«Μπλόκο» στην ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.

LIKE US ON FACEBOOK

«Μπλόκο» στην ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. αποφάσισε η ολομέλεια της Ευρωβουλής. Ποιες είναι η ανησυχίες και γιατί κλείνει την “πόρτα” της Ευρώπης στην γειτονική χώρα.

Μεγάλο “χαστούκι” για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. δίνει η ολομέλεια της Ευρωβουλής καθώς μετά από ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε ζητά από την Κομισιόν και τα κράτη-μέλη να διακόψουν και επισήμως τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα.

Πιο συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε σχετική ψηφοφορία, με 360 ευρωβουλευτές να ψηφίζουν υπέρ της διακοπής των διαπραγματεύσεων, έναντι 109 κατά και 104 αποχών.

Απ’ τη μεριά του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξακολουθεί να ανησυχεί σοβαρά για την ανεπάρκεια της Τουρκίας όσον αφορά την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου, της ελευθερίας των Μέσων Ενημέρωσης και της καταπολέμησης της διαφθοράς, καθώς και του «παντοδύναμου» προεδρικού της συστήματος.

Και μπορεί οι ευρωβουλευτές να χαιρέτισαν την απόφαση της Τουρκίας, την περασμένη χρονιά, να άρει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που εισήχθη μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος το 2016, ωστόσο υπάρχουν πολλά ζητήματα που τους ανησυχούν.

Ένα από αυτά είναι οι πολλές εξουσίες που έχουν περάσει στα χέρια του Προέδρου μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, ενώ περιορίζεται η ελευθερία και τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα. Οι ευρωβουλευτές εκφράζουν μεγάλη ανησυχία για τη συρρίκνωση του χώρου της κοινωνίας των πολιτών στη χώρα, καθώς πολλοί ακτιβιστές, δημοσιογράφοι και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν συλληφθεί και παραμένουν στη φυλακή.

Έτσι, το ΕΚ καλεί την Κομισιόν να σταματήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία. Ωστόσο, επισημαίνεται πως στηρίζουν τους Τούρκους πολίτες διατηρώντας ανοικτό τον πολιτικό και δημοκρατικό διάλογο. Τα κονδύλια της ΕΕ πρέπει να διατεθούν – όχι μέσω της Άγκυρας, αλλά της τουρκικής κοινωνίας των πολιτών – με στόχο τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, φοιτητές και δημοσιογράφους για την προώθηση και προστασία δημοκρατικών αξιών και αρχών.

Για τις σχέσεις της Τουρκίας με Ελλάδα και Κύπρο

Αναφορικά με τις σχέσεις της Τουρκίας με Ελλάδα και Κύπρο, οι ευρωβουλευτές καλούν την Άγκυρα να εντείνει τις προσπάθειες για επίλυση όλων των διαφορών στη βάση του διεθνούς δικαίου και στο πλαίσιο της καλής γειτονίας, καταδικάζοντας τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου και των θαλάσσιων υδάτων της Ελλάδας και τονίζοντας την ανάγκη άρσης του casusbelli.

Συγκεκριμένη αναφορά έγινε και στην Αγία Σοφία, με τους ευρωβουλευτές να αντιτίθενται σε κάθε ακραία άποψη που προωθεί την αλλοίωση της φυσιογνωμίας της ως ιστορικο-θρησκευτικού μνημείου, καθώς και στη μετατροπή της σε τζαμί.

Η θέση του ΕΚ είναι μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη διευθέτηση του ζητήματος της Κύπρου με βάση μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία, ενιαία διεθνή νομική προσωπικότητα, ενιαία κυριαρχία και ενιαία ιθαγένεια και με πολιτική ισότητα μεταξύ των δύο κοινοτήτων, όπως ορίζεται στις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και το κεκτημένο της ΕΕ και με βάση τον σεβασμό των αρχών στις οποίες εδράζεται η Ένωση.

Την ίδια στιγμή, οι ευρωβουλευτές καλούν την ΕΕ και τα κράτη- μέλη να διαδραματίσουν πιο ενεργό ρόλο για την επιτυχημένη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.

Στο ψήφισμα καλείται επίσης η Τουρκία να αρχίσει να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κύπρο, να μεταβιβάσει την περίκλειστη περιοχή της Αμμόχωστου στον ΟΗΕ, και να απόσχει από ενέργειες σχετικές με τους παράνομους εποικισμούς. Αναγνωρίζεται δε το δικαίωμα της Κύπρου να συνάπτει διμερείς συμφωνίες για την ΑΟΖ και καλείται η Τουρκία να σεβαστεί πλήρως τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών μελών, περιλαμβανομένων των δικαιωμάτων που αφορούν την εξερεύνηση και εκμετάλλευση φυσικών πόρων.

Τέλος, η τουρκική κυβέρνηση καλείται να συνεργαστεί, ή τουλάχιστον να διαβουλευτεί με την Ελλάδα και την Κύπρο, για οιαδήποτε μελλοντική εξέλιξη για το πυρηνικό εργοστάσιο του Akkuyu.

Διαβάστε επίσης:

Το αποτέλεσμα της συνάντησης Τσίπρα- Ερντογάν στην Άγκυρα

Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved