Μπήκαν οι υπογραφές για τον κατώτατο μισθό. Την απόφαση υπέγραψαν η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου. Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Μπήκαν οι υπογραφές για τον κατώτατο μισθό, ο οποίος αυξάνεται από 1η Φεβρουαρίου, όπως ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας στο υπουργικό συμβούλιο, ενώ καταργείται ο υποκατώτατος μισθός.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας η υπουργική απόφαση ορίζει ότι από την 1η Φεβρουαρίου 2019:

  • Για τους υπαλλήλους ο κατώτατος μισθός αυξάνεται στα 650€/μήνα.
  • Για τους εργατοτεχνίτες το κατώτατο ημερομίσθιο αυξάνεται στα 29,04€/ημέρα.
  • Ο υποκατώτατος μισθός και το υποκατώτατο ημερομίσθιο, για τους νέους έως 25 ετών, καταργούνται.

«Με την αύξηση του κατώτατου μισθού κάνουμε πράξη την κορυφαία δέσμευση που είχε αναλάβει η Κυβέρνηση για την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων και ειδικά των νέων, μέσω της κατάργησης της ρατσιστικής ηλικιακής διάκρισης του υποκατώτατου μισθού», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Με την αύξηση του κατώτατου μισθού μετά από σχεδόν μία δεκαετία, ιδιαίτερα μετά τη δραματική μείωση που υπέστη το 2012 κατά 22% -και 32% για τους νέους- επιστρέφουμε στους εργαζόμενους ένα μέρος από όσα τους αφαίρεσαν οι πολιτικές λιτότητας που εφαρμόστηκαν στη χώρα

Η ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ για τον κατώτατο μισθό

Με επίσημη ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται στην αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση, μετά από δέκα χρόνια συνεχών μειώσεων στα εισοδήματα των εργαζομένων, εφτά χρόνια μετά το 2012, όταν, εν μια νυκτί, μειώθηκε κατά 22% ο κατώτατος μισθός, και κατά 32% για τους νέους, «η κυβέρνηση του  ΣΥΡΙΖΑ επαναφέρει την κανονικότητα στο πεδίο της εργασίας».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:

Με την  αύξηση του κατώτατου μισθού, κατά 11%, και με την κατάργηση του απαράδεκτου και άδικου υποκατώτατου μισθού στους νέους έως 25 ετών, για τους οποίους η αύξηση  του μισθού φτάνει στο 27%, υλοποιείται μια από τις  βασικότερες δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης. Σήμερα, διαψεύδονται ηχηρά  οι καταστροφολόγοι, όσοι κήρυτταν ότι μετά την 21η Αυγούστου δεν αλλάζει τίποτα και ,ταυτόχρονα, ηττώνται όσοι επιθυμούν ένα  φτηνό, κακοπληρωμένο εργατικό δυναμικό, χωρίς δικαιώματα.

Δέκα χρόνια συνεχών μειώσεων στα εισοδήματα των εργαζομένων, εφτά χρόνια μετά το 2012, όταν, εν μια νυκτί, μειώθηκε κατά 22% ο κατώτατος μισθός, και κατά 32% για τους νέους, η κυβέρνηση του  ΣΥΡΙΖΑ επαναφέρει την κανονικότητα στο πεδίο της εργασίας.

Με τη μείωση της ανεργίας, με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, με την  ενδυνάμωση του ΣΕΠΕ και με την καταπολέμηση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, δείχνουμε έμπρακτα ότι αγωνιζόμαστε για την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, για τους εργαζόμενους, και ιδίως τους νέους, για όλους όσοι επλήγησαν από την κρίση και  τις αντιλαϊκές,  νεοφιλελεύθερες πολιτικές των τελευταίων χρόνων.

Διαβάστε επίσης:

Η αύξηση του κατώτατου μισθού σε πίνακες με τα ακριβή ποσά