«Ναι» στη Συμφωνία των Πρεσπών και απ’ τον Λυκούδη, που μέχρι στιγμής δεν είχε ξεκαθαρίσει τη θέση του. Αναλυτικά η ανακοίνωση. Μέχρι στιγμής 152 άτομα θα ψηφίσουν υπέρ.

Θετική ψήφο, “ναι” στη Συμφωνία των Πρεσπών και απ’ τον Σπύρο Λυκούδη, ο συνεργαζόμενος με το Ποτάμι.  Πιο συγκεκριμένα, σε αυτήν την απόφαση φαίνεται πως κατέληξε το Πολιτικό Συμβούλιο των ΜΕΤΑρρυθμιστών της Αριστεράς κατά τη συνεδρίαση του για το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση, υποστηρίζουν τη Συμφωνία καθώς απαντά στην εδώ και χρόνια βασική εθνική επιδίωξη να έχει η γειτονική χώρα σύνθετη ονομασία erga omnes.

Είμαστε όμως σήμερα μπροστά σε ένα μείζον και χρόνιο πρόβλημα της εξωτερικής μας πολιτικής του οποίου η εκκρεμότητα αποβαίνει διαχρονικά εις βάρος μας. Αυτή η εκκρεμότητα πρέπει να σταματήσει

Αναλυτικά, το Π.Σ. των ΜΕΤΑρρυθμιστών της Αριστεράς μετά από πολύωρη συζήτηση, κατέληξε στα παρακάτω:

Α) Το θέμα των σχέσεων της Ελλάδας με την Π.Γ.Δ.Μ., μετά από πολυετείς εντάσεις και αντιπαραθέσεις βρέθηκε την τελευταία περίοδο και με την νέα ηγεσία της γειτονικής χώρας, σε προοπτική επίλυσης των διαφορών.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ χειρίστηκε το ζήτημα με στοιχεία πολιτικής αφροσύνης αφού το ενέταξε στους μικροκομματικούς της υπολογισμούς.

Αντί εξαρχής να επιδιώκει την συναίνεση των κομμάτων της δημοκρατικής αντιπολίτευσης στην βάση κοινής εθνικής θέσης, επεδίωξε την εκμετάλλευση του θέματος για να δημιουργήσει προβλήματα στους πολιτικούς της αντιπάλους.

Συμπαρέσυρε έτσι και οδήγησε την αξιωματική αντιπολίτευση σε αδικαιολόγητες εθνικιστικές οξύτητες για να φτάσουμε σήμερα σε ένα νέο εντελώς ανώφελο και αχρείαστο εθνικό διχασμό.

Β) Τις επόμενες μέρες η Συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει στη Βουλή προς κύρωση. Το θέμα θα συζητηθεί σε πολιτικό κλίμα οξύτατης πόλωσης, αυτό ακριβώς που έπρεπε να αποφευχθεί για ένα ζήτημα μείζονος εθνικής σημασίας.

Πάνω στο σώμα της Συμφωνίας διαμορφώνονται και εξελίσσονται πολιτικοί σχεδιασμοί με το βλέμμα στραμμένο στις κάλπες, μακριά και πέρα από τις «εθνικές ευαισθησίες» που υποκριτικά διατυπώνονται ένθεν κακείθεν.

Οι ΜΕΤΑρρυθμιστές της Αριστεράς εκφράζουν την πολιτική τους αποστροφή απέναντι σε αυτό το νοσηρό κλίμα που εμποδίζει να διαμορφωθεί δημιουργικά και ανεπηρέαστα η πολιτική σκέψη.

Γ) Από την πρώτη στιγμή έχουμε υποστηρίξει ότι η Συμφωνία έχει θετικό κεντρικό άξονα, γιατί απαντά στην εδώ και χρόνια βασική εθνική επιδίωξη να έχει η γειτονική χώρα σύνθετη ονομασία erga omnes.

Η Συμφωνία αποτέλεσε προϊόν αναπόφευκτου συμβιβασμού γιαυτό είχε και έχει προβλήματα που απαιτούν συνεχή παρακολούθηση.

Είμαστε όμως σήμερα μπροστά σε ένα μείζον και χρόνιο πρόβλημα της εξωτερικής μας πολιτικής του οποίου η εκκρεμότητα αποβαίνει διαχρονικά εις βάρος μας.

Αυτή η εκκρεμότητα πρέπει να σταματήσει.

Η θέση της χώρας μας στη μεγάλη Ευρωπαϊκή οικογένεια και ο πρωταγωνιστικός ρόλος που μπορεί να παίξει στην περιοχή απαιτούν τη λύση του προβλήματος».

152 τα “ναι” στη Συμφωνία των Πρεσπών

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες 152 άτομα θα ψηφίσουν  θετικά.

  • 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
  • 2 διαγραφέντες από τους ΑΝΕΛ Θανάση Παπαχριστόπουλο και Ελενα Κουντουρά
  • Η ανεξάρτητη Κατερίνα Παπακώστα
  • Σπύρος Δανέλλης, που διεγράφη από το Ποτάμι γιατί ψήφισε υπέρ
  • 3 του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Μαυρωτάς και πλέον και Σπύρος Λυκούδης.

Θα είναι “ναι” κι απ’ τον Θεοδωράκη;

To Ποτάμι κατά τη συνεδρίαση της Πέμπτης αποφάσισε να δώσει ψήφο κατά συνείδηση, επισημαίνοντας πάντως πως το κόμμα θέλει μια λύση στα βόρεια σύνορα.

«Ως κόμμα έχουμε μία γραμμή. Στηρίζουμε μία λύση στα βόρεια σύνορά μας γιατί θεωρούμε ότι ο κίνδυνος είναι στα ανατολικά και όχι στα βόρεια» τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, προσθέτοντας πως το πρόβλημα πρέπει να λυθεί.

Δεν στηρίζουμε τον καταρρέοντα Αλέξη Τσίπρα αλλά την Ελλάδα…Είμαι αντίπαλος του κ. Τσίπρα και μετά τα όσα συνέβησαν στη Βουλή (…)  περισσότερο γιατί χρησιμοποιήθηκαν παλαιοκομματικές μέθοδοι για να παραμείνει η κυβέρνηση. Δεν με ενδιαφέρει όμως να βγάλω το άχτι μου στον Τσίπρα αλλά το συμφέρον της πατρίδας

«Περίπου το 30% με 40% της κοινωνίας θέλει να τελειώνουμε με αυτή την υπόθεση. Από αυτούς, οι μισοί ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ. Το 15% με 20% πιστεύει στη λύση και όχι στον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι υποχρέωσή μου να τους εκφράσω» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης και ο Γιώργος Μαυρωτάς δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο να υπερψηφίσουν την Συμφωνία, ενώ Γιώργος Αμυράς και Γρηγόρης Ψαριανός έχουν ήδη διαμηνύσει ότι θα την καταψηφίσουν.

Διαβάστε περισσότερα:

Ποτάμι για τη συμφωνία των Πρεσπών: Στηρίζουμε την Ελλάδα, όχι τον Τσίπρα