Αλλεπάλληλες οι επιθέσεις απ’ την Τουρκία μετά την απόφαση του ΣτΕ για τη χορήγηση ασύλου σε έναν από τους 8 Τούρκους αξιωματικούς. Νέο μήνυμα από το υπουργείο Άμυνας.

Δεν έχουν τελειωμό οι επιθέσεις απ’ την Τουρκία μετά την απόφαση του ΣτΕ να δώσει τα ταξιδιωτικά έγγραφα στον πρώτο Τούρκο αξιωματικό, ώστε να φύγει απ’ την Ελλάδα, αφού δηλαδή γίνει πρώτα δεκτός από μια άλλη χώρα.

Αρχικά είχαμε την επίθεση απ’ τον εκπρόσωπο του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), Ομέρ Τσελίκ, ο οποίος δήλωσε πως η Ελλάδα προστατεύει τους εχθρούς της Τουρκίας, κάτι που το χαρακτήρισε πιο “σοβαρό” και “ντροπιαστικό” απ’ το να προστατεύεις τους πραξικοπηματίες.

Στη συνέχεια ακολούθησε ανακοίνωση από του τουρκικό ΥΠΕΞ, το οποίο επίσης εξαπέλυσε επιθέσεις προς την ελληνική Δικαιοσύνη, επισημαίνοντας πως «η Ελλάδα παραβιάζει τη συνθήκη της Γενεύης».

Πιο συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, αναφέρει πως το ΣτΕ απέρριψε την ένσταση της ελληνικής Κυβέρνησης σχετικά με τη χορήγηση ασύλου στον Σουλεϊμάν Οζκαϊνακτζί, «μέλους της προδοτικής απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, κάτι που συνιστά ένα νέο σκάνδαλο», όπως το χαρακτηρίζει η ανακοίνωση εκφράζοντας την αντίδραση της Άγκυρας.

Η απόφαση του ΣτΕ αντίκειται στις διεθνείς υποχρεώσεις της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και συνιστά παραβίαση των προβλέψεων της Σύμβασης της Γενεύης για την προστασία των προσφύγων

Συνεχίζοντας η ανακοίνωση αναφέρει πως η Ελλάδα με αυτήν την κίνηση «έχει προετοιμάσει το έδαφος  για τέτοιες αποφάσεις, οι οποίες προσβάλλουν τη συνείδηση του τουρκικού έθνους».

Οι ελληνικές αρχές δεν θα πρέπει πια να επιτρέπουν η χώρα τους να παρέχει ασφαλές καταφύγιο σε προδοτικούς συνωμότες χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία τη δικαιοσύνη, η οποία παραβιάζει τις διεθνείς υποχρεώσεις της Ελλάδας, βγάζοντας  μη σύννομες αποφάσεις

Τώρα θέση παίρνει και το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας, το οποίο κλιμακώνει την ένταση και αναφέρει πως η απόφαση του ΣτΕ είναι «παράδειγμα έλλειψης προνοητικότητας» εκ μέρους της Ελλάδας

Η απόφαση του δικαστηρίου σχετικά με τους πραξικοπηματίες είναι ένα ακριβές παράδειγμα έλλειψης προνοητικότητας, σε μια περίοδο που μιλάμε για εκ νέου οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης και επιδεικνύεται κάθε είδους καλή πρόθεση

Όπως ανέφεραν αξιωματούχοι στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, δεν μπορεί να αναμένεται καμία βελτίωση στην εφαρμογή των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης «χωρίς να λαμβάνονται αποφάσεις σχετικά με τους τρομοκράτες που επιχείρησαν να υλοποιήσουν το πραξικόπημα, σύμφωνα με τη νομοθεσία, τη δημοκρατία και τις σχέσεις καλής γειτονίας», ενώ τονίζεται πως αυτό θα επηρεάσει σοβαρά τις σχέσεις των δύο χωρών.

Διαβάστε αναλυτικά την απόφαση του ΣτΕ:

ΣτΕ: Ταξιδιωτικά έγγραφα στον πρώτο Τούρκο αξιωματικό