Αλαλούμ με τις κατηγορίες των Ελλήνων στρατιωτικών. Οι τελευταίες επίσημες δηλώσεις από τουρκικής πλευράς αναφέρουν πως οι δύο Έλληνες βαρύνονται μόνο με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη.

Μόνο για παράνομη είσοδο κατηγορούνται οι Έλληνες στρατιωτικοί, σύμφωνα με τη νεότερη δήλωση του Αντιπροέδρου και Εκπροσώπου της κυβέρνησης της Τουρκίας, Μπεκίρ Μποζντάγκ.

«Μετά το αίτημα του Εισαγγελέα, το πρωτοβάθμιο δικαστήριο αποφάσισε την κράτησή τους με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη», σχολίασε ο Μποζντάγκ.

Κληθείς ν’ απαντήσει σε ερώτηση δημοσιογράφου του ειδησεογραφικού πρακτορείου «İhlas», ο εκπρόσωπος της τουρκικής Κυβέρνησης σημείωσε: «Η κράτηση των δύο στρατιωτικών στην Τουρκία οι οποίοι πέρασαν στην τουρκική πλευρά από την Ελλάδα, δεν αποτελεί ζήτημα για ανταλλαγή. Ούτε η Ελλάδα ζήτησε ανταλλαγή από την τουρκική κυβέρνηση, ούτε η τουρκική κυβέρνηση ζήτησε ανταλλαγή από την Ελλάδα. Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα».

Ο ίδιος γνωστοποίησε, όμως, ότι οι στρατιωτικοί υποβλήθηκαν σε δικαστική έρευνα με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη και της στρατιωτικής κατασκοπείας. Ωστόσο, μετά το αίτημα του Εισαγγελέα, το Ειρηνοδικείο Ανδριανουπόλεως αποφάσισε την κράτησή τους με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη.

Δεν τίθεται ζήτημα ανταλλαγής

Με αφορμή τα όσα ακούγονται περί ανταλλαγής των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με τους 8 Τούρκους που βρίσκονται στην Ελλάδα, ο Μποζντάγκ τόνισε πως δεν πρόκειται ν’ αποτελέσει ζήτημα ανταλλαγής για την Τουρκία, ωστόσο, δεν παρέλειψε να πει πως η Τουρκία έχει δίκιο για τους φερόμενους πραξικοπηματίες.

Η έκδοση των πραξικοπηματιών στρατιωτικών στην Τουρκία είναι ένα ζήτημα για το οποίο η Τουρκία έχει δίκιο. Για την εκδίκαση των Τούρκων στρατιωτικών στην τουρκική δικαιοσύνη η Ελλάδα έχει υποχρεώσεις που πρέπει να εκπληρώσει στο πλαίσιο των διμερών συμφωνιών μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα

Ο ίδιος συνέχισε δηλώνοντας πως η Ελλάδα δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της, συμπληρώνοντας πως το να γίνει ζήτημα ανταλλαγής θα μειώσει την αξία του αιτήματος της Τουρκίας για την έκδοση των πραξικοπηματιών «για την δίκαιη εκδίκαση στην Τουρκία. Θέλουμε να εκφράσουμε ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο».

Θυμίζουμε πως νωρίτερα αναβλήθηκε η δίκη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που είχε προγραμματιστεί για σήμερα, Δευτέρα, στην Αδριανούπολη ενώ απορρίφθηκε και η αίτηση αποφυλάκισής τους.

Photo: Konstantinos Tsakalidis / SOOC