Ν’ αποφευχθεί ένας ακόμα Ψυχρός Πόλεμος θέλει το ΝΑΤΟ, δηλώνοντας πως η αντίδραση θα πρέπει να είναι τόσο προβλέψιμη όσο και αμυντική.

Το ΝΑΤΟ για την υπόθεση Σκριπάλ δηλώνει, δια στόματος του Γ.Γ. Γενς Στόλτενμπεργκ, ότι δεν θέλει μια νέα κούρσα εξοπλισμών με τη Ρωσία.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σε δημοσιογράφους μαζί με τον Καναδό πρωθυπουργό,  Τζάστιν Τριντό, ο κ. Στόλτενμπεργκ σημείωσε πως «δεν θέλουμε μια νέα κούρσα εξοπλισμών, έτσι επικεντρωνόμαστε σε μια αντίδραση που θα είναι σθεναρή και προβλέψιμη, αλλά επίσης μετρημένη και αμυντική» με αφορμή την αναζωπύρωση της έντασης ανάμεσα στη Δύση και τη Μόσχα.

«Δεν θέλουμε νέο Ψυχρό Πόλεμο», συνέχισε ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ συμπληρώνοντας πως η Ρωσία είναι εδώ για να μείνει, «η Ρωσία είναι γείτονάς μας, επομένως συνεχίζουμε να προσπαθούμε να αποκτήσουμε μια πιο εποικοδομητική σχέση με τη Ρωσία».

Τονίζεται πως το ΝΑΤΟ αποφάσισε ν’ αποσύρει διαπιστεύσεις 7 μελών της ρωσικής αποστολής ενώ αρνείται για ακόμα τρεις στον απόηχο της υπόθεσης Σκριπάλ.

Αναχώρησαν απ’ τη Μόσχα οι Αμερικανοί διπλωμάτες

Στο μεταξύ, αναχώρησαν απ’ τη Μόσχα οι Αμερικανοί διπλωμάτες τους οποίους απέλασε το Κρεμλίνο. Οι διπλωμάτες αποχώρησαν την Πέμπτη από την αμερικανική πρεσβεία στη Μόσχα.

Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσε πως δεκάδες διπλωμάτες και μέλη των οικογενειών τους εγκατέλειψαν την πρεσβεία με τέσσερα λεωφορεία περίπου στις 6:30 ώρα Ελλάδος, την τελευταία ημέρα της προθεσμίας, που είχε οριστεί από τις ρωσικές αρχές για να εγκαταλείψουν την επικράτεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Θυμίζουμε πως η δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα, Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του στο Σάλσμπερι προκάλεσε ένα «κύμα» απελάσεων διπλωματών της Ρωσίας από δυτικά κράτη, με τη Ρωσία ν’ απαντάει αντιστοίχως στις απελάσεις.

Photo: Kacper Pempel / Reuters