μεταφορά κεφαλαίων, της 15ης Μαΐου 2017, ενώ στόχος είναι η άρση όλων των περιορισμών το συντομότερο δυνατό προκειμένου να εξασφαλιστεί η χρηματοπιστωτική και μακροοικονομική σταθερότητα.

Να σημειωθεί πως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος φέρεται να είχε παρουσιάσει τη νέα χαλάρωση των capital controls, στο Eurogroup στις 27 Απριλίου και αναμενόταν η έγκριση των δανειστών.

Διαβάστε επίσης:

Τσακαλώτος για πιστοληπτική γραμμή και «λεπτομερή» εποπτεία