Τα μέλη της Ατλαντικής Συμμαχίας υπέγραψαν το πρωτόκολλο εισδοχής, κάτι το οποίο φέρνει την ΠΓΔΜ ένα βήμα πιο κοντά στο να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ.

Μόλις ολοκληρωθούν όλα τα βήματα που έπονται μετά την υπογραφή στο πρωτόκολλο εισδοχής της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και ολοκληρωθεί η ένταξη της γειτονικής χώρας στη Συμμαχία, τότε η ΠΓΔΜ θα γίνει το 30ό μέλος του ΝΑΤΟ.

Τι σημαίνει η υπογραφή του πρωτοκόλλου;

Η υπογραφή του πρωτοκόλλου σημαίνει ότι η ΠΓΔΜ θα μπορεί να συμμετέχει στις συνεδριάσεις της Συμμαχίας ως παρατηρητής, μέχρι την επικύρωση του πρωτοκόλλου από όλες τις συμμαχικές χώρες.

«Αμέσως μετά τη συγκατάθεση για το πρωτόκολλο προσχώρησης της χώρας μας στο ΝΑΤΟ ξεκινά η διαδικασία κύρωσής του από τα κοινοβούλια κάθε κράτους-μέλους της Συμμαχίας. Η Ελλάδα θα κυρώσει πρώτη το Πρωτόκολλο και με αυτό τίθεται σε ισχύ η συμφωνία των Πρεσπών και οι συνταγματικές τροπολογίες.

Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία κύρωσης του Πρωτοκόλλου και από τα 29 κράτη-μέλη, η χώρα μας, με το νέο συνταγματικό όνομα, θα γίνει πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ, με δικαίωμα ψήφου για όλες τις αποφάσεις που λαμβάνει η Συμμαχία», σημείωσε σε σχετική της ανακοίνωση η Κυβέρνηση της ΠΓΔΜ.

Στην Ελλάδα, το πρωτόκολλο προσχώρησης θα εισαχθεί στην Ολομέλεια της Παρασκευής και θα ψηφιστεί αργά το βράδυ. 

Σημειώνεται ακόμη ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Τζανακόπουλος είχε αναφέρει πως, μετά την κύρωση του πρωτοκόλλου εισδοχής της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ από τη Βουλή των Ελλήνων, «θα αποσταλεί ρηματική διακοίνωση από το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας στο υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, θέτοντας έτσι αυτομάτως σε ισχύ τις τροποποιήσεις του Συντάγματος και φυσικά την αλλαγή του ονόματος».

Στην τελετή υπογραφής του πρωτοκόλλου στη έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες έδωσε το παρών ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ και εκπρόσωποι των 29 χωρών μελών.

Σε tweet του ο Γενς Στόλτενμπεργκ, χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα ως “ιστορική”.

Το μήνυμα του Ζόραν Ζαέφ

Για μια ιστορική μέρα έκανε λόγο ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, με μήνυμά του στο Twitter.

«Είναι μια μεγάλη, ιστορική ημέρα για όλους τους πολίτες μας. Σήμερα, η μεγαλύτερη συμμαχία ασφάλειας στον κόσμο, το NATO, μας καλωσόρισε» επισήμανε, μεταξύ άλλων, σε ανάρτησή του στο Twitter.

Διαβάστε ακόμα:

Αλλάζουν οι πινακίδες της ΠΓΔΜ σε «Βόρεια Μακεδονία»