Μακάβριες ανακαλύψεις στο Μεξικό με τουλάχιστον 166 πτώματα σε μυστικούς τάφους ενώ την ίδια στιγμή υπάρχουν εκτιμήσεις για χιλιάδες εξαφανίσεις ανθρώπων.

Οι μυστικοί ομαδικοί τάφοι στο Μεξικό εντοπίστηκαν σε τοποθεσία στην Πολιτεία Βερακρούς ενώ τα τελευταία χρόνια στη χώρα έχουν γίνει πολλές τέτοιες μακάβριες ανακαλύψεις με εκατοντάδες θύματα.

Οι 166 σοροί βρέθηκαν σε 32 ομαδικούς τάφους στο ανατολικό Μεξικό — όπου η δράση των καρτέλ των ναρκωτικών είναι πολύ έντονη, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη τοπικός εισαγγελέας.

«Βρέθηκαν τα λείψανα τουλάχιστον 166 ανθρώπων σ’ αυτούς τους μυστικούς ομαδικούς τάφους», έγραψε το δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε ο εισαγγελέας Χόρχε Γουίνκλερ, ο οποίος δεν έδωσε την ακριβή τοποθεσία για λόγους ασφαλείας.

Ο εισαγγελέας ανέφερε πως οι τάφοι βρίσκονται στο κεντρικό τμήμα της Πολιτείας Βερακρούς, η οποία εκτείνεται κατά μήκος του Κόλπου του Μεξικού. Η έρευνα ιατροδικαστικών συνεχίζεται στο σημείο.

Απ’ τον χώρο έχουν ανασυρθεί πάνω από 200 τεμάχια ρουχισμού, 114 προσωπικά αντικείμενα και διάφορα άλλα είδη.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, οι αναλύσεις που έγιναν στα λείψανα υποδεικνύουν ότι η ταφή τους σε πολλές περιπτώσεις έγινε μέσα στα τελευταία δύο χρόνια.

Ο εντοπισμός των μυστικών ομαδικών τάφων έγινε στις αρχές Αυγούστου καθώς έγιναν έρευνες μετά τις καταγγελίες που υποβλήθηκαν στη διεύθυνση της εισαγγελίας που ειδικεύεται σε υποθέσεις εξαφανίσεων.

Αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε πως «εκατοντάδες άνθρωποι ενταφιάστηκαν μυστικά σ’ αυτή την τοποθεσία».

Στις έρευνες χρησιμοποιήθηκαν «μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, ραντάρ γεωεντοπισμού και γεωτρύπανα», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Θυμίζουμε πως το 2016 στη συνοικία όπου βρίσκεται το λιμάνι της Βερακρούς είχε βρεθεί ένας ομαδικός τάφος που περιείχε 295 πτώματα.

Η Πολιτεία Βερακρούς, τμήμα της οδού διακίνησης ναρκωτικών προς την αγορά των ΗΠΑ, είναι ανάμεσα σ’ αυτές που πλήττονται περισσότερο από τη δράση συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος ενώ εκεί καταγράφεται ένας από τους υψηλότερους αριθμούς εξαφανίσεων στη χώρα.

Τον Μάρτιο του 2017, ο εισαγγελέας Γουίνκλερ είχε ανακοινώσει τον εντοπισμό 250 και πλέον ανθρώπινων κρανίων σε μυστικούς τάφους στην Πολιτεία.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία, πάνω από 37.000 άνθρωποι έχουν εξαφανιστεί και θεωρούνται αγνοούμενοι στο Μεξικό.

Διαβάστε ακόμα:

Το παγιδευμένο αγοράκι στο τείχος μεταξύ ΗΠΑ-Μεξικού που μας συγκίνησε