Μπλόκαρε την υιοθέτησε των συμπερασμάτων της πρώτης μέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες η Ιταλία, όπως είχε απειλήσει νωρίτερα. Ακυρώθηκε η προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου.

Δεν υπέγραψε το κοινό ανακοινωθέν η Ιταλία με αποτέλεσμα να «ναυαγήσει» η πρώτη μέρα της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό- μεταναστευτικό.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, «ένα κράτος-μέλος διατύπωσε επιφυλάξεις για το σύνολο των συμπερασμάτων και προς στιγμήν δε συμφωνήθηκαν συμπεράσματα».

Θυμίζουμε πως η Ιταλία είχε απειλήσει νωρίτερα με βέτο, εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά της για το μεταναστευτικό.

Στον απόηχο των παραπάνω, ακυρώθηκε η συνέντευξη Τύπου Γιούνκερ-Τουσκ, η οποία ήταν προγραμματισμένη για το βράδυ της Πέμπτης.

Με το βέτο της Ιταλίας, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν κατάφεραν να υιοθετήσουν τα τελικά συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για θέματα, τα οποία περιλαμβάνουν την άμυνα και το εμπόριο.

Τα αιτήματα της Ιταλίας συνοψίζονται ως εξής:

  • Κατάργηση ή αλλαγή του Κανονισμού του Δουβλίνου.
  • Αποδέσμευση 500 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των αφρικανικών χωρών.

Το προτεινόμενο από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κείμενων συμπερασμάτων προβλέπει τη δημιουργία κέντρων υποδοχής μεταναστών σε χώρες εκτός της Ε.Ε., προκειμένου να ανακοπούν τόσο οι ροές, όσο και τα θαλάσσια ναυάγια.

Η αναλυτική δήλωση του εκπροσώπου του Προέδρου Τουσκ:

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σήμερα το απόγευμα είχε ανταλλαγή απόψεων με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ταγιάνι και το Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, καθώς και συζητήσεις για την ασφάλεια και την άμυνα, την απασχόληση, την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα, την καινοτομία και τα ψηφιακά και άλλα ζητήματα όπως η διεύρυνση, την πτήση MH-17 και το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο.

Δεδομένου ότι ένα μέλος διαφώνησε του σχετικά με το σύνολο των συμπερασμάτων, δεν έχουν συμφωνηθεί συμπεράσματα σε αυτό το στάδιο. Για τον λόγο αυτό, η δημοσιογραφική διάσκεψη από τους θεσμικούς εκπροσώπους της ΕΕ (τους Προέδρους Τουσκ και Γιούνκερ) ακυρώθηκε και θα διεξαχθεί αύριο (Παρασκευή) μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής του ευρώ».

Η θέση της ελληνικής πλευράς

Σύμφωνα με όσα μετέδιδε νωρίτερα το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Αλέξης Τσίπρας υπερασπίστηκε την πάγια θέση της Ελλάδας για την ανάγκη να υπάρξουν συλλογικές ευρωπαϊκές λύσεις για την αντιμετώπιση του προσφυγικού / Μεταναστευτικού, που θα συνάδουν με το Διεθνές Δίκαιο.

Παράλληλα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναμενόταν να διεκδικήσει την ολοκλήρωση της αναθεώρησης του «Δουβλίνου» σε δίκαιη κατεύθυνση, να διεκδικήσει επιπλέον στήριξη σε ευρωπαϊκές χώρες πρώτης υποδοχής και λήψη μέτρων σε περίπτωση κρίσης, να στηρίξει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα υποστήριξης χωρών προέλευσης και διέλευσης.

Διαβάστε όσα δήλωναν νωρίτερα οι Ευρωπαίοι ηγέτες:

Θα επιτευχθούν ευρωπαϊκές λύσεις στο προσφυγικό;